Hyppää sisältöön

Säteilyturvakeskus: Helsingissä havaittu pieni määrä radioaktiivista ainetta, ei aiheuta vaaraa

Samaa ainetta on havaittu pieniä määriä myös muissa Euroopan maissa.

Kuva: Yle

Säteilyturvakeskus kertoo havainneensa pienen määrän radioaktiivista ainetta Helsingissä. Havainto kävi ilmi keskuksen Helsingin valvonta-asemalta viime torstain ja tämän päivän välillä kerätystä ilmanäytteestä.

Ilmanäytteestä havaittiin rutenium-alkuaineen radioaktiivista isotooppia (Ru-106). Helsingissä mitattu radioaktiivisen ruteniumin pitoisuus oli 80 mikrobecquerellia kuutiometrissä ilmaa. Radioaktiivisen ruteniumin alkuperästä ei keskuksen mukaan tällä hetkellä ole tietoa. Se on metallinen aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon.

Säteilyturvakeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) määrä on niin pieni, että sillä ei ole merkitystä ympäristön tai ihmisten turvallisuudelle.

Radioaktiivista ruteniumia on syys- ja lokakuun vaihteessa havaittu eri Euroopan maissa kerätyistä ilmanäytteistä, Säteilyturvakeskus kertoo uutisessaan. Myös Norjan ja Ruotsin säteilyturvaviranomaiset ovat kertoneet keskukselle, että niiden ilmanäytteissä on mitattu samaa ainetta.

Helsingin lisäksi Säteilyturvakeskus valvoo ilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia seitsemällä muulla paikkakunnalla. Muiden valvonta-asemien mittaustulokset valmistuvat myöhemmin.

Suosittelemme sinulle