Hyppää sisältöön

Huuhkajaikonin poika putsaa Tottenhamissa vielä Valioliiga-tähtien kenkiä – Maximus Tainion arkeen voi kuulua vaikka uintia Harry Kanen kanssa

Englantilaisessa jalkapalloakatemiassa opiskelu on toissijaista, mutta tarkkaan valvottua. Maximus Tainion on myös keskityttävä koulutöihin, jos haluaa harjoitella ja pelata.

Maximus Tainio kentällä
Kuva: AOP
Jari Haapala

Suomen U17-maajoukkueen EM-karsintaturnauksesta jatkoon edenneen ryhmän pelaajista jo useat ovat saaneet mahdollisuuden kehittyä Euroopan suurten jalkapallomaiden akatemioissa. Keskikentän pohjapelaajana viihtyvä Maximus Tainio sai kaksivuotisen akatemiasopimuksen Tottenhamiin ja muutti kesällä jo 16-vuotiaana jalkapallon perässä pois kotoaan.

Teemu Tainion jälkikasvu on tosin tottunut elämään ulkomailla isänsä työn johdosta, sillä Ranskan Auxerressa syntynyt nuorukainen on ehtinyt asua myöskin Amsterdamissa sekä New Jerseyssä. Alku Tottenhamissa on sujunut kaikin puolin hyvin.

- Olosuhteet ovat aivan upeat, ja seurassa kaikki ovat kavereita keskenään.

Tainio käy harjoittelun ja pelaamisen ohella koulua Tottenhamin harjoituskeskuksen tiloissa. Pääpaino on kuitenkin jalkapallossa.

- Aamupäivällä tulemme kahdeksaksi harjoituskeskukseen ja treenaamme yhteentoista asti. Sen jälkeen menemme oppituneille, jotka ovat aika helppoja. Yleensä puuhailemme tietokoneella, eikä kokeita ole lainkaan. Tottenhamilla on yhteistyö jonkun koulun kanssa, ja opettajat tulevat sieltä pitämään meille oppitunteja. Päivä päättyy klo 17.

Seura valvoo, että koulussa hommat hoidetaan huolella.

- Jos et tee opiskeluja kunnolla, niin et pääse treenaamaan etkä pelaamaan. Ei oppitunneilla kukaan pelleile, vaan tehdään se, mitä pitää.

Maximus Tainio
Kuva: Yle

Ex-huippupelaajan valmennuksessa, päävalmentajan poika joukkuekaverina

Tainio pelaa ja harjoittelee alle 18-vuotiaiden akatemiaryhmässä. Otteluita pelataan lauantaina. Torstait ja sunnuntait ovat kokonaan vapaita jalkapallosta.

- Nyt meillä alkaa myöskin junioreiden Mestareiden liiga, ja niitä otteluita pelataan tiistaina tai keskiviikkona, Tainio kertoo.

Tottenhamin U18-joukkueen valmentajana toimii urallaan 18 maaottelussa Englannin pelipaidassa esiintynyt Scott Parker. Hän päätti pelaajauransa viime kauteen Fulhamin paidassa ja esiintyi Tottenhamiin keskikentällä vuosina 2011-13. Seura tiedotti Parkerin tuovan nuorten valmennukseen malleja, joita tarvitaan matkalla Valioliigapelaajaksi.

- Hän huolehtii kaikista pelaajista ja on taktisesti erittäin hyvä. Parker on tosi mukava äijä, Tainio kehuu valmentajaansa.

Maximus Tainio ei ole ainoa Tottenhamin ensimmäisen vuoden akatemiapelaaja, joka tulee tunnetusta jalkapalloperheestä. Samaan ikäluokkaan kuuluvat myöskin seuran päävalmentajan Mauricio Pochettinon poika Maurizio sekä Tottenhamissa kaudella 1987-89 pelanneen Brian Stathamin jälkikasvu Maxwell Statham.

Harjoitusten laatu on korkea, sillä joukkueessa pelaa vain huolella valittuja talentteja.

Tottenhamin Harry Kane juhlii maalia.
Maximus Tainio on saanut viettää aikaa myös Valioliigatähti Harry Kanen kanssa. Kuva: AOP

Kanen kanssa altaassa

Samassa harjoituskeskuksessa treenaavat myös Tottenhamin Valioliigan tähdet.

- Meidän ja edustusjoukkueen harjoitusalueen välillä on iso pensasaita, emmekä näe kun he treenaavat. Ruokailutiloissa akatemiapelaajien ja edustusjoukkueen välissä on iso ikkuna. Tapaamme kuitenkin edustusjoukkueen pelaajia treenien jälkeen. Meidän pitää putsata heidän kenkänsä, ja he tulevat usein kättelemään meitä ja heittämään tarinaa.

Seuran ykköstykki on Tainiollle jo hyvinkin tuttu mies.

- Harry Kanen kanssa kanssa uitiin samaan aikaan yhtenä päivänä treenien jälkeen ja pelattiin siinä samalla vähän pallolla. Ihan kivaa oli, Maximus naurahtaa.

Vapaa-aika kuluu pääasiassa akkujen lataamiseen.

- Torstaisin ei jaksa tehdä mitään, mutta sunnuntaina käydään samassa perheessä asuvan toisen pelaajamme kanssa usein Lontoon keskustassa.

Maximus Tainio kentällä
Kuva: AOP

Nyt kokeillaan omia rajoja

Tavoitteet Maximus Tainiolla ovat korkealla. Se suurin unelma on muualla kuin Tottenhamissa.

- Uskon, että tätä kautta kehityn urallani. Tavoitteenani on päästä Tottenhamin Valioliiga-joukkueeseen ja siitä vielä lempijoukkueeseeni Manchester Cityyn.

Alkaneen lokakuun urakka Tottenhamin riveissä kuulostaa Tainion osalta  jokaisen nuoren futarin unelmalta.

- Seuraavaksi meillä on vastassa Manchester United ja sen jälkeen Mestareiden liigassa Real Madrid. Pahoja pelejä on siis näköpiirissä. Palaan sunnuntaina takaisin Lontooseen ja sitten aletaan valmistautumaan niihin peleihin.

Lue myös

Muhiiko seuraava suomalainen Valioliiga-pelaaja Englannin akatemioissa? ”Se tarkoittaisi todella paljon”

Suosittelemme sinulle