Hyppää sisältöön

Jos joku katoaa metsään, on koirasta suuri apu etsinnöissä

Myös pohjoisimmassa Suomessa koulutetaan koiria vapaaehtoista pelastustoimintaa varten. Koira on paras apu jos joku katoaa metsään.

pelastuskoirat
Kuva: Anneli Lappalainen / Yle
Kaisa Aikio

Suomessa katoaa kymmeniä ihmisiä metsään joka vuosi ja heidän etsintään tarvitaan koulutettuja koiria. Ivalossa on ollut jo kauan palvelu- ja pelastuskoiratoimintaa ja koirat omistajineen harjoittelevat viikoittain.

Etsinnöissä pärjäävät niin pienet kuin suuretkin koirat. Pienikin koira pärjää.

– Mielelestäni ihan hyvin. Pieni jackrussell on rohkea ja yllättävän hyvin pääsee etenemään tuolla vaikeassakin maastossa, että toki sitten varmasti talviolosuhteissa, mutta alkuvaiheessa ollaan, nyt on ainakin ihan hyvin vielä mennyt, kertoo jackrussellinterrieri Vilman omistaja Anu Puustinen. Ivalosta.

Anu Puustinen
Jackrussellinterrieri Vilman omistaja Anu Puustinen Ivalosta Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Pohjois-Lapin Pelastuskoirayhdistyksen koirat ja omistajat harjoittelevat joka viikko etsintää. Yhdistyksessä iloitaan, kun heidän työtään arvostetaan.

– Siis kyllä tarvitaan (vapaaehtoisia), joo ja mehän olemme Vapepan alaisia, että meitä on jo käytettykin noissa etsinnöissä. On oltu tosi tyytyväisiä, poliisi on ollut tosi tyytyväinen, että on saatu tänne näitä pelastuskoiraliiton pelastuskoiria pikku hiljaa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jonna Meranne.

Jonna Meranne
Jonna Meranne Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Myös pohjoisessa tarvitaan pelastuskoiria

Koiralla on yksi aisti, jolla se voittaa ihmisen missä vain. Nopea juoksu ja nenä. Pohjoisessakin tarvitaan pelastuskoiria.

– Vapaaehtoisista pelastajista on tosi iso apu ja varsinkin täällä pohjoisessa, missä etäisyydet on pitkiä ja avunsaanti monta kertaa saattaa kestää aika kauankin. Olosuhteet kun on mitä ne on, täälläpäin on tälläkin hetkellä. Niin avun olisi tultava nopeasti ja viranomaisia on vähän ja ne on harvassa, vapaaehtoisten panos on kyllä korvaamaton, kertoo Martti Koponen Suomen pelastuskoirayhdistyksien liitosta.

Martti Koponen
Martti Koponen Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Joskus vielä inarilainen 7-kuukauden ikäinen Martta-tyttökin voi olla apuna, jos joku on kadonnut. Hänen kouluttamisensa on alkanut jo pentuna, mutta koira oppii ihmisen etsinnän vasta 4-5 vuoden kouluttamisen jälkeen.

Pelastuskoirat
Kultainennoutaja Martta-koira on kuvassa toinen vasemmalla, hänen oikealla puolella on Anu Puustinen ja jackrussellinterrieri Vilma Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

– Hyvä pelastuskoira on sosiaalinen, ihmisystävällinen, koirasosiaalinen niin kuin tässä näkyy että kaikki ovat yhtä aikaa tässä ja rohkea, ei saa olla liian arka ja muutenkin semmoinen mukava koira, Meranne kertoo.

Suosittelemme sinulle