Eduskunta päätti parantaa avoimuutta juuri ennen viime eduskuntavaaleja. Silloin se päätti, että kansanedustajien saamat yli 400 euron arvoiset lahjat velvoitetaan ilmoittamaan erityiseen lahjarekisteriin.
Tämä on osoittautunut osin kuolleeksi kirjaimeksi. Kaikki eivät ole edes kuulleet eduskunnan sivuilla pidettävästä rekisteristä.
– En edes ole huomannut, että lahjoituksista olisi erikseen pyyntö, sanoo kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.).
Ooppera-, konsertti- ja urheilulipuista ilmoitus
Jos Pori Jazzissa, Savonlinnan oopperajuhlilla tai jääkiekko-ottelun VIP-katsomossa sattuisi törmäämään kansanedustajiin, he ovat maksaneet pääsylippunsa, tarjoilunsa ja majoituksensa itse, vaikka tähän tärväytyisi yli 400 euroa.
Näin on pääteltävä eduskunnan virallisesta lahjarekisteristä. Sinne ei ole ilmoitettu ensimmäistäkään jazzjuhlan, eikä minkään muunkaan tapahtuman, lipuista.
Eduskunnan uusitun työjärjestyksen mukaan rekisteriin pitäisi ilmoittaa kaikki kansanedustajan työhön kuulumattomat lahjat, kuten liput konsertteihin, oopperaan tai urheilutapahtumiin, kun saman lahjoittajan vieraanvaraisuutta kertyy vuoden mittaan yli 400 euron arvosta.
Halvat koristelautaset saa pitää, yli 400 euron arvoiset esineet eduskunnalle
Kun pelisääntöjä luotiin ennen viime vaaleja, ilmeisesti ajateltiin, että kansanedustajat saattavat saada arvokkaita lahjaesineitä valiokuntien ulkomaanmatkoilla. Niinpä eduskunta on antanut tarkat ohjeet siitä, miten tällaisissa tapauksissa on meneteltävä.
Eduskunnan tarkastuspäällikön ja taide-esineistä vastaavan intendentin muodostama lahjatoimikunta tarkastaa arvokkaksi epäillyn lahjan. Arvolahja luovutetaan eduskunnan kokoelmiin. Arvottoman koristelautasen kansanedustaja saa pitää itse. Yhtään arviota ei ole jouduttu tekemään.
– Täytyy sanoa suoraan, että mitään aktiviteetia tässä ei ole ollut, sanoo tarkastuspäällikkö Erkki Kurikka.
Samaa sanoo Venetsiasta tavoitettu intendentti Liisa Lindgren, jonka mukaan eduskunnan uumenissa on ulkopuolisilta suljettu varasto, jossa on hyllyittäin vuosien varrella saatuja lahjoja.
Kuusi ilmoittanut lahjamatkoista
Kuusi kansanedustajaa, Mika Niikko (ps), Ville Tavio (ps) Simon Elo (sin.) Kaj Turunen (sin.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Elina Lepomäki (kok.), on ilmoittanut kansanedustajan työhön kuulumattomista matkoista.
Elina Lepomäki osallistui Yhdysvaltain ulkoministeriön kolmiviikkoiseen johtamisohjelmaan, jossa oli aiheena talous ja rahoitus finanssikriisiin jälkeen. Hän pitää osallistumistaan hyödyllisenä.
– Ilman muuta siitä jäi kotiin asti tuotavaa ja olen aika paljon kiertänyt erilaisissa tilaisuuksissa puhumassa mm. tämän kurssin annista.
Mika Niikolle tulee kuukausittain jopa 50 kutsua kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Hän on kirjannut rekisteriin kaksi Aasian-matkaa.
– Meille tulee erittäin paljon kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin ja matkoille muualle ja täytyy hyvin tarkoin harkita, minne aikansa haluaa käyttää, Niikko sanoo.
Yksikään kansanedustaja ei ole ilmoittanut lahjaesineistä tai pääsylipuista.
Lahjattomat kansanedustajat
Yli 190 kansanedustajaa ei ole ilmoittanut yhdestäkään yli 400 euron lahjasta tai matkasta.
Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen käy säännöllisesti Yhdysvaltain presidentin rukousaamiaisilla, joiden kustannuksiin osallistuu eurooppalainen kristillinen säätiö. Rukousaamiaisiin ovat osallistuneet myös Timo Soini (sin.) ja Laura Huhtasaari (ps.). Laukkanen pitää osin sponsoroitua rukousmatkaa yksityiselämän, ei kansanedustajan asiana.
Elina Lepomäki kannattaa kaikkea julkisuutta, mutta pitää lahjojen kaivelemista toisarvoisena.
– Osasyy voi olla, että ei ole paljon ilmoitettavaa. En usko, että siellä monikaan on unohtanut ilmoitusta tehdä. Suomalainen korruption siemen, jos sellaista on, niin se tapahtuu huomattavan paljon avoimemmin kun mitä näistä pienistä lahjoista yleensä käy ilmi.
Tällaista vaikuttamista on Lepomäen mielestä vaikkapa kansanedustajien tehtävät kunnissa tai työmarkkinajärjestöissä.
Antero Laukkanen epäilee vähäisten ilmoitusten johtuvan paljon raadollisemmasta syystä.
– Ehkä syy on se, että ilmoittaminen ei ole pakollista. Jokainen päättää haluaako laittaa lahjoittajat näkyviin vai ei.
Seuraumuksia ei ole
Jos kansanedustajalta jäisi epähuomiossa ilmoittamatta saatu lahja, laiminlyönnistä ei seuraa rangaistusta, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.
– Se on vielä näkemättä, minkälainen se poliittinen seuraumus siitä olisi. Jos merkittävä lahjaesine tai muu lahja jäänyt ilmoittamatta, siitä seuraisi varsin kriittistä julkisuutta, Rauhio ennakoi.
Hallintojohtaja Rauhion tämänhetkisiin tehtäviin kuuluu pohtia, mitä tehdään kansanedustajien vieraslistoille, joiden julkistamista ovat vaatineet muiden muassa 29 päätoimittajaa eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemässään kantelussa.
Rauhio uskoo, että eduskunnan lahjalista on lyhyt siksi, koska kansanedustajat eivät ole saaneet yli 400 euron arvoisia lahjoja.
– Oma käsitykseni on, että tällaisia kestitysmatkoja tai liike-elämän maksamia matkoja ei kansanedustajille ole lähtökohtaisesti tarjolla.