Hyppää sisältöön

Yösyöttö-elokuvaa ei nähdä Finnkinon teattereissa – Selin: "Tämä on puhdasta kiristystä"

Levittäjän mukaan Finnkino haluaa aiempaa suuremman osuuden suomalaisten elokuvien lipputuloista. Levittäjä ja tuotantoyhtiö asettuivat poikkiteloin taloudellisen katastrofin uhalla.

Kuva: Marek Sabogal / Solar Films

Marja Pyykön ohjaama Yösyöttö-elokuva on vedetty yllättäen pois Finnkinon ohjelmistosta. Syynä on raha. Elokuvan levittäjä Nordisk Film ja elokuvateatteriketju Finnkino eivät ole päässeet sopimukseen siitä, miten elokuvan tuotot jaetaan.

Yösyöttö-elokuvan tuottaja Markus Selin on tilanteesta pöyristynyt. Hänen mielestään kyse on siitä, että Finnkino haluaa rikastua muiden kustannuksella.

– Finnkino ilmoitti maanantaina, että he haluavat merkittävästi suuremman osuuden lipputuloista kuin aiemmin. Se on meille mahdoton yhtälö.

Selin pitää Finnkinon päätöstä törkeänä. Yösyötön ensi-ilta on tulevana perjantaina, ja se oli valittu Finnkinon kuukauden elokuvaksi.

– He varmaan olettivat meidän olevan niin ahtaalla, että suostumme mihin vain. Ahtaalla olemmekin, mutta kiristykseen en suostu. Tässä käytetään määräävää markkina-asemaa hyväksi törkeällä tavalla.

Finnkino: "Ala on muuttunut, uudet neuvottelut perusteltuja"

Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola vakuuttaa, että neuvotteluja on käyty levittäjän (Nordisk Film) kanssa maaliskuusta saakka.

– Ehdoista on viimeksi keskusteltu vuonna 2012. Ala ja maailma ovat muuttuneet viiden vuoden aikana niin, että meidän mielestämme on perusteltua käydä keskusteluja nyt uudestaan.

Nordisk Film ei ole antanut sopimusriidan vuoksi Finnkinolle elokuvan myyntilupaa.

– Elokuvan piti tulla myyntiin eilen tiistaina, mutta nyt olemme tilanteessa, ettei myyntilupaa ole.

Se, ettei elokuvaa näytetä Finnkinon valkokankailla, on elokuvalle taloudellinen katastrofi. Lisäksi se vaikeuttaa merkittävästi elokuvan näkemistä tuoreeltaan monilla paikkakunnilla. Finnkinon Peltolalla riittää vielä ripaus uskoa siihen, että jonkinlaiseen sopimukseen päästään.

– Nordisk on meille iso kumppani. Toivotaan, että pääsisimme keskustelemaan rakentavasti neuvottelupöydän ääreen. Mitään emme kuitenkaan voi luvata.

Peltolan mukaan Finnkino on jo esittänyt vaihtoehtoisia ja tilapäisiä ratkaisuja, jotta tilanne saataisiin purettua.

"Alan kannalta hälyttävä viesti"

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman torppaa Peltolan väitteen siitä, että Finnkino olisi esittänyt varteenotettavia vaihtoehtoja.

– Viimeksi tänään aamulla keskustelin heidän kanssaan, eikä Finnkinolta tullut mitään konkreettista ehdotusta.

Neuvottelut ovat Nymanin mukaan jäissä, koska Finnkino ei jousta tavoitteestaan vaan käyttää Yösyöttö-elokuvaa neuvotteluaseenaan.

– Se on koko alan kannalta hälyttävä viesti ja syy siihen, miksi tähän oli reagoitava.

Kotimaista elokuvaa auditorioissa ja ravintoloissa?

Yösyötön tuottaja Markus Selin muistuttaa, että Finnkino korjasi viime vuonna 15 miljoonan euron voitot. Osinkoa on taannoin jaettu avokätisesti. Suuren edessä jonkun on uhrauduttava.

– Tekemämme ratkaisu on taloudellisesti tuhoisa, sillä Finnkinolla on 70 prosenttia markkinoista.

Selin varoittaa, että kaikki kotimaiset elokuvat ovat pian samassa tilanteessa.

– Toivottavasti tämä herättää Finnkinon, etteivät he voi kohdella tekijöitä ihan miten huvittaa.

Selinin mukaan vaihtoehtoja elokuvan näyttämiseksi kartoitetaan parhaillaan. Niitä voisivat Selinin mukaan olla esimerkiksi kokoustilat ja ravintolat.

– Tästä voi jatkossa syntyä vaihtoehtoinen levityskanava, mikäli Finnkino jatkaa kyykyttämistä, Selin uhoaa.

Eve Hietamiehen romaaniin perustuvan Yösyöttö-elokuvan ovat käsikirjoittaneet Marko Leino ja elokuvan ohjaaja Marja Pyykkö. Pääosissa nähdään Petteri Summanen ja Marja Salo.

Lue myös: Finnkino myytiin taas – Ostaja maailman suurin elokuvateatteriketju ja Aasian rikkain mies

**Lue myös: **Finnkino vetää Apulanta-elokuvan pois ohjelmistosta – Sanasota ohjaajan ja liiton välillä jatkuu

Suosittelemme sinulle