Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Torniolainen Hanna-Lena Väätäjä pääsi agilityn MM-kisoihin 120 karsijan joukosta – Suomessa on kansainvälisesti kova taso

Suomi on agilityn menestyjämaita. Myös torniolainen Hanna-Lena Väätäjä ja borderterrieri Wilma osallistuvat Tsekissä järjestettyihin agilityn MM-kisoihin.

Hanna-Lena Väätäjä ja Wilma-koira
Kuva: Hanna-Lena Väätäjä
Laura Valta
Avaa Yle-sovelluksessa

Torniolainen Hanna-Lena Väätäjä on unelmansa äärellä. Hän on harrastanut agilityä vuodesta 2002 saakka, ja on nyt uransa suurimman koitoksen edessä maailmanmestaruuskilpailuissa. 

Suomi on agilityn menestyjämaita, sillä lajin MM-kisojen historiassa Suomi pitää kakkossijaa mitalitilastoissa. Erittäin hyviä kilpailijoita on Suomessa paljon, ja sen vuoksi myös pääsy maajoukkueeseen on kovan työn takana.

Väätäjän kisakumppani on ohjaajansa kolmas agilitykoira: 3,5-vuotias borderterrieri Wilma.

Parivaljakko selvitti tiensä ensin MM-kisojen karsintoihin kiertämällä kilpailuja ja keräämällä niistä pisteitä, ja lopulta karsintojen kautta itse kisoihin. Taso on vuodesta toiseen ollut kova: esimerkiksi Väätäjän ja Wilman mini-luokassa kilpaili MM-karsinnoissa 120 koirakkoa, joista kolme valittiin maajoukkueeseen.

Nautitaan koiran kanssa yhdessä tästä lajista ja pidetään hauskaa.

Hanna-Lena Väätäjä

Väätäjä on harrastanut agilityä vuosikausia tavoitteellisesti. Tämän vuoden MM-karsinnat olivat jo 14. kerta, kun hän tavoitteli paikkaa kirkkaimpien kisojen maajoukkueessa.

– Koko ajan on ollut tavoite, että joskus haluan päästä MM-kisoihin. Nyt oli meidän vuoro päästä. Monta kertaa on ollut kyllä lähellä, Väätäjä hymyilee tyytyväisenä.

Tavoitteet MM-kisoissa on korkealla, mutta Väätäjälle jo pääsy itse kisoihin on yksi voitto ja unelmien täyttymys.

– Pääasia on kuitenkin nauttia. Nautitaan koiran kanssa yhdessä tästä lajista ja pidetään hauskaa. Mutta tottakai täällä olemme tekemässä niin parasta kuin vain pystymme.

Väätäjä on maajoukkueen pohjoisin edustaja. Hän edustaa Tornion Kennelkerhoa. Kerho muun muassa rakennutti pari vuotta sitten Tornioon hulppean koiraurheilukeskuksen.

Merilappilaiset napanneet jo mestaruuksia

Merilappilaisilla on ollut edustusta sekä menestystä agilityn MM-kisoissa aiemminkin. Maailmanmestaruuksia ovat napanneet esimerkiksi torniolaiset Carolina Pellikka ja Mikko Aaltonen.

Agility on virallisesti nimitetty urheilulajiksi vasta vuonna 2016, vaikka Agilityliitto on kampanjoinut lajin arvostuksen puolesta jo vuosia.

Kyseessä on vauhdikas laji, joka pistää sekä koiran että ohjaajan koville. Esimerkiksi Väätäjä treenaa sekä omaa että koiran kuntoa monipuolisesti lajia varten. Erittäin nopea kisasuoritus vaatii molemmilta nopeutta ja ketteryyttä.

Agilityssä miehet ja naiset kilpailevat samoissa sarjoissa. Sarjat määritellään koiran koon ja tason mukaan.

Agilityn maailmanmestaruuskilpailut järjestetään 5.-8.10.2017 Tsekin Liberecissä.

Suosittelemme sinulle