Hyppää sisältöön

Blade Runner 2049 on suuren budjetin taide-elokuva – Ryan Gosling sai Harrison Fordilta oikeasti turpaan kuvauksissa

Yksi vuoden odotetuimmista elokuvista on näyttävä tieteiskuvaus, jonka kulisseissa Ryan Gosling sai ihan oikeasti turpaansa. Elokuvassa on mukana myös Krista Kosonen, joka puhuu vuorosanansa suomeksi.

Ryan Gosling.
Ryan Gosling on alkuperäisen Blade Runnerin fani. Kuva: Yle
Jenni-Maarit Koponen

Tulevaisuuden androideista kertova Blade Runner 2049 on ollut viime vuosien puhutuimpia elokuvia syystä. Suuren luokan scifi on kovassa huudossa. Arrival-ohjaaja Denis Villeneuve on tämän hetken arvostetuimpia ohjaajia ja pääosanesittäjä Ryan Gosling on paitsi yleisömagneetti myös taiteellisesti kunnianhimoisten ohjaajien suosikki. Lisäksi alkuperäiselokuvan porukkaa on mukana Harrison Fordia myöten.

– Tämä työ oli minulle suuri haaste, mutta samalla uskomaton mahdollisuus olla mukana kertomassa uutta tarinaa, sanoo Ryan Gosling.

Ridley Scottin vuonna 1982 ohjaamasta Blade Runnerista tuli scifin suunnannäyttäjä, vaikka Harrison Fordin tähdittämä elokuva ei alun perin lippuluukulla ollutkaan menestys. Blade Runner 2049 -nimetylle jatko-osalle ennustetaan suurta suosiota.

Ryan Gosling ei ehdi lomalle

Elokuvan tähtien haastattelussa Barcelonassa purkautuu paljon tunteita. Tämä on ollut monelle tekijöistä intohimoprojekti ja se näkyy ja kuuluu turnausväsymyksenä, innokkuutena ja odotuksena.

Olen ensimmäisenä vuorossa tapaamassa Ryan Goslingia aamutuimaan. Huomaa, että edellisillan lento Yhdysvalloista painaa vielä näyttelijää, on liian aikaista edes heittää vitsiä. Gosling kertoo palaavansa vielä tänään kotiin. Lomaakaan ei ole vielä kuukausiin tiedossa.

Sellaista on Hollywoodin ykköstähden elämä tällä hetkellä, mutta Gosling saa tehdä töitä idoleidensa kanssa.

– Kasvoin alkuperäisen elokuvan äärellä. Se on vaikuttanut minuun suuresti. Elokuva on niin ikoninen ja rakastettu. Tempauduin sen maailmaan ja fanina halusin tietää miten tarina kehittyisi eteenpäin.

Blade Runner 2049 -elokuvan pressikuva.
Goslingin robotin rakastettu on hologrammi. Kuva: Alcon Entertainment

Uusi elokuva sijoittuu 30 vuoden päähän alkuperäiselokuvan, vuodesta 2019 kertovan Blade Runnerin tapahtumista. Siinä tulevaisuus näyttäytyi neon valoissa välkkyvänä. Harrison Ford esittää etsivä Rick Deckardia, jonka tarkoitus on tuhota ihmisten mukaan tehtävänsä suorittaneita androideja. Philip K. Dickin romaaniin perustuvan, ihmisyyttä pohtivan elokuvan loppu on cliffhangeria, josta uusi elokuva jatkaa.

Turpaan antava Harrison Ford auttoi alkuun

Gosling esittää etsivää nimeltä K, joka metsästää androideja. Hän lähtee vaaralliselle tehtävälle, joka vie kadonneen Rick Deckartin luo.

Gosling on roolissaan kohtalokas ja surumielinen ihmisrobotti. Nyt edessä on farkkutakkiin ja t-paitaan sonnustautunut näyttelijä, jonka huoliteltu rentous kielii pitkästä kokemuksesta viihdealalla. Disneyn lastenohjelmasta ponnistanut Gosling nousi supertähdeksi Drive-jännäristä ja viimevuotinen musikaali La La Land oli valtava hitti.

Harrison Ford on Goslingin edeltäjä sekä Blade Runner -roolissa, että samantyyppisenä Hollywood-tähtenä. Fordin tavoin Gosling taipuu toiminnasta herkkään draamaan ja komediaan. Molemmat ovat myös julkisuudessa tunnettuja vitsiniekkoja, joita internet rakastaa.

Gosling kehuu Fordia mahtavaksi työtoveriksi. Tosin erästä kohtausta kuvatessa Ford löi Goslingia vahingossa ihan oikeasti turpiin.

– En voisi toivoa parempaa partneria. Tietysti elokuvan maailma oli hänelle tuttu, joten hän auttoi kaikkia muita pääsemään sisään siihen.

Blade Runner 2049 -elokuvan pressikuva.
Harrison Ford auttoi Ryan Goslingia ymmärtämään Blade Runnerin maailmaa. Kuva: Alcon Entertainment

Egojen taistelu sai jäädä alkuperäiselokuvan kuvauksiin

Taide-elokuvista Hollywoodin jatkanut ohjaaja Denis Villeneuve kiittelee molempien pääosanäyttelijöiden omistautumista elokuvalle.

– He olivat rakastuneet projektiin ja loivat kuvauksiin hienon tunnelman.

Ohjaaja pahoittelee vuolaasti lyhyttä haastatteluaikaamme. Verratessani Villeneuven tapaamista Ridley Scottin tapaamiseen, ero on kuin yöllä ja päivällä: Villeneuve huokuu maanläheisyyttä siinä missä Scott osoittaa omanarvontuntonsa selvästi.

Työkemiat olivat erilaiset myös Blade Runnereiden kuvauspaikoilla. Alkuperäisen elokuvan kuvauksista on kantautunut tarinaa esimerkiksi Fordin ja Scottin riitelystä ja rankoista kuvausolosuhteista. Tälläkään kertaa ei päästy ihan helpolla, sillä kuvaukset olivat pitkät ja teknisesti vaikeat.

– Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon kameran edessä lavasteissa. Käytimme tietokonetekniikkaa lähinnä taustoihin, joten kaikki mitä hahmolleni tapahtui oli aitoa. Työskentelimme sateessa ja tekolumen keskellä, mutta meillä oli todella hauskaa.

Ainutkertaisessa maailmassa

Villeneuven elokuva yhdistää koskettavasti Pinokkio-tarinan tulevaisuusdystopiaan. Visuaalisesti elokuva on henkeäsalpaava.

Budapestiin kuvauspaikoille pieteetillä rakennettu tulevaisuus teki suuren vaikutuksen Goslingiin.

– Tuntui ihmeelliseltä kävellä lavasteissa ja tulla osaksi sitä maailmaa. Lavasteet olivat niin yksityiskohtaiset ja niiden tekijät menivät todella pitkälle rakentaakseen toimivan universumin. Siellä ei tarvinnut juuri kuvitella itse.

Gosling sanoo, että elokuvan mittakaava on jotakin, mitä näyttelijä ei ollut aikaisemmin kokenut.

– En tiedä tulenko enää kokemaan sellaista. Upeaan ympäristöön piti muistaa suhtautua arkisesti, koska sitä se  oli hahmolleni. Mutta minulle lavasteissa eläminen oli todella merkillinen tilanne.

Blade Runner 2049 -elokuvan pressikuva.
Elokuvaa varten rakennettiin mittavat lavasteet. Kuva: Alcon Entertainment

Taidetta isolla rahalla

Goslingin hahmon vastustajaa näyttelevä alankomaalainen Sylvia Hoeks pitää myös elokuvaa harvinaisena kokemuksena.

Blade Runnerissa on ison budjetin elementit, mutta toisaalta myös taide-elokuvan ainekset. Tällaista ei tapahdu kovin usein näyttelijälle, yleensä voit valita joko hyvin kaupallisen elokuvan tai pienen indie-elokuvan väliltä. Tässä kaksi työtä ikään kuin yhdistyi.

Hoeksilla on hauskoja tarinoita kerrottavana kuvausten lomasta. Hän sanoo riehaantuneensa täysin Goslingin ja Fordin seurassa.

– Meillä oli golf-autot kuvauspaikoilla ja järjestimme kilpa-ajoja Ryanin ja Harrisonin kanssa, Hoeks nauraa.

Krista Kosonen kiroilee suomeksi

Hollywood-suurtuotannoksi Blade Runner 2049 on harvinaisen kansainvälinen. Parin kohtauksen roolin tekee myös kotimaan kärkinimi Krista Kosonen, joka nähtiin aiemmin jo elokuvan trailerissa. Molemmissa Kososen kohtauksissa esiintyy myös Gosling. Katutyttöä esittävä Kosonen muun muassa kiroilee suomeksi Goslingin hahmolle.

Blade Runner 2049 -elokuvan pressikuva.
Krista Kosonen (vasemmalla) kuuluu elokuvassa katutyttöjen joukkoon. Kuva: Alcon Entertainment

Goslingin vastanäyttelijänä nähtävä kuubalainen Ana de Armas pitää näyttelijäjoukkoa todella erityisenä.

– Meillä oli eri aksentteja, eri ikäisiä ihmisiä ja näyttelijöitä erilaisissa vaiheissa uraansa. Niin sen pitäisi olla aina. Tällainen roolitus oli todella rohkeaa ja ennakkoluulotonta.

Perhe pitää tähden egon aisoissa

Ryan Gosling on puhuu työstään rauhallisesti kunnes haastattelussa tapahtuu jotakin yllättävää.

Hotellihuoneeseen tunkeutuu hälytyskellojen ujellus, joka riematuttaa Goslingia.

– Nyt saimme haastatteluun vaaran tuntua, Gosling vitsailee.

Vaarallisista tilanteista toiseen rooleissaan kiitävä Gosling viettää elokuvien ulkopuolella tasapainoista elämää. Kotioloissa viihtyvä tähti elää näyttelijä Eva Mendesin ja heidän kahden lapsensa kanssa. Kuvausreissulle perhe seuraa mukana, samoin kuin Goslingin oma äiti.

Kysyessäni miten Hollywoodin halutuin näyttelijä pitää jalat maassa, puhuu hän ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesta elämästään.

– Olen  todella läheinen perheeni kanssa. He pitävät minut maanpinnalla, ilman että minun tarvitsee sitä edes pyytää.

Blade Runner saapuu ensi-iltaan 6.10.

Korjattu klo 8.15: Ohjaajan nimi ei ole Dennis Villeneuve, vaan Denis Villeneuve.

Suosittelemme sinulle