LAPPEENRANTA – Ihan ykkösasia on, että lapsi oppisi pitämään siivousta iloisena asiana, sanoo Etelä-Karjalan Marttojen puheenjohtaja Anna-Liisa Pekkanen. Hän on juuri pitänyt siivoamista käsittelevän oppitunnin neljäsluokkalaisille koululaisille Lappeenrannan steinerkoulussa. Suurin osa ryhmän lapsista kertoi inhoavansa siivoamista.
Tänä syksynä yhteensä noin 10 000 nelosluokkalaista Suomen eri kouluissa on saanut siivousoppia martoilta. Yhden oppitunnin aikana oppilaat tutustuvat eri siivousvälineisiin, harjoittelevat lattian moppaamista "moppiradalla" ja pohtivat muun muassa sitä, mitkä paikat kotona siivotaan useammin, mitkä harvemmin.
Osa lasten pohdinnoista kuulostaa aikuisen korvaan melkoisen koomisilta. Esimerkiksi tähän tyyliin.
– Tiskit hoidetaan varmaan joka päivä, oma huone kerran viikossa, määrittelevät Lappeenrannan steinerkoulun neljäsluokkalaiset Kerttu Jaakkola, Joonas Jukkara, Nella Pirhonen ja Viivi Pylkkö ryhmänsä saamassa tehtävässä.
– No, entä mikä sitten siivotaan vain kerran kuukaudessa?
– Varmaan vessa, ryhmä päättelee.
Siivoustunnin opettajaa Anna-Liisa Pekkastakin naurattaa. Hän tietää, että lapsilla riittää siivoamisessa vielä opittavaa.
Marttojen vinkit lasten kotitöihin
Siivoaminen on iloinen asia!
Miten temppu sitten tehdään eli opetetaan siivoamista vieroksuva jälkikasvu iloitsemaan kotitöiden tekemisestä?
Koululaisten siivousopetuksen suunnittelusta vastannut Marjo Ranta Uudenmaan Martoista kertoo, millä keinoilla lapset saadaan mukaan kodin puuhiin. Tässä hänen viisi vinkkiään.
1) Opeta pienikin lapsi osallistumaan kotitöihin
– Kyllähän hampaatkin pestään jo ihan pienestä pitäen. Samalla tavalla kotitöiden tekeminen on hyvä ottaa rutiiniksi jo ihan pienillä lapsilla.
– Pienimpien lasten kanssa kerätään lelut. Se onnistuu jo taaperoilta.
– Tehtävään saa vaihtelua kokeilemalla, kuka kerää lelut nopeimmin tai kertomalla lapselle, että mitä nopeammin lelut on kerätty, sitä nopeammin pääsee tekemään jotain mukavaa.
2) Pyydä lasta auttamaan aikuista
– Aikuista saattaa turhauttaa se, että kotitöiden tekeminen yhdessä lapsen kanssa on hitaampaa kuin itse tehden. Silti aikuisen olisi hyvä jaksaa näyttää lapselle, miten hän voisi olla avuksi.
– Astianpesukonetta tyhjentäessä voi pyytää lasta laittamaan paikoilleen tietyn osan astioista tai pyykinpesukoneesta lapsi voi ensi alkuun käydä hakemassa märät vaatteet, jotka sitten yhdessä ripustellaan kuivumaan.
3) "Siivoa huoneesi" voi olla liian epämääräinen käsky
– Oman huoneen siivoaminen voi olla lapselle vaikeasti hahmotettava kokonaisuus. Lapsen on helpompi tarttua toimeen, jos tehtävä pilkotaan helposti käsitettäviin osiin.
– Ensin voi esimerkiksi pyytää aloittamaan viikkaamalla lattialla lojuvat vaatteet kaappiin. Sen jälkeen on vuorossa seuraava lapsen taidoille sopiva kokonaisuus, vaikkapa kirjojen järjestäminen hyllyyn.
4) Isommille lapsille itsenäisiä tehtäviä
– Isommille lapsille voi antaa itsenäisiä tehtäviä edellyttäen, että niitä on aiemmin yhdessä aikuisen kanssa harjoiteltu.
– Koululaista voi esimerkiksi pyytää hoitamaan imuroinnin aina perjantaisin koulun jälkeen ennen kuin muu perhe tulee kotiin. Sitten on mukava hoitaa loput kodin siivouksesta yhdessä valmiiksi.
5) Kannusta ja kehu
– Jos perheessä puhutaan siivoamisesta kovin negatiiviseen sävyyn ja aikuiset vieläpä herkästi riitelevät asiasta, on ymmärrettävää, että lasta saattaa koko asia ahdistaa.
– Aikuisten siivousasenteet välittyvät lapselle, positiivinen ilmapiiri on paljon kannustavampi kuin negatiivinen.
– Kiitä ja kehu lasta tehdystä työstä. Eikä aikuisen koskaan pidä mennä esimerkiksi imuroimaan uudestaan lapsen imuroimaa lattiaa, vaikka ei olisikaan ihan tyytyväinen lopputulokseen!