Hyppää sisältöön

Karalahti: "SM-liigassa popsittiin aivan liikaa unilääkkeitä" – pelaajayhdistyksen mukaan tilanne parantunut

Jere Karalahden tuore elämäkerrallinen kirja esittää unilääkkeet merkittävänä ongelmana myös suomalaisessa jääkiekossa.

Jere Karalahti Kuva: Tomi Hänninen

Pelaajauransa viime vuonna päättänyt Jere Karalahti kertoo perjantaina ilmestyneessä kirjassa ongelmistaan päihteiden, huumeiden ja muun muassa unilääkkeiden kanssa. Karalahti sanoo käyttäneensä säännöllisesti unilääkkeitä muun muassa muiden aineiden vaikutusten rauhoittamiseen sekä suuresta ottelumäärästä selviämiseen.

- Kuudenkymmenen pelin tahti maajoukkuepeleineen on hurja paketti, ja ikämiessarjoihinkin oikeuttanut ikäni vaati palautumiselta entistä enemmän. Otin säännöllisesti iltaisin pari unilääkettä, jotta sain riittävän määrän unta. Niin tekee moni muukin, sillä vieraspeleistä tullaan kotiin vasta yöllä ja taas seuraavana aamuna ovat harjoitukset vastassa, Karalahti kirjoittaa Espoo Bluesissa pelaamastaan kaudesta 2010-2011.

- Suoraan sanottuna niitä popsittiin etenkin noihin aikoihin SM-liigassa aivan liikaa. Myös niihin jää koukkuun, enkä osannut enää nukkua ilman jokailtaista lääkeannostani. Pari ylimääräistä lääkettä tarjosi mukavan pöhnän, ja siinäkin tarkoituksessa niitä käytettiin – ja käytetään yhä. Joukkueiden lääkärit ovat nykyään huomattavasti tarkempia reseptien kanssa, mutta pimeiltä markkinoilta unilääkkeitä saa kuka tahansa.

Pelitahti vain paheni seuraavina vuosina Venäjällä, kun Karalahti kiekkoili KHL:ssä. Ex-puolustaja kertoo pelaajien latautuneen otteluihin kahvin ja energiajuomien avulla, mutta ajoittain saaneen myös suonensisäistä nesteytystä. Illalla rauhoituttiin unilääkkeillä, joita Karalahti sanoo hakeneensa aina uuden varaston Minskin Dinamon lääkekaapista.

- Ylimääräisten unikivien napsiminen on hyvin suomalainen ilmiö, lähinnä vain amerikkalaiset saattavat syödä niitä samassa tarkoituksessa. Pitkän käytön jälkeen olo ei oikeastaan ole edes tokkurainen aamulla, vaikka suomalaisessa jääkiekossa on hurjia tarinoita siitä, kuinka pelaajat eivät ole saaneet aamuharjoituksissa edes varusteita päälleen syötyään illalla liikaa unilääkkeitä.

Pelaajayhdistys: Ottelumäärä kohtuullinen

Jääkiekon pelaajayhdistys SJRY:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo tilanteen parantuneen Karalahden mainitsemien vuosien jälkeen.

- Olemme viimeisten vajaan kymmenen vuoden aikana lähestyneet jäsenistöämme unilääkeasian tiimoilta muutamaan kertaan. Olemme lääkärin kirjoittamalla sanomalla pyytäneet seuroja kiinnittämään asiaan erityistä huomiota, ja viesti on ohjattu esimerkiksi SM-liigan ja Mestiksen joukkueiden lääkintähenkilöstölle. Näkisin näin, että se on mennyt viime vuosina tietojeni mukaan selkeästi oikeampaan ja parempaan suuntaan, Saarela sanoo Yle Urheilulle.

Karalahden mielestä yleinen suhtautuminen urheilun puhtauteen on yhä naiivia.

- Urheilua seuraavien ihmisten olisi hyvä ottaa pää pois pensaasta ja hyväksyä, että kun puhutaan aivan äärirajoille viedystä kilpaurheilusta, kaikki keinot ovat käytössä, olipa kyseessä pyöräily, jääkiekko tai vaikkapa jalkapallo. Joissakin lajeissa testataan säännöllisemmin, joissakin ei testata ollenkaan, ja joissakin menettely on siltä väliltä. Suomalaisessa jääkiekossa en ole ikinä törmännyt dopingin käyttöön. Ongelmat liittyvät lähinnä unilääkkeisiin, Karalahti väittää, ja lisää rankasta pelitahdista palautumisen tehneen unilääkkeistä lähes välttämättömän pahan.

Saarela tunnistaa rasituksen riskit.

- Varmaankin niille pelaajille, jotka pelaavat kaikki runkosarjapelit, menevät CHL:ssä ja pudotuspeleissä pitkälle sekä kuuluvat vielä jonkin maajoukkueen rinkiin, se on todella kova määrä. Ja se voi osaltaan vaikuttaa tällaisten lääkkeiden käyttöön. Runkosarjan osalta olemme tiedustelleet asiaa pelaajilta kyselyissämme, ja valtaosa pitää 60 ottelua ihan kohtuullisena. Sanotaan näin, että 50-60 ottelua on ihan ok, mutta missään nimessä se ei siitä saa enää kasvaa.

Pelaajayhdistyksellä toimintamalli päihdekuntoutukseen

Saarelan mukaan Suomessa pelaajayhdistys on luonut selkeän toimintamallin päihdeongelmia varten. Toiminnanjohtaja painottaa seurojen vastuuta aktiivipelaajien suhteen. Uransa päättäneitä pelaajia varten Liiga Alumni ry on tehnyt hoitoonohjaussopimuksen päihdekuntoutusyrityksen kanssa.

- Joskus pelaaja itse tekee aloitteen, mikä tietysti olisi hyvä, mutta monesti tilanne on sellainen, että ongelma venyy pitkälle ennen kuin ihminen itse tunnistaa sen. Aktiivipelaajien osalta odotamme myös työnantajapuolelta ja joukkueenjohdolta reagointia joko suoraan pelaajaan tai meidän kauttamme.

- Mitään ihan virallista ohjelmaa ei ole. Olemme kuitenkin käyneet tätä asiaa läpi erityisesti SM-liigan edustajien kanssa. Mehän olimme voimakkaasti mukana muun muassa Marko Jantusen tapauksessa ja säätiömme hallinnoima erillinen rahasto kustansi esimerkiksi hänen hoitonsa. Meillä on nyt selkeät kontaktit sen varalle, että jos pelaajilla ilmenee tällaisia ongelmia, voimme ohjata heidät konsultointiin.

Suosittelemme sinulle