Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tutkija: Lähes puolet suomalaisista SS-miehistä fasisteja – "Ampumataidoille olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen"

Dosentti André Swanström on päätynyt tutkimuksissaan erilaisiin tuloksiin kuin professori Mauno Jokipii 1960-luvulla.

Ylen aamu-tv: Suomalaisten SS-miesten poliittiset näkemykset
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaistutkijan mukaan lähes puolet toisen maailman aikana natsi-Saksan SS-joukoissa taistelleista suomalaisista kannatti fasismia.

Professori Mauno Jokipii julkaisi vuonna 1968 suomalaisten SS-miesten vaiheista tutkimusalan merkkiteoksen, Panttipataljoona.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Åbo Akademin dosentin André Swanströmin mukaan kyseisessä teoksessa esitetään vääränlainen kuva suomalaisten SS-miesten poliittisista mielipiteistä.

– Jokipiin mukaan suomalaisista SS-miehistä noin 20 prosenttia kannatti ruskeaa aatetta eli fasismia. Tähän hän laskee mukaan IKL:n ja pienet natsijärjestöt Suomessa. Itse olen saanut luvuksi 45 prosenttia eli yli kaksi kertaa enemmän, sanoo Swanström.

Jokipii on käyttänyt SS Aseveljet ry:n kortistoa lähteenä. Swanström sanoo itse käyttäneensä lähteenä SS-miesten palvelusitoutumuksia, joissa kysytään suoraan puoluekantaa. Hänen mukaansa kortistossa kysyttiin toimintaa aatteellisissa järjestöissä, mutta ei puoluekantaa. Hän sanoo, että lähteissä on myös ajallinen ero: kortisto tehtiin miesten palattua rintamalta ja palvelusitoutumukset puolestaan ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä.

Swanströmin mukaan Jokipiillä on ollut samat aineistot käytettävissään kuin hänellä. Hän arvelee, että Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tutkimusta tehdessään.

– Hän on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin.

Suomalaisen kirjeessä viitteitä teloituksista

Syyllistyivätkö suomalaiset SS-miehet itärintamalla sotarikoksiin? Jokipiin mukaan tällaista ei pystytty todistamaan, sanoo Swanström. Hän sanoo itse olevansa tutkimustensa perusteella eri mieltä. Swanström sanoo, että Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista löytyy yksi viittaus, että suomalaissotilaat olisivat osallistuneet juutalaisten teloituksiin.

Swanströmin mukaan suomalaisotilas kirjoittaa kirjeessään, että hänen ja muiden sotilaiden ampumataidoille olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen.

– Hän valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin.

– Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta, väittää Swanström.

Suosittelemme sinulle