SUOMUSSALMI Suomussalmen lukiossa on käynnissä ruotsin tunti. Nuutuneet opiskelijat istuvat penkeillään ja jumppapalloillaan, takarivissä yksi heistä seisoo pystypöytää vasten.
Yhtäkkiä opettaja pyöräyttää käyntiin animaation, jossa jänis näyttää erilaisia jumppaliikkeitä. Opettaja ja opiskelijat liittyvät jumppaan mukaan, ja hetkeä aiemmin väsyneeltä vaikuttanut luokka on muuttunut intialaiseksi Bollywood-elokuvaksi.
Meillä on pyritty siihen, että niin opiskelijoilla kuin opettajillakin nousisi peput ylös penkistä.
Julia Pohjanoja-Kela
Suomussalmella liikunta on tärkeässä roolissa. Siitä kiitoksena kunta saikin ensimmäisenä kuntana Pohjoismaissa ACES Europe -järjestön Town of Sport 2018 -palkinnon. Järjestö antoi Suomussalmelle (Suomussalmi) kehuja sen urheilua tukevasta politiikasta sekä puitteista, jotka tukevat liikunnan harrastamista.
ACES Europe on voittoa tavoittelematon järjestö, joka palkitsee vuosittain erikokoisia urheilun ja liikunnan edistämisessä kunnostautuneita eurooppalaisia kaupunkeja. ACES valitsee eri kategorioissa palkintojen saajat hakemuksen ja järjestön edustajien arviointivierailun perusteella. Esimerkiksi viime vuonna saman tittelin kuin Suomussalmi saivat muun muassa italialaiset paikkakunnat Orvieto ja Tirano sekä bulgarilainen Bansko.
Panostus liikuntaan kannatti
Suomussalmen kunnan liikuntasihteeri Pirjo Neuvonen on yhtä hymyä kunnan liikuntahallissa. Tunnustus Euroopasta on suuri asia.
Suomussalmi on ensimmäinen Pohjoismaiden paikkakunta, mutta myös ensimmäinen Suomen paikkakunta joka on saanut Town of Sport -tittelin. Sen saamiseksi Kainuun pohjoisosassa sijaitseva yli 8 000 asukkaan kunta sai apua omalta asiantuntijaltaan.
– Suomussalmelta lähtöisin oleva europarlamentaarikko Merja Kyllönen oli aktiivinen ja lähestyi meidän kunnanjohtajaamme tällaisesta mahdollisuudesta, Neuvonen kertoo.
Itse palkinnon voittamisessa avainasemassa oli kunnan liikunnan kehittämisessä tehtävä yhteistyö.
– Täällä on ymmärretty se, ettei kukaan pysty yksin järjestämään tapahtumia, vaan aina tarvitaan massaa. Kunnan, erilaisten järjestöjen ja urheiluseurojen lisäksi myös paikalliset yritykset auttavat erilaisten tapahtumien järjestämisessä, Neuvonen kertoo.
Suomussalmen alueen erilaisissa tapahtumissa hyödynnetään myös kunnan sijaintia itärajan läheisyydessä.
– Meillä on Kainuun Liikunnan ja paikallisen urheiluseuran kanssa yhteistyössä järjestettävä Ruthless Raja -hiihto, jonka reitti etenee rajavyöhykettä pitkin Hossasta Suomussalmen keskustaan, Neuvonen mainitsee.
Kunta on panostanut liikunta- ja ulkoilupalveluihin taloudellisesti. Kuntaliiton tuoreimman, vuoden 2015 kustannusrakenne-laskurin mukaan 8 000–10 999 asukkaiden kunnista Suomussalmi käytti kolmanneksi eniten rahaa näihin palveluihin per asukas. Eteen kiilaavat vain Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvi sekä Uudenmaan Kauniainen.
Suomussalmella pitää tällaista panostamista tärkeänä. Rahaa käytetään kunnan liikuntakiinteistöjen ylläpitämiseen, suurin osa menee Kiannan Kuohut -kylpylälle. Kunta haluaa pitää liikunta-alueensa hyvässä kunnossa ja se näkyy myös paikallisille.
– Meille Suomussalmen panostus näkyy siten, että ympäristössämme on erittäin hyvät mahdollisuudet ulko- ja sisäliikuntaan, kertoo Suomussalmen lukion rehtori Julia Pohjanoja-Kela.
Kunnassa, jossa on todella paljon oppilaita koulukuljetuksessa, on haasteellista saada lapset ja nuoret ohjattuihin liikuntapalveluihin.
Pirjo Neuvonen
Ruukinkankaalla sijaitsevan lukion ympäristöstä löytyvät mahdollisuudet miltei jokaiseen palloilulajiin. Pirjo Neuvosen mukaan tulevissa hankkeissa alueelle ollaan tuomassa myös mahdollisuus skeittaamiseen.
Suomussalmella odotetaan nyt malttamattomana joulukuuta, jolloin matkataan Brysseliin hakemaan palkinto kotiin. Palkintona saatava lippu tulee liehumaan korkealla paikallisen kylpylän pihalla. Lippu ei Neuvosen mukaan tule olemaan ainoa hyöty tunnustuksesta.
– Tämä lisää Suomussalmen näkyvyyttä erilaisten tapahtumien järjestäjänä, mikä poikii varmasti lisää kävijöitä tapahtumiin myös Kainuun ulkopuolelta.
Kunnassa ollaankin nyt innoissaan siitä, mitä kaikkea titteli voi tuoda paikallisille yrityksille.
– Matkailu, majoitus ja ravintolat tulevat varmasti hyötymään tästä, Neuvonen uskoo.
Nuoret pitäisi saada liikkeelle
Monipuolisten palveluiden ja ympäristön huomioiminen ei kuitenkaan riitä houkuttelemaan kaikkia liikkumaan. Nyt kunnassa on saatu vanhemmat liikkumaan, mutta seuraava haaste olisikin saada alueen lapset ja nuoret liikuntapalveluiden ääreen.
Ongelman taustalla on kunnan laaja pinta-ala.
– Kunnassa, jossa on todella paljon oppilaita koulukuljetuksessa, on haasteellista saada lapset ja nuoret ohjattuihin liikuntapalveluihin. Koulupäivän loputtua linja-autot lähtevät ja vasta sitten alkavat koulukerhot, Pirjo Neuvonen kertoo.
Liikuntaa pyritäänkin viemään myös haja-asutuille alueille, mutta isossa kunnassa se on suuri haaste. Lisäksi liikuntaa tarjotaan jo koulupäivän aikana. Esimerkiksi Suomussalmen lukiossa on käynnissä monia erilaisia hankkeita, joilla pyritään saamaan nuoret liikkumaan enemmän koulupäivän aikana.
– Meillä on erilaisten hankkeiden kautta hommattu jumppapalloja luokkaan. Jokaisessa luokassa pitäisi olla ainakin pari palloa, ja joissakin luokissa puolet tuoleista on korvattu näillä. Halutessaan kesken tunninkin voi vaihtaa penkin jumppapalloon, kertoo lukion rehtori Julia Pohjanoja-Kela.
Pelkkiin palloihin ei kuitenkaan ole tyydytty. Luokista löytyy myös pystypöytiä, jolloin oppilaan ei tarvitse istua koko 75 minuutin oppituntia. Myös opettajat saavat työpäiväänsä vaihtelua oppitunneilla.
– Meillä on pyritty siihen, että niin opiskelijoilla kuin opettajillakin nousisi peput ylös penkistä, eli pidämme tunneilla erilaisia taukojumppia, joihin henkilökuntaa on koulutettu, Pohjanoja-Kela toteaa.
Hankkeeseen sisältyvä taukojumppa on saanut positiivista palautetta opiskelijoilta.
– Olen saanut sellaisen kuvan, että niin opiskelijat kuin henkilökuntakin ovat todella innolla olleet mukana. Se, että ketään ei pakoteta osallistumaan näihin, on ehkä edesauttanut tätä, Pohjanoja-Kela sanoo.
Pieni tauko oppitunnin keskellä on tehnyt hyvää.
– Keskittyminen on ollut parempaa kun on käyty läpi tärkeitä asioita, Pohjanoja-Kela kertoo.
Pallojen, taukojumpan sekä pystypöytien lisäksi lukion ovissa roikkuu leuanvetotankoja. Hyppytunneilla opiskelijoille mahdollistetaan liikuntaa myös pelaamisen kautta.
Jalkapallokentät ja liikuntasalit seuroille
Suomussalmen kunnan liikuntasihteeri Pirjo Neuvonen kehuu yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa, joita on monessa eri lajissa.
– Tällä hetkellä meillä on voimakkaassa nousussa juniorijalkapallo ja yleisurheilu, Pirjo Neuvonen kertoo.
Suomussalmen Pallon juniorijalkapallovalmentaja Ville Vainio on nähnyt kunnan tuen myönteisenä asiana.
– Suurin juttu meille on se, että saamme käyttää jalkapallokenttiä ja liikuntasaleja ilmaiseksi. Kunta ei peri niistä mitään maksuja, Vainio kertoo.
Suomussalmen Pallo on pieni seura, mutta jalkapallon parissa aikaa viettää merkittävä määrä alueen lapsia.
– Jalkapallo liikuttaa hyvin Suomussalmella. Arvioisin, että viidesosa alueen nuorista harrastaa jalkapalloa, Vainio arvelee.
Vainio kiittelee kuntaa myös tekonurmikentän rakentamisesta. Vanhan Ruukinkankaan kentän kohdalla alkoivat rajat tulla jo vastaan.
– Se ei ollut hirveän hyvä pitämään vettä. Sen vuoksi harjoituskausi päättyi viime vuonna jo paljon aiemmin kuin normaalisti, Vainio kertoo.
Täällä on ymmärretty se, ettei kukaan pysty yksin järjestämään tapahtumia, vaan aina tarvitaan massaa.
Pirjo Neuvonen
Myös Suomussalmen Rastin yleisurheilujaoston puheenjohtaja Virpi Keränen on tyytyväinen kunnan apuun urheilun mahdollistamisessa. Ilman kuntaa ei yleisurheilutoimintaa olisi laisinkaan.
– Tällä hetkellä kunnan tuki näkyy siten, että meillä on todella hyvät kentät kesäharjoitteluun. Meillä on hyvät varusteet lajeihimme ja aina kun meillä on tarve uusille, saamme ne helposti pyytämällä, Keränen kertoo.
Yleisurheilun puolella kuitenkin löytyy myös ongelma. Talvikaudella harjoittelu ei onnistu, koska kunnassa ei ole sisähallia.
– Lisäksi meillä ei ole vielä sähköistä ajanottolaitetta, mutta se on jo hankintalistalla, Keränen toteaa.
Keräsen mielestä Suomussalmen menestyksekkään liikuntatoiminnan taustalla on juuri aktiivinen seuratoiminta.
– Täällä on halu tehdä lasten ja nuorten liikkumisen eteen töitä ja luoda mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa, Keränen kertoo.
Town of Sport 2018 -palkinto on suomussalmelaiselle Keräselle suuri asia.
– Tämä on ihan mieletön juttu meille! Voimme tätä varmasti hyödyntää jatkossa erilaisissa EU-hankkeissa, Keränen toteaa innokkaasti.
Suomussalmen Pallon Ville Vainio on samoilla linjoilla Keräsen kanssa.
– On se ainakin tuonut näkyvyyttä. Nyt vain toivotaan, että ei jämähdetä tähän tilaan, vaan jatketaan sitä panostusta tulevaisuudessakin.