Hyppää sisältöön

Nyt loppuu turistien harhailu – Rovaniemen keskustaan opasteet tässä kuussa

Juna tuo kaupunkiin esimerkiksi aasialaisia matkailijoita, jotka suunnistavat kävellen keskustaan.

Opasteita tulee suunnitelman mukaan seitsemän välillä rautatieasema - keskustan kävelytie. Kuva: Rovaniemen kaupunki
Marjukka Talvitie

Rovaniemen kaupungissa on nyt myönnetty, että reitti rautatieasemalta keskustaan on monimutkainen ensimmäistä kertaa kaupungissa vierailevalle.

Viime talvena kasvoi erityisesti junaa käyttävien aasialaisten matkailjoiden määrä. Suuria matkalaukkujaan paksussa lumessa, ajotien reunassa vetävät matkailijat olivat talvella jokapäiväinen näky Rovaniemellä.

Kookkaita ja valaistuja

Rovaniemen keskustaan pystytetään tässä kuussa matkailijoita opastavat valopylväät, niin sanotut pylonit. Ne ohjaavat jalan liikkuvan matkailijan rautatieasemalta kaupungin keskustaan Lordin aukiolle.

Opasteiden ulkoasu on lyöty lukkoon, mutta sitä ei julkisteta vielä. Jotakin Rovaniemen kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardin suostuu jo kertomaan.

– Opasteet on aika kookkaita, kolmisen metriä korkeita, ja henkivät tietenkin meidän joulupukin kotikaupungin väritystä eli ovat punaiset. Ja tietenkin ne ovat valaistuja, eli myös pimeällä pitäisi näkyä, hän sanoo.

Kuva: Rovaniemen kaupunki

Jokaisessa opaspylväässä on selkeä, mahdollisimman yksinkertainen kartta. Opastus toimii myös toiseen suuntaan, keskustasta rautatieasemalle.

Kelkkamessut takarajana

Tavoitteeksi on asetettu, että opastettu reitti on valmis marraskuun alussa järjestettäviin moottorikelkkamessuihin mennessä.

Opasteita on kaivattu Rovaniemen keskustaan jo pitkään. Moni ulkomaalainenkin matkailija tulee kaupunkiin junalla ja rautatieasemalta on pitkä matka kaupungin keskustaan.

Kaikkiaan aseman ja Lordin aukion välille tulee seitsemän opastetta. Opasteet maksavat noin 80 000 euroa.

Vajaan 60 000 asukkaan Rovaniemellä käy vuosittain puoli miljoonaa matkailijaa.

Suosittelemme sinulle