Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kansanedustaja Susanna Koski liikuttui kohdatessaan köyhän yksinhuoltajan: "Olisi kornia yrittää vakuuttaa, mitä kaikkea hallitus on tehnyt"

Mitä tapahtuu, kun kaksi eri maailmoissa elävää ihmistä kohtaa? Kuplat-sarjan ensimmäisessä osassa kansanedustaja Susanna Koski tutustuu työttömään Anna-Maija Tikkaseen.

Työtön Anna-Maija Tikkanen ja Susanna Koski kohtasivat ensimmäisen kerran viime syksynä.
Oili Orispää
Avaa Yle-sovelluksessa

Eri maailmoissa elävät ihmiset törmäävät usein vain hetkeksi ja sattumalta. Mitä jos heidät pysäyttää vähän pidemmäksi aikaa oikeasti kuuntelemaan toisiaan? Uusi Kuplat-sarja korostaa vuoropuhelun tärkeyttä yhteiskunnassa.

Anna-Maija Tikkanen on 54-vuotias työtön yksinhuoltaja Helsingin Roihuvuoresta. Hän on filosofian maisteri, humanisti-maantieteilijä. Tikkanen kertoo olleensa köyhä lapsesta asti.

Susanna Koski on 32-vuotias kokoomuksen kansanedustaja Vaasasta. Hän kutsuu itseään nuorkonservatiiviksi. Koski kammoksuu holhousyhteiskuntaa. Hän uskoo yksilön vapauteen ja vastuuseen. Vapaus toteutuu parhaiten markkinoilla, ja ahkeruudesta palkitaan.

Onko köyhyys ihmisen oma syy?

Anna-Maija Tikkasen mielestä köyhiä syyllistetään Suomessa.

– Nykyisin ajatellaan usein, että Suomessa on vain omasta syystään köyhiä. Joko he  eivät  osaa elää  tai ovat tehneet vääriä valintoja. He polttavat tupakkaa ja juovat kaljaa tai heillä on lemmikkieläimiä. Mitä varten köyhällä pitää olla koira tai kissa? Anna-Maija Tikkanen kuvailee.

Susanna Kosken mielestä ihminen voi hyvin paljon vaikuttaa omaan tilanteeseensa, ja siihen millaista elämää haluaa tavoitella.

- Köyhyys Suomessa merkitsee useimmiten sitä, että ihminen on paitsi taloudellisesti myös henkisesti loukussa. Se tarkoittaa myös kannustinloukkuja. Yhteiskunnan tukitoimet on tarkoitettu tilapäisiksi, Koski sanoo.

Väittelyä ja tunteita

Koski tapaa Tikkasen tämän kotikulmilla Helsingin Roihuvuoressa. Tuloerojen kasvaminen herättää heti kiivasta väittelyä.

– Jos ajatellaan pyöräilykisaa, niin totta kai kärkiryhmän etäisyys keskiryhmään kasvaa, mutta myös se keskiryhmä on pärjännyt paremmin, Koski kuvailee.

– Entäs ne jotka eivät pääse edes kisaan mukaan, ne joilla ei ole varaa sitä pyörää hankkia, Tikkanen haastaa.

– Se on ihan tutkittu tosiasia, että mitä pienemmät tuloerot sitä paremmin yhteiskunta pärjää. Sen enemmän siinä on esimerkiksi luovuutta.  Ja sen paremmin sieltä pystyy nousemaan, Tikkanen jatkaa.

– Tuloerojen kaventaminen ei ole mikään ratkaisu tai päämäärä. Tärkeimpiä ovat ne toimet, joiden avulla mahdollisimman moni pääsee työnsyrjään kiinni. Se on kaikkein tärkein asia, Koski vastaa.

Tikkanen kertoo Koskelle omasta elämästään. Tunteikas keskustelu johtaa lopulta siihen, että Kosken on myönnettävä, ettei ahkeruus ja osaaminen aina riitä elämässä.

– Minä ymmärrän sinua. Olisi kornia yrittää vakuuttaa, mitä kaikkea hallitus on tehnyt, hän sanoo.

Kuplat-sarjan ensimmäinen osa esitetään A-studiossa maanantaina 9.10. klo 21, TV1. Juttu on katsottavissa jo nyt Areenasta.

Suosittelemme