Syksyn odotettu sipuliaika on parhaillaan käsillä. Sipulia nousee pellosta, mutta etenkin luomusipulia päätyy kauppojen hyllyihin ainoastaan rajoitettu määrä.
– Tautisuus tietysti on siihen se iso syy. Sitä kauppakelpoista tavaraa ei meinaa saada. Fusarium iskee siellä varastossa niin kovasti, puntaroi luomuviljelijä Antti Vauhkonen Mikkelin Haukivuorelta.
Kuluneena kesänä luomusipulia on Suomessa kasvatettu ainoastaan kymmenen hehtaarin alalla. Kysyntää olisi enemmänkin, mutta juuri sipulin tautisuus on karsinut viljelijöitä.
– Luulen, että siinä se syy on. Markkinoita kyllä on, ja siihen me pyrimme vastaamaan tällä taimisipulin viljelyllä. Luomusipuli on ihan kysytty tuote ja loppuu joka syksy aikaisin kesken, pohtii Vauhkonen.
Sitä kauppakelpoista tavaraa ei meinaa saada.
Antti Vauhkonen
Fusarium-sienten aiheuttama sipulimätä on tuhonnut perinteisesti istukkaista kasvatetuista sipulisadoista pahimmillaan jopa 70 prosenttia.
– Nämä istukkaat mitä viljelijät käyttää, niin siellä me on todettu, että siellä on aika paljon sitä fusariumia jo valmiiksi siinä istukkaassa, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Pirjo Kivijärvi.
– Sipulin siemenet itsessään ovat fusariumvapaita. Me olemme tutkineet siemeniä, mitä on saatavilla ja niissä ei juurikaan esiinnyt fusariumia.
Sipulimätä on yksi syy, miksi Luonnonvarakeskuksen Mikkelin koepelloilla on toista kesää koeviljelty sipulia taimista. Vaikka ongelma ei kokonaan poistukaan, tähänastiset tulokset ovat vähintäänkin rohkaisevia.
– Vaikuttaa siltä, että tämä taimista kasvatettu sipuli on puhtaampaa kuin istukkaasta kasvatettu sipuli. Mutta ei tämä niin yksiselitteistä ole, esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen Piikkiön tutkimuspellolla istukkaista istutettu sato oli puhtaampaa kuin taimista istutettu sato, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Pirjo Kivijärvi.
Vaikuttaa siltä, että tämä taimista kasvatettu sipuli on puhtaampaa kuin istukkaasta kasvatettu sipuli.
Pirjo Kivijärvi
Eikä yhtälö ole yksiselitteinen, vaikka taimista istutettu sato olisikin aina puhtaampaa kuin istukkaista istutettu, sillä tuotantokustannukset kasvat ja menetelmät muuttuvat.
– Kun viljelijä siirtyy istukkaiden sijasta käyttämään taimia, niin kyllähän se viljelytekniikka menee uusiksi, toteaa tutkija Pirjo Kivijärvi.
– Menetelmät ja koneet ovat erilaisia ja kasvuaikaa tämä vaatii vähän pidemmälle syksyyn. Lannoitukset ja lannoitustasot on varsin samankaltaisia.
Myös Vauhkosten pellossa sipuli kasvaa nyt taimista. Sipulimätä piinaa myös tavanomaisesti viljeltyä sipulia, mutta luomutiloilla menetykset kirpaisevat pahemmin.
– Tietysti luomussa ne tuotantokustannukset on korkeammat ja sen vuoksi riski ja menetykset on korkeammat, toteaa luomuviljelijä Antti Vauhkonen.
– Ainakin viime vuonna sipuli säilyi erittäin terveenä. Tämän vuoden sadosta ei vielä tiedä, mutta kasvu on ollut todella hyvää ja säilynyt vihreänä. Siinä mielessä positiiviset kokemukset on.