Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

50 grammaa kurkkua, 150 grammaa kanaa, eikä tippaakaan vettä – bikini fitness -kisaaja kuivattaa itsensä: "Olo ei välttämättä ole seksikkäin"

Kilpailuja edeltävä päivä on vaikein, sanoo bikini fitness -kisoista pokaalia havitteleva Saara Salo.

Bikini fitness kiplailijaa öljytään.
Saara Salon iho saa viimeisen silauksen öljyä ennen lavalle menoa. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle
Heikki Kiseleff
Avaa Yle-sovelluksessa

Herätys ennen kukonlaulua. Saara Salon fitness-kisapäivän aamiaispöydän antimet ovat niukat.

– Aamupalaksi 50 grammaa kurkkua ja 150 grammaa kanaa. Ei mitään muuta, ei edes vettä.

Aamiaislautasella on 50 grammaa kurkkua ja 150 grammaa kanaa.
Kuva: Saara Salo

Saadakseen ylimääräiset nesteet pois kehostaan, Salo on ollut ennen kilpailua vuorokauden kokonaan ilman nestettä. Tätä ennen vettä on juotu paljon.

– Kilpailuja edeltävä päivä on vaikein. Itse join eilen iltapäivään mennessä 6–7 litraa vettä. Kroppa reagoi siihen siten, että tuli kylmä. Kun vielä oli reilu pari tuntia alasti kropan värjäyksessä, niin olo oli aika kankea ja kylmä.

Saara Salo nousee ensimmaistä kertaa lavalle kansainvälisessä Ben Weider Legacy Cupin bikini fitness -kilpailussa viikonloppuna Lahden messukeskuksessa.

Bikini fitness -kilpailijoita valmistautuu vuoroonsa lavan takana.
Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Kisapaikan lavan takana Nordic Fitness Expossa tunnelma tiivistyy. Bikineihin ja korkokenkiin pukeutuneet kilpailijat harjoittelevat vielä kerran poseerauksia ja odottavat omaa vuoroaan nousta lavalle tuomariston ja yleisön arvioitavaksi.

Viimeisenä silauksena tarkastetaan, että bikinit istuvat hyvin.

– Bikinit liimataan bikiniliimalla. Ihoon laitetaan liimaa ja painetaan bikinit kiinni, ettei vilku mitään ylimääräistä, Salo kertoo.

Lavalla kilpailijoita arvioidaan edestä, takaa ja sivusta. Yhteisen poseerauksen jälkeen tuomarit kutsuvat kilpailijat vertailtaviksi pienissä ryhmissä.

Bikini fitness -kilpailijoita poseeraa lavalla.
Saara Salo vie lavalle show-asenteen ja sisäisen kissan. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

– Minä ainakin sytyn siitä, että pääsee lavalle. Tuntuu hyvältä olla katseiden arvioitavana. Tiedän, että siellä on ihmisiä, jotka katsovat minua. Kun lavalle menee, on parasta pistää show pystyyn, koska muuten näyttää aika onnettomalta, Saara Salo sanoo.

Tuntuu hyvältä olla katseiden arvioitavana.

Saara Salo

Vaikka kyse on urheilusta, ei Salon mielestä seksikkyyttä tarvitse peittää. Tai kuten Salo itse sanoo, pitää olla vähän kissa.

– Olo ei välttämättä ole maailman seksikkäin, mutta lavalla täytyy olla vähän kissa. Kisoihin valmistautumisesta on seksikkyys kaukana, mutta lavalle pitää löytää se sisäinen kissa, jota on kiva katsella.

– Pitää kuitenkin varoa yliampuvuutta, koska kyse on urheilulajista, eikä idea ole näyttää miltään pornotähdeltä. Tämä on urheilulaji, jonka säännöissä määrätään muun muassa, että bikinit eivät saa olla liian pienet. Pornahtavuus ei ole idea tässä lajissa.

Saara Salo meikkaa.
Meikkien on oltava lavan valoissa selkeästi erottuvia. Saara Salo antaa huulilleen viimeistelevän värin. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Laji on kuitenkin paljon muutakin kuin lavalla poseeraamista. Takana on vuosien työ, ja työn tulokset pitää näyttää tuomareille muutamissa minuuteissa.

– Tässä mennään esittämään lavalle se, mitä on saatu vuosien aikana vartalolle aikaiseksi.

– Tämä on mielestäni yksi rankimmista urheilulajeista, koska lajiin sisältyy olennaisena osana myös syöminen ja henkinen puoli. Dieettiä ei ole vain ennen kisoja, vaan ympäri vuoden on ankaraa treenausta ja kontrollia.

Kilpailu on kova, mutta tavoitteet korkealla

Saara Salo otti ensimmäisen kerran osaa bikini fitness -kilpailuihin Helsingin Kulttuuritalolla syyskuussa pidetyissä SM-karsinnoissa. Mukaan tarttui kilpailupaikka sekä SM-kilpailuihin että kansainväliseen kisaan.

– Olen treenannut salilla yläasteikäisestä lähtien. Kuutisen vuotta sitten aloin treenaamaan enemmän, Salo sanoo.

– Olen nyt 31-vuotias ja ajattelin, että nyt on viimeinen mahdollisuus nousta lavalle.

Vaikka Salo astuu isolle lavalle ensimmäistä kertaa, ei se tarkoita sitä, etteikö tavoitteita olisi asetettu korkealle. Kansainvälinen sijoitus jäi kuitenkin lauantaina saavuttamatta, mutta odotukset sunnuntain SM-kisoihin on oltava Salon mielestä kovat.

– Ehdottomasti finaaliin ja pokaali on tavoitteena.

Bikini fitnes kilpailijoita jonossa.
Bikini fitness -kipailjat ovat jonossa valmiina nousemaan lavalle. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Sunnuntai-iltana fitness-kisaaja saa huokaista helpotuksesta kuukausien dietin jälkeen. Viikonlopun jälkeen dieetit unohdetaan – mutta vain hetkeksi.

– Sitten me juhlitaan, joka tarkoittaa sitä, että me syödään! Se syöminen on ykkösasia: kaikkia herkkuja ja kaikkea sitä, mitä ei ole päässyt viiden kuukauden dieetin aikana syömään. Voin taata, että kaikki kilpailijat suunnittelevat, mitä he syövät kisojen jälkeen.

– Sitten palaillaan pikku hiljaa ruotuun, ettei syöminen tartu kylkiin, Saara Salo naurahtaa.

Fitnessurheilun SM-kisat ja kansainvälinen ammatilaiskisa suorana Yle Areenassa

Suosittelemme sinulle