Hyppää sisältöön

Finnkinon uusi monopoliasema näyttää nurjat puolensa – Lappeenrannassa heitellään luovia ratkaisuja Yösyötön näkemiseksi

Elokuvan esittämistä varten tarjotaan erikokoisia tiloja. Parikkalalainen yhdistys näyttää elokuvan ainakin sunnuntaina Lappeenrannassa.

Mies pitää lasta sylissään. Kuvattu huoneiston katonrajasta. Ulkona on pimeää.
Yösyöttö-elokuvan pääosaa näyttelee Petteri Summanen. Kuva: Marek Sabogal / Solar Films
Riitta Väisänen

Elokuvateatteriketjun monopoliaseman nurjat puolet tulivat konkreettisesti vastaan Lappeenrannassa tällä viikolla. Kaupungissa ei nähdä perjantaina ensi-illassa olevaa Yösyöttö-elokuvaa, sillä Finnkino riitelee elokuvan tuottojen jakamisesta levitysyhtiön kanssa.

Tilanne on Lappeenrannassa melko uusi. Reilu puoli vuotta sitten kaupungissa toimi Finnkinon lisäksi yksityinen yhtiö, joka mitä todennäköisemmin olisi Yösyötön ottanut ohjelmistoonsa.

Finnkino osti kyseisen yhtiön liiketoiminnan viime maaliskuussa ja sulki yhtiön ylläpitämät Kino-Aula ja Nuijamies -elokuvateatterit kesällä.

Elokuvia auditorioihin?

Lappeenrannan naapurikaupungissa Imatralla toimiva Bio Vuoksi -elokuvateatteri ehti jo lisätä Yösyötön näytösten määrää. Elokuvateatterissa varaudutaan siihen, että lappeenrantalaiset tulevat katsomaan Yösyöttöä Imatralle.

Tilanne sai aikaan myös luovia ratkaisuehdotuksia, jotta lappeenrantalaiset pääsisivät Eve Hietamiehen romaaniin perustuvaa elokuvaa katsomaan.

Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Petri Krohns ilmoitti Twitterissä elokuvan pääosan esittäjälle Petteri Summaselle, että pankki voi tarvittaessa tarjota tilat elokuvan esittämiselle Lappeenrannassa.

Krohns kertoo Ylelle, että pankilla on entisessä konttorissaan 100 ihmisen auditorio ja nykyisestäkin konttorista löytyy tilaa noin sadalle katsojalle.

– Sitä en osaa arvioida, että mahdollistaako tekniikka elokuvan esittämisen, Krohns sanoo.

Osuuspankki omistaa myös rakennukset, joissa Finnkinon lakkauttamat Kino-Aula ja Nuijamies olivat. Niissäkin voisi Krohnsin mukaan elokuvaa esittää.

– Niissä ei tosin ole enää mitään tekniikkaa eikä penkkejäkään, Krohns toteaa.

Osuuspankki ei itse ala järjestää elokuvanäytöksiä vaan ainoastaan tarjoaa tilat näytösten mahdollisille järjestäjille.

Yliopistollakin tilaa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ilmoitti myös Twitterissä, että yliopistolla on vuokrattavissa 500 ihmisen auditorio elokuvien esittämistä varten. Lisäksi ylioppilastalossa on auditorio, jossa elokuvakerho on näyttänyt elokuvia.

– Käytännössä osaaminen kaupungissa on olemassa. Meillä on ihmisiä, jotka ovat pyörittäneet elokuvateatteria. Se ei loppupeleissä olisi kovin iso ponnistus, Saksa pohtii.

Yhdistys otti kopin

Lappeenrannasta ei elokuvan esittäjää ainakaan heti ilmaantunut. Sen sijaan Parikkalassa elokuvia esittävä yhdistys päätti perjantaina, että se näyttää Yösyötön Lappeenrannassa sunnuntaina.

Paikaksi valikoitui ylioppilastalon auditorio. Näytöksiä on kolme.

– Kävimme katsomassa monia tiloja. Ylioppilastalon auditorio oli ainoa sopiva, Riitta Rissanen Parikkalan Teatteriyhdistyksestä kertoo.

Parikkalassa yhdistys pyörittää elokuvateatteri Kino Patterya kunnanvirastolla.

Finnkino suututtanut kaupunkilaisia aiemmin

Finnkino sai Lappeenrannassa kolhun maineeseensa jo ennen Yösyöttö-elokuvaan liittyvää kähinää.

Ketjun päätös lakkauttaa perinteikkäät Nuijamies ja Kino-Aula suututti kaupunkilaisia. Moni tuntee myös sympatiaa suljettuja elokuvateattereita ylläpitänyttä ja vuosikymmeniä toiminutta perheyritystä kohtaan. Koville otti myös se, kun Finnkino tyhjensi suojelupäätöstä olevat elokuvateatterit nopeasti.

Finnkinolla on Lappeenrannassa neljä salia kauppakeskus Isossa-Kristiinassa. Ne avautuivat syksyllä 2015.

Finnkinon sijaan osa lappeenrantalaisista kulkee nykyään elokuvissa Imatralla Bio Vuoksessa.

– Päivittäin tulee ihmisiä Lappeenrannasta. Ikitie-elokuvan näytöksissä on ollut useampia lappeenrantalaisia ja on ihmisiä, jotka ovat vakiinnuttaneet kasvonsa meillä, Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen kertoo.

Juttua täydennetty 6.10.2017 kello 18:50: Pian jutun julkaisun jälkeen tuli tieto, että parikkalalainen yhdistys näyttää Yösyötön Lappeenrannassa sunnuntaina.

Suosittelemme sinulle