Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lännen media: Mies on ensimmäistä kertaa raskaana Suomessa

Raskaus on sujunut muuten hyvin, mutta terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus.

Vauvan käsi.
Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on tiettävästi ensimmäistä kertaa tilanne, jossa mies on raskaana.

Tuleva isä on määritetty syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin ja saanut toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen. Hän päätti keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa.

Pariskunta kyseli hedelmöitysklinikoilta hoitomahdollisuuksista, mutta lähes kaikki kieltäytyivät translainsäädäntöön vedoten. Loppujen lopuksi hoitoja ei kuitenkaan tarvittu, vaan lapsi sai alkunsa alkukesästä.

Raskaus on pariskunnan mukaan sujunut muuten hyvin, mutta terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus. Paperityön kanssa onkin ollut ongelmia sekä neuvolassa että sairaalassa, pariskunta kertoo Lännen Medialle.

Setan Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan mukaan ei ole täyttä varmuutta, että kyseessä on ensimmäinen raskaana oleva mies Suomessa, mutta hänen mukaansa se on hyvin todennäköistä.

–  On mahdollista pitää taukoa hormoniterapiassa lapsen saadakseen, joten joku muukin pari on voinut periaatteessa saada lapsen toisen korjausprosessin aikana, Huuska sanoo.

Lue myös: Lakialoite translain muuttamisesta odottaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistön kantaa

Suosittelemme