Hyppää sisältöön

Uutinen raskaana olevasta miehestä havahdutti: lainsäädäntö laahaa todellisuuden perässä

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmiseltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä.

Translain muutokseen tähtäävän kampanjan logo Seta ry:n esitteen kannessa.
Translain muutokseen tähtäävän kampanjan logo Seta ry:n esitteen kannessa. Kuva: Linda Manner / Lehtikuva
STT

Lakialoite translain muuttamisesta odottaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistön kantaa.

Asiat etenevät yhteiskunnassa, mutta lainsäädäntö laahaa perässä. Kyllä nämä asiat pitäisi kuntoon saada. Näin kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) uutista raskaana olevasta miehestä Suomessa.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmiseltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä, jos hän haluaa sukupuolensa vahvistetuksi. YK on suositellut, että pakkosterilisaatiovaatimus poistettaisiin. Asia on kuitenkin Suomessa poliittisesti kimurantti, sillä hallituksessa ei ole asiasta yhteisymmärrystä.

–  Vastaavana ministerinä minulla on valmius viedä asiaa eteenpäin heti, jos yhteinen poliittinen tahto löytyy, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) STT:lle.

Saarikon mukaan laki on ollut valmisteltuna ministeriössä pitkään, mutta viime hallitus ei sitä antanut, ja nykyiselläkin on eriäviä mielipiteitä. Hän sanoo seuraavansa mielenkiinnolla eduskunnassa käytävää keskustelua lisääntymiskyvyttömyyden poistamisesta laista.

Haatainen kertoo, että lakialoite translain muuttamisesta on vireillä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta sitä ei ole nostettu käsittelyyn. Hänen mukaansa lakialoite pystytään ottamaan käsittelyyn, jos valiokunnan enemmistö niin haluaa.

Kansanedustaja Silvia Modigin (vas.) viime vuonna jättämän lakialoitteen on allekirjoittanut 85 kansanedustajaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varsinaisista jäsenistä sen on allekirjoittanut kahdeksan, mukaan lukien Haatainen ja varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.). Varsinaisia jäseniä on 17. Allekirjoittajia on kaikista muista hallituspuolueista paitsi nykyisistä sinisistä.

–  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ei tule ottaa aloitteita asiasta käsittelyyn, ellei kyse ole kansalaisaloitteesta, jossa on yli 50  000 allekirjoitusta, sanoo translain muuttamista vastustava valiokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (sin.) STT:lle.

Terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista

Transihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Translain muuttaminen nousi ajankohtaiseksi, kun Lännen Media uutisoi lauantaina, että Suomessa on tiettävästi ensimmäistä kertaa mies raskaana.

Lehden haastatteleman avioparin mukaan terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus. Isien mielestä lakitekstit tulisi päivittää ottamaan erilaiset perheet huomioon.

Suosittelemme sinulle