Hyppää sisältöön

Yliopisto alkaa värvätä ulkomaisia opiskelijoita jatkuvalla syötöllä – suomalaisyritys heittää verkot vesille Aasiassa

Lappeenrannan teknillinen yliopisto aikoo kaksinkertaistaa ulkomaisten opiskelijoiden määrän lähivuosina. Vauhtia opiskelijoiden hankkimiseen haetaan Edunationin kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto aikoo lisätä ulkomaisten opiskelijoiden määrää tuntuvasti lähivuosina. Kuva: Yle

Suomalainen koulutusvientiyritys Edunation aikoo tuoda suomalaisiin korkeakouluihin 150 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa vuoteen 2020 mennessä.

Yritys otti ensimmäisiä askeliaan tavoitteen saavuttamiseksi, kun se teki Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa yhteistyösopimuksen.

Edunationilla on vireillä yhteistyö myös neljän ammattikorkeakoulun kanssa. Hallituksen puheenjohtajan Tuomas Kauppinen kertoo, että yritys julkaisee ammattikorkeakoulujen nimet lähiaikoina.

Yritys houkuttelee opiskelijoita erityisesti Kiinasta ja Intiasta, mutta Kauppisen mukaan koko Aasia on heille tärkeää aluetta.

– Yli puolet kaikesta maailman opiskelijaliikkuvuudesta tapahtuu Aasian maista. Lisäksi Argentiinassa ja Nigeriassa olemme vahvoja, Kauppinen sanoo.

Edunationin taustalla toimii korkeakouluopiskelijoiden vaihtoja järjestävä Asia Exchange -yritys, jota Tuomas Kauppinen oli mukana perustamassa. Yritys on toiminut kymmenen vuotta.

Uusi väline opiskelijoiden valintaan kehitteillä

Ulkomaisten opiskelijoiden valitsemistapoja olisi muutettava, jotta Edunationin tavoite ulkomaisten opiskelijoiden määrästä toteutuisi. Yritys kehittää korkeakoulujen käyttöön mobiilipohjaista opiskelijavalintatyökalua.

Sen avulla hakijalle voitaisiin lähettää opiskelupaikkatieto jopa vuorokaudessa hakemuksen lähettämisestä.

Kauppisen mukaan ulkomaisten opiskelijoiden saaminen Suomeen on tärkeää.

– Suomi saa lisää kansainvälisiä osaajia työvoimapulaan ja muutenkin globalisoituneessa maailmassa verkostot ovat tärkeitä, Kauppinen kertoo.

Kauppisen mukaan ulkomaille palaavat tekevät jatkossa bisnestä Suomen kanssa.

Yliopisto haluaa lisää ulkomaisia opiskelijoita

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on ennestään Kiinassa ja Intiassa yhteistyötahot, jotka auttavat yliopistoa hankkimaan opiskelijoita.

– Edunationin kanssa yhteistyö on tiiviimpää, yliopiston opinto- ja kansainvälisten asioiden johtaja Janne Hokkanen kertoo.

Yiopiston tavoitteena on kaksinkertaistaa ulkomaisten opiskelijoiden määrä lähivuosina. Edunationin kanssa tehtävästä yhteistyöstä yliopisto ei heti alkuvaiheessa odota kuitenkaan suuria.

– Emme odota, että sieltä yhtäkkiä hirmuinen määrä hakijoita tulee. Opiskelijarekrytointi on pitkäjänteistä työtä, Hokkanen kertoo.

Tällä hetkellä yliopistossa on noin 400 ulkomaista opiskelijaa, jotka tavoittelevat maisterin papereita.

Opiskelijoille vaihtoehtoja hakemiseen

Hokkasen mukaan Edunationilla on keskeinen rooli, kun Lappeenrannan teknillinen yliopisto aloittaa ulkomaalaisille tarkoitetun jatkuvan haun vielä tämän vuoden puolella. Jatkuva haku kestäisi toukokuulle.

– Suomen nykyinen hakumenettely on monimutkaisuudessaan ja jäykkyydessään yksi keskeisimpiä haasteita kansainvälisessä rekrytoinnissa. Tällä jatkuvalla haulla pyritään taklaamaan sitä ja antamaan opiskelijalle uusia vaihtoehtoja hakea meille, Hokkanen sanoo.

Opiskelija voi siis hakea yliopistoon lähes ympäri vuoden. Hän saa tiedon opiskelupaikastaan kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä ja aloittaa opinnot seuraavana syksynä.

– Se helpottaa opiskelijan elämän suunnittelua, kun päätös opiskelupaikasta tulee välittömästi.

Kyseessä ei siis ole Edunationin kehittelemä opiskelijoiden valintaohjelma.

Tulevina vuosina jatkuva haku kestäisi syyskuusta toukokuulle. Hokkasen mukaan jatkuva haku on kansainvälinen tapa toimia.

– Uskoisin, että olemme ensimmäisiä Suomessa, jotka ehtivät tämän lanseeraamaan, Hokkanen kertoo.

Jatkuva haun lisäksi yliopisto järjestää kerran vuodessa normaalin opiskelijahaun. Valintaperusteet normaalihaussa ja jatkuvassa haussa ovat erilaiset.

– Normaalihaussa valitaan 20 parasta. Jatkuvassa haussa asetetaan tietty taso. Kaikki, jotka sen ylittävät, tulevat valituiksi, Hokkanen kertoo.

Edunationin tavoitteista ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa tehtävästä yhteistyöstä kertoi ensin Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle