Alma Flores, 15, on tullut Töölön kisahallille tapaamaan omaa personal traineriaan, Aleksi Haavistoa. Hän on Helsingin kaupungin palkkaama koulu-PT, joka kannustaa nuoria liikunnan pariin. Tapaamisia on kerran viikossa.
Haavisto kehottaa Almaa ja hänen kuutta koulutoveriaan aloittamaan alkulämmittelyllä. Flores valitsee porraslaitteen, jossa hän astelee kuin liukuportaissa. Pian väri alkaa nousta kasvoille ja hän hengästyy. Se on hyvä merkki, koska Flores nimenomaan toivoo, että hänen peruskuntonsa kasvaa.
Floresia motivoi se, että hän saa yksilöllistä ohjausta personal trainerilta.
– Minusta se on tosi kiva idea, että koulu järjesti tällaisen mahdollisuuden, ja opettaja neuvoo yksin minua, eikä isoa porukkaa.
Joillekin liikkumaan lähtemisen kynnys on vaan liian iso.
Koulu-PT Aleksi Haavisto
Itse asiassa Haavisto ei ole opettaja vaan liikunnanohjaaja, joka tukee ja täydentää koululiikuntaa.
Kaikki oppilaat eivät tunne oloaan mukavaksi koulun liikuntatunneilla.
Helsingin kaupungin liikunnansuunnittelija Tytti Soini ymmärtää sen.
– Ei kukaan halua tehdä asioita, joissa ei koe onnistuvansa. Jos tuntuu siltä, että ei ole loistava tähti muiden joukossa, voi alkaa välttämään koko tilannetta. Haluamme näyttää, että kaikille löytyy oma paikka liikunnan kentästä.
Haavistokin on huomannut monia syitä liikuntakammoon. Ehkä liikuntaan ei ole saatu mallia kotona tai siitä on kertynyt huonoja kokemuksia. Toisaalta kaikki koululiikunnan lajit eivät vain sovi jokaiselle nuorelle.
– Joillekin liikkumaan lähtemisen kynnys on vaan liian iso. He eivät tiedä mihin mennä ja miten liikkua. Heistä on hyvä ottaa koppi ja näyttää, missä voi liikkua ja miten.
Nuori saa itse päättää, mitä tehdään ja missä tehdään.
Koulu-PT Aleksi Haavisto
Haaviston ohjauksessa on oppilaita laidasta laitaan. Osa harrastaa jonkin verran liikuntaa muutenkin. Esimerkiksi Flores käy toisinaan kuntosalilla myös vapaa-ajallaan, mutta Haavistolta hän voi oppia lisää tekniikoita ja uusia lajeja.
Toiset Haaviston ohjattavista taas ovat sellaisia, jotka eivät koskaan ole päässeet liikunnan makuun. Myös muilla elämänalueilla saattaa olla ongelmia.
– Useimmiten liikkumattomuus on pienimpiä haasteita meidän asiakaskunnassamme. Liikunnan kautta koitetaan löytää hyvinvointia muuhunkin arkeen, Haavisto kertoo.
Koulu-PT -toimintaa on kokeiltu Helsingissä tämän vuoden alusta lähtien. Koulujen terveydenhoitajat ja liikunnanopettajat valitsevat ne oppilaat, jotka pääsevät personal trainerin ohjaukseen, mutta se edellyttää myös heidän omaa suostumustaan. Valmennusta voi saada yksin tai pienryhmässä.
Keväällä kaikki mukana olleet suorittivat 4-6 kuukauden mittaisen jakson loppuun saakka. Kokeilussa oli kymmenkunta oppilasta. Joillakin nuorilla peruskoulun päättötodistuksen liikunnan numero olisi voinut jäädä saamatta ilman personal trainerin tukea. Kun Haavisto sai nuoret treenaamaan kanssaan, hän pystyi auttamaan liikunnanopettajaa arvioinnissa, ja nuoret saivat paperit ulos koulusta.
Mutta miten Haavisto pystyy motivoimaan nuoria liikkumaan, jos ajatus liikunnasta on heille vieras?
– Tärkein juttu on se, että me yhdessä suunnittelemme, ja nuori saa itse päättää, mitä tehdään ja missä tehdään. Se on hyvä motivaattori monille nuorille, että he pääsevät ihan uuteen ympäristöön liikkumaan.
Paikat ovat kyllä olleet vähän kipeinä ja tuntuu, että kunto on kasvanut.
Vilma Tiainen
Palataan Töölön kisahallille tyttöjen treeneihin.
Kun alkulämpö on kohotettu kuntosalin laitteissa, tytöt siirtyvät pelaamaan pingistä. Vilma Tiainen pysäyttää juoksumaton ja nappaa mailan käteensä.
Pelaaminen ei ole ihan helppoa, sillä pallo on pieni, mutta siihen on helpompi osua, kun Haavisto näyttää oikean otteen mailasta. Salitreenin lisäksi juuri pingis oli Tiaisen toivelistalla, kun tytöt suunnittelivat yhdessä personal trainerinsa kanssa, mitä he haluavat tehdä.
Tiaisella on ollut parin vuoden tauko liikuntaharrastuksista, mutta hän on juuri aloittanut hip hop -tanssin uudestaan. Mitään tiettyä lempilajia hänellä ei kuitenkaan ole, joten personal trainerin kanssa on hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan eri lajeja. Ehkä oma juttu löytyy sitä kautta.
Tiainen on aloittanut Haaviston ryhmässä vasta tänä syksynä, mutta tuloksia on jo syntynyt.
– Paikat ovat kyllä olleet vähän kipeinä ja tuntuu, että kunto on kasvanut, Tiainen sanoo.
Oppilaiden ryhti ojentuu ja huput putoavat päästä.
Liikunnansuunnittelija Tytti Soini
Ensimmäiset koulujen henkilökohtaiset liikuntaohjaajat nähtiin Kemissä muutama vuos sitten. Koska malli (siirryt toiseen palveluun) vaikutti toimivan hyvin, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES ryhtyi levittämään sitä myös muualle. Sittemmin toimintaa on kokeiltu eri muodoissa muun muassa Joensuussa, Raahessa ja Saarijärvellä.
Helsingissä koulu-PT -toiminta on osa hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvaa Liikkuva koulu -ohjelmaa (siirryt toiseen palveluun), josta se saa rahoituksensa ainakin ensi kesään saakka. Kulut eivät ole suuret, koska Aleksi Haavisto on ainoa kaupungin palkkaama kokopäiväinen koulu-PT. Hänen lisäkseen personal trainerin työtä tekevät jotkut liikunnanohjaajat muiden töidensä ohella.
Kaupungin liikunnansuunnittelija Tytti Soini toivoo, että rahoitus järjestyy jatkossakin, sillä monilla nuorilla liikunta vähenee merkittävästi juuri yläkouluikäisenä – samalla kun ruudun ja kännykän parissa vietetty aika kasvaa.
– Kouluista on tullut viestiä, että oppilaiden ryhti ojentuu ja huput putoavat päästä. Sellaisiinkin nuoriin tulee varmuutta, jotka ovat olleet aiemmin vetäytyviä.
Ainakin Alma Flores ja Vilma Tiainen ovat saaneet personal trainerilta eväitä liikuntaharrastamisen jatkamiseen myös tulevaisuudessa.
– Saliharjoittelua haluaisin jatkaa vielä myöhemminkin, Tiainen sanoo.
– Personal trainerilta saa hyvää alkumakua tähän hommaan, Flores lisää.
Seuraavilla personal trainer -tapaamisilla tytöt aikovat kokeilla myös sulkapalloa, koripalloa ja nyrkkeilyä.