"Suomen ensimmäinen terrori-isku", julistivat otsikot Turussa kesällä tapahtuneen puukotuksen jälkeen. Vaikka unohdettaisiin Suomen itsenäistyminen kahta puolta tapahtunut poliittinen väkivalta saati sitäkin historiallisemmat ajat, otsikot ovat yhdysvaltalaisen terrorismitietokannan mukaan väärässä.
Global Terrorism Database on Marylandin yliopiston terrorismintutkimuslaitoksen kansainvälinen tietokanta. Siihen on kerätty kaikki vuoden 1970 jälkeen tapahtuneet iskut, jotka GTD luokittelee terrorismiksi.
Tietokanta on alallaan kattavin, joka on avoimesti kaikkien luettavissa. GTD:n ylläpitäjien mukaan tarkoitus on lisätä ymmärrystä, jonka perusteella terrorismia voitaisiin tutkia ja estää.
Tietokannassa on yli 170 000 tapausta 46:lta viime vuodelta. Joukossa on yli 83 000 pommi-iskua, 18 000 salamurhaa ja 11 000 sieppausta. Laskenta perustuu tiedotusvälineiden uutisiin, joiden lähteet GTD on arvioinut uskottaviksi.
GTD:n ylläpitäjät kertovat käyneensä pelkästään 18 viime vuoden aikana läpi yli neljä miljoonaa uutisjuttua ja 25 000 uutislähdettä.
Terrorismille ei ole selvää määritelmää
GTD:n mukaan Suomessa tehtiin vuosina 1986–2016 kaikkiaan 18 terrori-iskua. Mitään näistä väkivaltaisuuksista ei ole Suomessa nimitetty terrorismiksi.
Terrorismi määritellään yleensä "poliittisilla syillä perustelluksi, muun kuin valtion edustajien väkivallaksi kansalaisia kohtaan". Määrittely jättää paljon tulkinnanvaraa, eikä poliitikoilla, oikeuslaitoksella, poliisilla ja tutkijoilla olekaan yhteistä tyhjentävää kantaa siihen, mitä terrorismi on.
Ovatko terrorismia teot, joilla pyritään aiheuttamaan pelkästään aineellista vahinkoa? Entä sellaiset, joilla pyritään poliittisen tavoitteen sijasta tai lisäksi aineelliseen etuun?
Ja miten on terrorismin laita silloin, kun terroria eli kauhua aiheuttaa valtion väkivaltakoneisto tai valtio tukee jotakin väkivaltaista ryhmää syystä tai toisesta?
Jokela koulusurmat luettiin terrorismiksi
GTD:n Suomen-listassa on muutamia iskuja, joissa yksi ihminen haavoittui, mutta yksi erottuu selvästi: yhdeksän ihmistä kuoli ja 13 haavoittui Jokelan koulussa Tuusulassa vuonna 2007.
Suomessa tuota ammuskelua kutsutaan niin virallisesti kuin tiedotusvälineissä "Jokelan koulusurmiksi", ei terrorismiksi eikä edes iskuksi. GTD kuitenkin katsoo, että teko täyttää uusfasistisen terrori-iskun tunnusmerkit.
Ampuja oli kirjoittanut päiväkirjaansa aloittavansa ihmiskuntaa vastaan operaation, jonka tarkoituksena oli tappaa ihmisiä niin paljon kuin mahdollista ja aiheuttaa tuhoa ja kaaosta. Jäähyväisviestissä perheelleen hän perusteli tekoaan yhteiskunnan parantamisella.
GTD:n listalla on viime vuodelta muun muassa Eläinten vapautusrintaman ALF:n toissakesäinen isku, jossa sytytettiin tuleen yhdeksän bussia. ALF sanoi syyksi bussiyhtiön yhteydet turkishuutokauppaan.
Uusimpien listausten joukossa on myös Ylivieskan kirkon polttaminen toissa keväänä. Listan ensimmäinen terroriteko Suomessa on Yleisradion pääjohtajalle vuonna 1986 osoitettu kirjepommi.
"Vain osa viharikoksista on ekstremismiä"
Suomen osuus GTD:n tietokannasta olisi alle puolet nykyisestä ilman niitä yhdeksää polttopulloiskua, jotka täällä tehtiin viime ja toissa vuonna turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia vastaan.
Kymmenes samankaltainen tapaus on turvapaikanhakijan pahoinpitely Kangasalla vastaanottokeskuksen lähellä.
Suomessa tällaisia kantaväestön tekoja kutsutaan joskus viharikoksiksi. Useimmiten viranomaiset puhuvat vain päihtyneiden päähänpistoista.
Enimmillään tekoja kutsutaan ekstremismiksi, mutta sitä sisäministeriö ehdollistaa sanomalla, että "vaikka terrorismin on väkivaltaisen ekstremismin äärimmäinen muoto, niin viharikoksista vain osa on ekstremistisiä".
Ministeriön väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa käytetään terrorismi-sanaa vain islamismin yhteydessä.