Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Tällainen ilmastonmuutoksesta selvinnyt Suomi voisi olla

Ilmastonmuutos liittyy kaikkeen: miten liikumme, asumme, pukeudumme ja syömme tulevaisuudessa. Sitä tulevaisuutta tehdään jo nyt. Tehtävänä tulevaisuus -juttukokonaisuus kertoo tästä muutoksesta.

Kuva: Yle
Terhi Upola

Joo, tiedetään. Ilmaston lämpeneminen tuhoaa maailman, emmekä me voi tehdä asialle mitään, koska Kiina ja Yhdysvallat saastuttavat kuitenkin niin paljon.

Tämä on pitkään ollut keskustelun sävy ilmastonmuutokseen liittyen. Nyt sävy on kuitenkin muuttunut.

Ilmaston lämpenemisen seuraukset ovat alkaneet tuntua konkreettisesti tavallisille ihmisille ennätyslämpötiloina Välimerellä, vähälumisina talvina Etelä-Suomessa ja metsäpaloina jopa Grönlannissa.

Valtiot ovat vältelleet omaa vastuutaan.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa monet yritykset ja Kalifornian osavaltio ovat kuitenkin tarttuneet toimeen, vaikka maan johto haluaa sanoutua irti Pariisin ilmastosopimuksesta. Siinä sovitaan, että maapallon lämpötilan nousu pyritään pitämään selvästi alle kahdessa celsiusasteessa.

**Miten meidän ilmastonmuutoksessa käy? **Tähän kysymykseen me Ylellä etsimme vastauksia syksyn aikana Tehtävänä tulevaisuus -juttukokonaisuudessa.

Tällä hetkellä vastaus näyttää konkreettisemmalta ja siten valoisammalta kuin pitkään aikaan. Kerromme käytännön ratkaisuista, joiden uskotaan olevan tarpeellisia maapallon lämpenemisen pysäyttämiseksi.

Ilmastosta ei puhuta enää vain sään yhteydessä, vaan kaikilla elämänaloilla. Se koskettaa ruokaa, taloutta, politiikkaa, pakolaisuutta, maanviljelyä, pukeutumista, rakentamista – ihan kaikkea, ja juuri nyt.

Valtiot ovat sekä yksin että yhdessä asettaneet itselleen tavoitteita.

Ilmasto koskettaa ihan kaikkea, juuri nyt.

Suomi esimerkiksi aikoo puolittaa liikenteen kasvihuonepäästöt vuoteen 2030 mennessä. Millä keinoilla tämä aiotaan saavuttaa? Miten kuljemme tulevaisuudessa – ja matkustammeko vielä ulkomaille? Junalla, lentäen vai jotenkin muuten?

Yritykset ja esimerkiksi tutkimuslaitokset kehittävät tapoja, joilla tavoitteisiin voitaisiin päästä.

Miten öljy-yhtiöt ovat varautuneet fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen? Pysyvätkö omakotitalot pystyssä tulevaisuuden myrskyissä? Miten ruokaa kasvatetaan ja mitä se edes on?

Muun muassa näistä kerromme tulevaisuuden ratkaisuja käsittelevässä juttukokonaisuudessamme televisiossa, Yle.fi:ssä ja Areenassa tänä syksynä.

Ilmaston lämpenemisestä on tiedetty jo vuosikymmeniä, mutta pitkään sitä ei haluttu ottaa tosissaan.

Nyt tilanne on maailmanlaajuisesti muuttunut.

Ilmaston ja ja ilmastopolitiikan tämänhetkisen tilan ymmärtämisessä meitä on auttanut monitieteinen suomalainen Bios-tutkimusryhmä. Ryhmän tavoitteena on koota yhteen ja välittää tietoa ilmastonmuutoksesta ja erityisesti ratkaisuista, joilla siitä voidaan selvitä.

Ilmastotiedon välittämisessä on oleellista se, miten ihmiset sen ymmärtävät ja haluavat ottaa tietoa vastaan. Bios-ryhmään kuuluukin luonnontieteilijän lisäksi esimerkiksi työn, kielen ja politiikan tutkijoita.

Elämäntapamme pitää muuttua rajusti.

Suomalaiset Bios-tutkijat näkevät, että elämäntapamme ja poliittisen suunnittelumme pitää muuttua rajusti, jotta Pariisin tavoitteeseen päästään. Toisaalta samaan aikaan teknologia-alan väki voi sanoa, että antakaa meille reunaehdot, me ratkaisemme ongelman.

Siksi olemme ongelmaa kartoitettuamme kuulleet monien muidenkin alojen ihmisiä, jotka lähestyvät ratkaisuja omista lähtökohdistaan: liikenteen tutkijoita, taloustietelijöitä, yritysjohtajia, keksijöitä.

**Tehtävänä tulevaisuus **näkyy yleisölle niin podcast-tarinoina kuin A-studion puheenaiheina. Uutiset ja A-studio käsittelevät aiheita perinteisin uutiskriteerein, sekä televisiossa että verkossa.

Yle Draamassa ilmastonmuutosta ratkotaan faktan lisäksi fiktion avulla Areenassa julkaistavassa podcastissa ja videoissa. Tulevaisuus hanskassa -podcastin juontaja Jari Hanska vie kuulijat tulevaisuuden Suomeen, jossa ilmastonmuutos on ratkaistu eri tavoin.

Studiovieraiden rinnalla kuullaan lyhyitä tarinoita, jotka filosofi Ville Lähde sekä käsikirjoittaja Juho Gröndahl ovat kirjoittaneet tieteeseen pohjaten. Tarinat on tehty tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella, mutta henkilöhahmot on keksittyjä ja tilanteet tutkijoiden arvailua.

Vasta tulevaisuudessa näemme, pitivätkö olettamukset paikkansa, ja onnistummeko maailmanlaajuisena yhteisönä pysäyttämään kotiplaneettamme lämpenemisen.

Me kuulemme mielellämme, mikä teitä ilmastonmuutoksessa askarruttaa ja mistä haluaisitte tietää lisää. Keskustelua käydään Twitterissä tunnuksella #tehtävänätulevaisuus.

Meille voi kirjoittaa myös sähköpostia. Uutis- ja ajankohtaisjuttuja aiheesta tekevät toimittajat Virpi Hukkanen ja Janne Toivonen. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi.

No, miten meidän sitten käy?

Sitä ei kukaan tiedä. Viimeaikaiset merkit viittaavat kuitenkin siihen, että nyt tähän isoon kysymykseen etsitään ratkaisua tosissaan kaikkialla maailmassa, myös Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Kirjoittaja on Tehtävänä tulevaisuus -projektin tuottaja Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa.

Tehtävänä tulevaisuus Areenassa: podcastit, audiovideot, uutisjutut.

Suosittelemme sinulle