Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tehdasrötisköstä hipsterikaupunginosaksi – Tampere luottaa punatiilen vetovoimaan

Poltetusta tiilestä rakennetut vanhat tehdasrakennukset tulevat olemaan keskeisessä roolissa Santalahden uudella asuinalueella.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Santalahden uusi asuinalue nousee vanhojen tehdasrakennusten ympärille
Riikka Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Elämän jäljet näkyvät Santalahden tulitikkutehtaassa Tampereella – punatiilistä rakennusta ovat piiskanneet vuoroin sateet ja tulipalo. Tehtaan hiljennyttyä myös nuoriso on löytänyt paikan ja jättänyt jälkensä rakennukseen.

Santalahden teollinen historia yltää 1800-luvun lopulle, aikaan jolloin teollisuus alkoi levittäytyä Näsijärven rannoille.

Nyt alueelle piirretään koteja noin 2 300 asukkaalle. Noin kilometrin mittainen alue sijaitsee Tampereen keskustan länsipuolella Pispalanharjun pohjoispuolella.

Tulitikkutehdas 2
Tulitikkutehtaaseen kaavaillaan asuntojen lisäksi liiketilaa, päiväkotia ja hoiva-asumista. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Rapistuneella tulitikkutehtaalla ja muilla alueen vanhoilla tehdasrakennuksilla tulee olemaan keskeinen rooli uuden Santalahden asuinalueen hengen rakentamisessa.

– Monta kertaa rakennuspaikoilla on etu- ja takapuoli. Tällä paikalla on pohjoiseen järvinäköala, etelään on Pispalan kulttuurimaisema ja siellä sisällä teollisuushistorian jäänteitä, sanoo Tampereen kaupungin projektiarkkitehti Jouko Seppänen.

– Täällä on olemassa syvä sitoutuminen paikkaan, joka saattaa olla semmoinen, että riippuu siitä mistä on kiinnostunut, niin voi löytää omansa tältä alueelta, Seppänen iloitsee.

Tulitikkutehtaaseen hoiva-asumista ja päiväkoti

Tampere on suojellut useita alueen tehdasrakennuksia kaavassa, mutta niiden korjaaminen asuin- tai liikekäyttöön on edelleen epävarmaa, koska kuntotutkimukset ovat kesken.

Santalahden uudet asunnot
Kuva: Kuva: Pohjola Rakennus Oy Häme

Alueen suurin rakentaja Pohjola Rakennus tekee parhaillaan kuntotutkimuksia sekä tulitikkutehtaassa että pahvitehtaassa.

Tulitikkutehtaaseen yhtiö on hahmotellut asuntojen lisäksi liiketilaa, päiväkotia ja hoiva-asumista.

– Tulitikkutehdas on ollut säänarmoilla monia vuosia, tiilet ovat rapautuneet ja vanha piippu on kallistunut jonkin verran. Täyttä varmuutta ei ole, että pystytäänkö se saneeraamaan, toimitusjohtaja Miikka Routama sanoo.

Alueen keskivaiheilla sijaitsevaan vanhaan pahvitehtaaseen Pohjola Rakennus kaavailee loft-asuntoja ja ravintolaa.

Santalahti graffiti
Värikkäät graffitit koristavat rapistuneiden tehtaiden seiniä Kuva: Jussi Mansikka / Yle

– Kerroskorkeudet ovat korkeat, on isot ikkunat ja punatiiliseiniä. Jos kaikki menee hyvin, niin pääsemme tekemään tänne loft-asumista, hahmottelee Routama.

Pahvitehtaan kortteliin nousee useita uusia kerrostaloja. Pispanrannan alueelle tulee pelkästään uudisrakentamista.

– Pienimittakaavaisuus tulee olemaan arkkitehtuurin lähtökohta. Eli vaikka tehdään tiivistä ja isoa kaupunkirakentamista, niin täällä tulee olemaan paljon pieniä yksityiskohtia, Routama sanoo.

Santalahden rantaan tapahtumapuisto

Rakennusyhtiö Lemminkäinen rakentaa suojellun paperitehtaan kortteliin yhteensä 350-400 asuntoa ja liiketilaa. Paperitehtaan tontilla olevat peltiset kaarihallit saavatkin tehdä tilaa kerrostaloille.

Paperitehtaan tulevaisuudesta yhtiö käy neuvotteluja kaupungin kanssa vielä loppuvuoden aikana.

Ensimmäisten uusien kotien rakentaminen Santalahden alueella alkaa keväällä 2018.

Santalahti ilmakuva
Satalahtea ilmasta katsottuna Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Näsijärven rantaan Tampere on hahmotellut tapahtumapuistoa, jossa voisi järjestää jopa 35 000 vierasta vetäviä tapahtumia.

– Kaupunki on kartoittanut puistoalueita, joissa voisi tapahtumia järjestää. Santalahden rakentuva puisto on osoittautunut tällaiseksi, kertoo Tampereen kaupungin projektipäällikkö Markus Joonas. 

Tampereen aikeena on vahvistaa osin puiston pohjaa sekä tuoda alueelle tarvittavia infraliityntöjä.

Santalahden rantaan sijoittuva puisto valmistuu osin jo ensi vuonna, mutta tapahtumatoimintojen osalta aikaisintaan 2019.

Santalahden tapahtumapuisto
Kuva: Tampereen kaupunki

Suosittelemme sinulle