Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Luomutiloilla hätätilanne – katovuosi vie ruuan eläimiltä

Luomukotieläintilalliset voivat anoa lupaa, että saavat syöttää luomueläimille tavanomaista rehua.

Ohraa.
Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Luomukotieläintilojen ahdinko on niin suuri, että siitä voidaan puhua hätätilanteena. Tilat ovat nyt ahdingossa, koska eläinten ruokaa ei saada pois pelloilta. Kylmän kesän ja sateisen syksyn vuoksi iso osa viljoista uhkaa jäädä puimatta.

Tyypillisesti luomutilat tuottavat itse eläintensä ruuan, koska niille saa syöttää vain luomuravintoa. Vaikean tilanteen vuoksi luomukotieläintilat voivat nyt hakea Eviralta poikkeuslupaa, joka koskee hätätilanteita, jotta ne saavat ostaa tavanomaista viljaa eläinten ruuaksi.

Lupa kannattaa hakea mahdollisimman pian, sillä siihen vaaditaan maaseutusihteerin lausuntoa satovahingoista. Lisäksi tilallisten kannattaa etukäteen soittaa Eviraan.

Sen lisäksi, että satoa jää peltoihin, korjattu vilja voi olla huonolaatuista. ProAgria Pohjois-Karjalan kasvintuotannon asiantuntija Heidi Nevalainen kertoo, että huonolaatuinen vilja voi sairastuttaa eläimet.

– Myrkyllinen home voi vaikuttaa esimerkiksi hedelmällisyyteen, ruokahaluttomuutta ja aiheuttaa luomisia eli keskenmenoja.

Erityisesti siat, hevoset ja siipikarja ovat herkkiä, ja lypsylehmät ovat herkempiä kuin lihanaudat.

Erityisesti lokakuulle siirtyvissä puinneissa sekä lakoviljassa ja sateiden piiskaamissa kasvustoissa punahomeen leviämisen vaara on suuri, Progaria tiedottaa.

Koska hometta ei välttämättä näe silmin, ProAgria suosittelee tilallisia lähettämään korjattua satoa tutkittavaksi.

Puutetta rehuista ja kuivikkeista

Ilman poikkeuslupaa tiloille tulisi ongelmia kalliin luomuviljan vuoksi. Pahimmillaan yksittäiset katovuodet voisivat kaataa luomutilan, koska rehupulan lisäksi puutetta on myös kuivikkeesta.

Kylmyyden ja sateiden vuoksi, joillakin alueilla Suomessa suurin osa viljasadoista uhkaa jäädä puimatta. ProAgrian mukaan ruis- ja kaurasadot ovat jäämässä pieneksi.

– Osa viljelijöistä on joutunut murskaamaan kevätrypsisadon peltoon, ProAgria Pohjois-Karjalan kasvintuotannon asiantuntija Heidi Nevalainen toteaa.

Suosittelemme