Hyppää sisältöön

"Pelkään, että minulta menee työpaikka alta" – vammaispalvelujen kilpailuttamista pelkäävä Sami Helle herkistyi A-studiossa

Vammaisjärjestöjen yhdessä ajama kansalaisaloite saavutti keskiviikkoiltana 50 000 rajan.

Sami Helle.
Mika Kriikku

Ylen A-studiossa keskusteltiin keskiviikkona vammaispalvelujen kilpailuttamisen vaikutuksista.

Yksi keskustelijoista oli Pertti Kurikan Nimipäivistä tuttu muusikko Sami Helle. Hän on kilpailuttamisen vaikutuksista kauhuissaan ja liikuttui kyyneliin. Hän työskentelee muusikkona Lyhty ry:n kulttuurityöpajassa ja on huolissaan toiminnan jatkumisesta. Lyhdyn tulevaisuus kun saattaa olla uhattuna Helsingin kaupungin kilpailutuksen takia.

–Pelkään että minulta menee työpaikka alta. Ja pelkään, että minulta menevät alta ne ihmiset, jotka ovat minulle läheisiä. Oikeasti, te ette tee minulle mitää hyvää, te teette pahaa.

Juontaja Markus Liimataisen kysymykseen työpaikan säilymisestä Helsingin kaupungin vammaistyön ostopalvelupäällikölle Minna Eroselle tämä vastasi rauhoitellen.

–Kyllä sinun työpaikkasi säilyy, jos niin itse haluat.

Eronen myös vakuutti laadun säilyvän hyvänä myös kilpailutuksessa.

"Nyt ei olla ostamassa porkkanaa, perunaa tai kopiopaperia"

Jyrki Pinomaa, Aspa-säätiön toimitusjohtaja

Kahden vammaisen pojan isä, Aspa-säätiön toimitusjohtaja Jyrki Pinomaa taas vaati tiukasti kilpailuttamisen rajaamista pois vammaispalveluista.

–Me kaikki vammaisjärjestöt Suomessa on katsottu yhdessä, että tämä kilpailuttaminen ei kuulu näihin elämänmittaisiin palveluihin, joista tässä on kysymys. Me ei ola ostamassa porkkanaa, eikä perunaa eikä kopiopaperia vaan ollaan hankkimassa ihmisten elämän kannalta välttämättömiä jokapäiväisiä tarpeita tyydyttävää apua ja tukea.

Sami Helle,  Aspa-säätiön toimitusjohtaja Jyrki Pinomaa ja Helsingin kaupungin vammaistyön ostopalvelupäällikkö Minna Eronen.
Sami Helle, Aspa-säätiön toimitusjohtaja Jyrki Pinomaa ja Helsingin kaupungin vammaistyön ostopalvelupäällikkö Minna Eronen. Kuva: Yle

Kansalaisaloite eduskunnan käsiteltäväksi

Vammaispalvelujen kilpailuttamista vastustava kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun)ylitti keskiviikkoiltana 50 000 kannatusilmoituksen rajan. Aloite siis etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Ei myytävänä! -kansalaisaloitteessa esitetään, että  vammaisten välttämättömät palvelut rajattaisiin hankintalain ulkopuolelle.

Aloitteen takana on kymmeniä vammaisjärjestöjä. Järjestöjen mukaan palveluiden kilpailuttaminen rikkoo YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista, koska vammaiset eivät voi vaikuttaa itseään koskeviin kilpailuttamispäätöksiin.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, kun se kerää vähintään 50 000 kannatusilmoitusta puolessa vuodessa.

Kuvakaappaus Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen nettisivulta: Kaavio, jossa selvitetään "miksi teemme kansalaisaloitteen?"

Suosittelemme sinulle