Hyppää sisältöön

Finlandia-palkittu kirjailija Pentti Holappa on kuollut

Holapan vuonna 1998 ilmestynyt romaani Ystävän muotokuva voitti Finlandia-palkinnon.

Kirjailija Pentti Holappa kuvattuna vuonna 2002, jolloin hän täytti 75 vuotta. Kuva: Harri Pälviranta / Lehtikuva
Marija Skara,
STT

Kirjailija Pentti Holappa on kuollut. Vuonna 1927 syntynyt Holappa kuoli pitkäaikaisen ystävän Samuli Vierikon mukaan tiistaina kotonaan Helsingissä. Holappa oli kuollessaan 90-vuotias.

Holapan vuonna 1998 ilmestynyt romaani Ystävän muotokuva (siirryt toiseen palveluun) voitti Finlandia-palkinnon. Homoseksuaalisuutta käsittelevä romaani oli myös teos ystävyydestä ja taiteentekemisestä.

Holapan tuotanto käsittää myös runokokoelmia, novelleja, esseitä ja romaaneja. Ensimmäisen runokokoelmansa Narri peilisalissa Pentti Holappa julkaisi vuonna 1950. Vielä vuonna 2012 Holapalta ilmestyi muun muassa muistelmateos Miehen suudelma (siirryt toiseen palveluun).

– Homoseksuaalisuus on kirjan kantava teema ja se, kuinka hän sen kantoi aikana, jolloin se oli vielä rikos Suomessa. Miehen Suudelma on rohkaiseva teos useille sukupolville nyt ja tulevaisuudessa, Holapan viimeisen kirjan kustantanut Arja Rinnekangas LURRA Editions -kustantamosta toteaa. 

Pentti Holappa tunnetaan myös Ranska-yhteyksistään. Hän suomensi ranskalaista uutta kirjallisuutta ja teki tunnetuksi ranskalaista modernismia. Myös Holapan runoja käännettiin ranskaksi ja hän oli yksi kotimaisen modernismin keskeisistä hahmoista.

– Hänen Ranska-kytköksensä on hyvin merkittävä. Ilman Pentti Holappaa meidän käsityksemme ja kokemuksemme maailmankirjallisuudesta olisi huomattavasti kapeampaa, Arja Rinnekangas sanoo.

Elämänsä aikana Holappa toimi myös muun muassa Helsingin Sanomien kolumnistina 1960-70-luvuilla ja kulttuurikirjeenvaihtajana 60-luvun alussa. Holappa oli myös 60-luvulla hetken Ajankohta-lehden päätoimittajana. Lisäksi hän toimi muun muassa Suomen kirjaliiton sihteerinä ja oli esimerkiksi Euroopan runousakatemian jäsen, puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja.

Holappa tunnettiin myös aktiivisena sosiaalidemokraattina. Hän toimi toisena opetusministerinä vuonna 1972 Rafael Paasion sosiaalidemokraattisessa vähemmistöhallituksessa.

Lue myös:

Pentti Holappa itsesensuurin kritisoija

_Lisätty Arja Rinnekankaan kommentteja klo 17:10. _

Suosittelemme sinulle