Hyppää sisältöön

Oma äiti ja isä ovat yhä nuorten tärkeimpiä mielipidevaikuttajia: "Jos ollaan eri mieltä, niin yleensä oma mielipide ratkaisee eniten"

Omien vanhempien lisäksi seurataan tubettajia ja kavereita. Kuuluisien urheilijoiden, muusikoiden ja näyttelijöiden sometilit kiinnostavat, mutta eivät ohjaa nuorten valintoja tai mielipiteitä.

kaksi nuorta poika yhteiskuvassa
Antti Hakala ja Antti Honko seuraavat leffa-arvosteluja, tv- ohjelmia ja Twitteriä. Kuva: Hannu Harhama / Yle
Heidi Kononen

Vanhempien puheilta korvansa sulkevalle teinille vanhemmat ovat sittenkin erittäin tärkeitä mielipidevaikuttajia.

Kaikista tärkeintä seiskaluokkalaiselle on saada muodostaa mielipiteensä itse.

Hämeenlinnan Lyseon seiskaluokkalainen Antti Hakala arvostaa vanhempiaan korkealle.

– On mun vanhemmilla aika paljonkin vaikutusta, nehän ne säännöt ovat mun elämään lapsuudessa tehneet. Jos ollaan asiasta eri mieltä, niin sitten puhutaan siitä ja mä yritän ehdottaa siihen jotain muuta, kertoo Antti kriisitilanteista.

Mustapipoinen poika katsoo kameraan, ja oma kuva heijastuu peilistä.
Antti viettää paljon aikaa vanhempiensa kanssa. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Antti kuuntelee ennenkaikkea itseään ja omaa sydäntään. Toki vaikuttajalistalle ui sentään joku perheen ulkopuolinenkin.

– Amerikkalaisen räppärin Kanye Westin musiikkia kuuntelen Spotifystä ja seuraan tv- ohjelmia ja Twitteriä. Westillä on oma vaatemallisto, ja ostan joskus malliston vaatteita. Jotain suositusta voisin vilkaista, mutta en automaattisesti tykkäisi siitä vain siksi että Kanye West ehdotti sitä, kertoo Antti Hakala.  

Tubettejan tähti ei laske

Salla Selkälälle suurimpia mielipidevaikuttajia ovat omat vanhemmat ja kaverit. Tässä järjesteyksessä.

Tyttö seisoo hississä ja katsoo suoraan kameraan.
Sallalle tärkeimpiä mielipidevaikuttajia ovat omat vanhemmat. Myös kavereiden mielipiteet ovat tärkeitä. Kuva: Hannu Harhama / Yle

– Jos ollaan vanhempien kanssa eri mieltä, niin yleensä oma mielipide ratkaisee eniten. Mutta kyllä vanhemmat vaikuttavat siihen tosi paljon. Jotain tubettajiakin seuraan, koska joskus sieltä saa vinkkejä tekemiseen. En seuraa julkkisten some- tilejä, vaan tubettajia jotka ovat tulleet julkisuuteen tubettamisen kautta, kertoo Salla.

Harrastuksen ympärille

Seiskaluokkalainen Antti Honko harrastaa elokuvia. Netin syövereistä löytyvät kriitikot ovat kiinnostavia, mutta eivät suoraan vaikuta Antin mielipiteisiin.

Poika katsoo poispäin kamerasta ja seisoo hississä.
Antti Honko on innokas elokuvien ystävä. Hyvässä elokuvassa on sopivasti myös anarkiaa. Kuva: Hannu Harhama / Yle

– Seuraan muutamaa leffablogia, kuten vaikka Japen leffablogia (siirryt toiseen palveluun). Kriitikoiden mielipide saattaa vaikuttaa siihen mitä elokuvasta ajattelen tai miten sitä käsittelen, mutta itse kuitenkin rakennan mielipiteeni. Jos kriitikko ylistää leffaa tosi paljon ja itse en, niin sitten ollaan vaan eri mieltä, kertoo Antti Honko.

Antin elämässä omat vanhemmat ovat leffakriitikkojen veroisia vaikuttajia, ellei enemmänkin.

– Omat vanhemmat ovat tosi isoja mielipidevaikuttajia. Kyllä he kertovat oman kantansa ja joskus se pistää minut miettimään että onko asia niin kuinka olen itse ajatellut vai mikä vanhempien näkökulma on. Kyllä se vaikuttaa, pohtii Antti Honko.

Suosittelemme sinulle