Hyppää sisältöön

Viljelijän epäillään yrittäneen vauhdittaa viljan kypsymistä kielletyllä glyfosaatilla

Rikkakasvien torjunta-aine glyfosaattia on käytetty sääntöjen vastaisesti viljan tuleennuttamiseen.

Viljan ruiskutus ennen sadonkorjuuta.
Kuva: AOP
Markku Sandell

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varmistanut, että suomalaistilalla on nopeutettu vehnän kypsymistä puintikuntoon glyfosaatilla. ELY-keskukseen tulleen ilmiannon perusteella tehdyssä tarkastuksessa vehnänäytteestä on löytynyt glyfosaattia.

Torjunta-aineen käyttö varmistui tänään.

Glyfosaatin löytyminen viljasta tässä vaiheessa syksyä tarkoittaa sitä, että peltoa on käsitelty sääntöjen vastaisesti. Suomessa on kielletty glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamiseen, vaikka tämä on sallittua muualla Euroopassa.

Tavoitteena on Suomessa, ettei leipäviljaan päätyisi kasvinsuojeluaineita. Sadon käyttäminen elintarvikkeeksi tai rehuksi kielletään, jos siitä aiheutuu vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tietoon on tullut tapauksia, joissa viljapeltoon on saatettu ruiskuttaa glyfosaattia ennen puimista.

Tukesin ylitarkastaja Lotta Kailan mukaan maatilatukitarkastukset kyseisellä tilalla ovat vielä kesken. Torjunta-aineen määräysten vastainen käyttö johtanee kuitenkin sanktioihin. Tämä tarkoittaa 3–5 prosentin leikkauksia tilan saamiin tukiin.

Viljelijällä on vielä mahdollisuus antaa vastineensa tutkimustulokseen.

Kiistelty glyfosaatti

Glyfosaatti on tehoaine, jota käytetään rikkakasvien torjuntaan tarkoitetuissa valmisteissa. Euroopan unionissa sen käyttö on sallittua tämän vuoden loppuun asti. Jatkokäytön (siirryt toiseen palveluun) luvallisuudesta ei vielä ole tehty päätöstä.

Tukes muistutti tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) syyskuun lopussa, että tiettyjen glyfosaattia sisältävien valmisteiden käyttö on sallittu juolavehnän torjuntaan tuleentuneista ohra- ja kaurakasvustoista, jos viljan jyvän kosteus on alle 30 prosenttia ja sato käytetään eläinten rehuksi.

Viljapelloille iski pahin kato 30 vuoteen – "Ei tätä yksinkertaisesti jaksa" 

Suosittelemme sinulle