Hyppää sisältöön

Tokasikajuttu on vuoden hauskin kotimainen elokuva – Pertti Kurikan Nimipäivät -bändi riitelee ja rakastaa intohimoisesti

Tokasikajuttu-dokumenttielokuvassa nähdään Pertti Kurikan Nimipäivien ikimuistoinen matka vuoden 2015 Euroviisuihin.

Tokasikajuttu
Tähtihetkessä puhuttiin Pertti Kurikan Nimipäivät -bändistä kertovasta Tokasikajuttu-dokumenttielokuvasta.
Jenni-Maarit Koponen

Alun perin kehitysvammaisten työpajassa vuonna 2009 syntynyt bändi Pertti Kurikan Nimipäivät valloitti maailmaa aina viime vuoden loppuun. Silloin kitarasti Pertti Kurikka jäi eläkkeellä ja bändi laittoi pillit pussiin. Bändi ehti esiintyä 16 maassa ja heittää lähes 300 keikkaa.

Punkpoppoon tarina jatkuu kuitenkin nyt elokuvateattereissa, kun ensi-iltaan saapuu Tokasikajuttu. Elokuvan takana ovat J-P Passi ja Jukka Kärkkäinen, jotka ohjasivat myös ensimmäisen bändistä kertovan elokuvan Kovasikajutun vuonna 2012.

Alun perin suunnitelmissa oli vain yksi elokuva, mutta kysyntää toiselle riitti, kertoo Passi.

– Meidän ei pitänyt jatkaa toiseen dokumenttiin, mutta Kovasikajutun jälkeen tuli maailmalla paljon kyselyjä. Pyörimme sitten hienoilla reissuilla vuoden päivät elokuvan ja bändin kanssa pitkin maailmaa. Puolen vuoden jälkeen siitä tuli ikävä kundeja ja tuli puhe Pertin lopettamisesta, joten sitten lähdettiinkin miettimään uutta dokkaria.

Pertti Kurikan Nimipäivät saivat jo toisen oman elokuvan. Kuva: J-P Passi / Mouka Filmi

Bändin ohella seurataan romanssia

Tokasikajuttu-elokuvassa nähdään kaikki bändidokumentin koukuttavat ainekset. Elokuvassa riittää räjähtäviä kemioita, välienselvittelyä ja koskettavaa ystävyyttä. Mahtuupa mukaan myös rakkautta ja kolmiodraamaa.

Rumpali Toni Välitalon seurustelukuviot vaikuttavat myös bändiin.

– Minulla oli rakkausjuttuni Jutan kanssa. Hän oli kihloissa ja siitä alkoi romanssi, muistelee Välitalo.

Dokumentissa riittää tiivistä tunnelmaa. Pertti Kurikan nimipäivät -bändistä löytyy vahvoja ja kiinnostavia persoonia, jotka ilmaisevat vahvasti tunteensa ilossa, surussa ja suutuspäissään. Dokumentintekijät ovat tallentaneet koskettavia hetkiä ja bändipuurtamisen arkea, joista on syntynyt sydämellinen, rempseä ja varmasti vuoden hauskin kotimainen elokuva.

Passin mukaan punkbändin vauhdikkaan menon kuvaaminen vaatii erityisesti reagointikykyä.

– Siinä pitää olla yhtä aikaa yksityiskohdan kimpussa ja toisaalta ajatella laajemmin tarinaa. Tässä porukassa työskentely oli tosi helppoa, mutta aina kaikilla ei mene putkeen. Nekin hetket löytyvät elokuvasta.

Kisaväsymyksestä riehumiseen

Mutta miltä tuntuu, kun kamerat seuraavat vuosikausia? Laulaja Kari Aallolla ei ole moitteen sanaa.

– Tuntui hyvältä, makealta ja hienolta.

Euroviisukisan osalta Tokasikajutussa nähdään mediapyöritystä ja kisaväsymistä. Toisaalta takahuoneissa ja punaisilla matoilla on riehakas ja iloinen meininki.

Laulaja Kari Aalto tapasi euroviisuvoittaja Conchita Wurstin. Kuva: J-P Passi / Mouka Filmi

Aalto muistelee vuoden 2015 Euroviisumatkaa lämmöllä.

– Wienin kaupunki oli hieno. Asuimme siellä muiden euroviisuesiintyjien kanssa kaksi viikkoa harjoittelemassa. Vapaa-ajalla oli sitten moottoripyörällä ajamista ja huvipuistossa ja levykaupassa käymistä. Kaikkien meidän sukulaiset olivat myös siellä esiintymispäivänä.

Pertti Kurikan Nimipäivien menoa katsoessa muistaa, että ystävät ja hauskanpito päihittävät milloin tahansa Euroviisuvoitonkin.

Tokasikajuttu saapuu elokuvateattereihin 13.10.

Suosittelemme sinulle