Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miksi tubettajalla on juuri tuo puhelin kädessään? – Nuorelta vaaditaan hyvää medialukutaitoa hahmottamaan, kuka häneen yrittää vaikuttaa

Suositulla tubettajalla on uusi puhelin, josta hän kertoo kanavallaan. Lapsi innostuu ja haluaa samanlaisen, mutta silloin aikuisen pitäisi herättää jälkikasvunsa pohtimaan, kenen idea uusi puhelin itse asiassa onkaan.

Tubettaja Sita Salminen.
Sita Salminen oli yksi tubettajista, jonka EU-komission Suomen edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto värväsi keväällä kertomaan nuorille EU:sta. Ruutukaappaus #munEUarki-kampanjavideosta. Kuva: EU-komissio
Heidi Kononen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapsuuden aikana perheen arvot ja mielipiteet ratkaisevat paljon, kun nuoret muodostavat omia mielipiteitään.

– Lapset ovat elämänsä ensimmäiset kolmetoista vuotta viettäneet omassa perhekulttuurissa ja heijastavat sen arvoja ja mielipiteitä. Toki nuoret haluavat erottautuakin, mutta perheen vuorovaikutusmalli on eniten turvallisuutta tuottava asia nuorelle, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisopäällikkö Jenni Helenius.

Julkisuuden henkilöiden ja kavereiden mielipiteet liittyvät lähinnä kuluttamiseen ja vapaa- aikaan, jotka osaltaan ovat nuorelle tärkeitä.

Vanhempien mielipiteiden jälkeen ovat viime aikoina nousseet esiin erilaiset tubettajat, joilla on yllättävän tärkeä rooli nuoren mielipidevaikuttajina.

Tubettajalla ei ole kädessään puhelin sattumalta

Jenni Helenius sanoo, että tämän päivän nuori saattaa ajatella olevansa hyvinkin kriittinen tubettajan seuraaja. Tosin mediakriittisyyttä pitää opetella siinä kuin muutakin lukutaitoa.

– Kannattaa kysyä itseltään, miksi kyseinen ihminen haluaa välittää tiettyjä mielikuvia tai asioita, muistuttaa Helenius.

Tavoitteena on vuorovaikuttaa myös nuorten mielipiteisiin.

Jenni Helenius

Tuotteiden ja tuotemerkkien rooli on suhteellisen helppo poimia sisällöistä, mutta seuraajiin yritetään vaikuttaa myös hienovaraisemmin. Näitä mielipidevaikuttajia luodaan ja rakennetaan myös aivan kaupallisessa tarkoituksessa.

– Tavoitteena on vuorovaikuttaa myös nuorten mielipiteisiin. Se kannattaa tiedostaa sekä nuoren että vanhemman, sanoo Jenni Helenius.

Lempitubettajalla voi olla uusi puhelin, josta hän kertoo kanavallaan. Niinpä kanavan seuraajalle tulee välitön tarve saada itselleen samanlainen.

– Silloin vanhemman kannattaa keskustella, johtuuko uuden puhelimen tarve siitä, että entinen meni rikki vai siitä, että tubettajalla on samanlainen.

Tubettajaa voi arvioida monin tavoin

Lasten ja nuorten idolit tulevat lähelle. He ovat samanikäisiä ja puhuvat arkielämään liittyvistä aiheista suoraan ja ujostelematta.

– Jokaisella sukupolvella on omat mediakokemuksensa ja tubettajat ovat tämän sukupolven juttu. Se on tuonut nuorisokulttuuriin osallisuuden piirteitä, jotka yhdistävät samanikäisiä nuoria, pohtii Helenius.

Hän opastaa nuoria arvioimaan tubettajaa eri tavoin.

Millaisia arvoja videot viestivät ja kuinka totta videot ovat? Kuinka käsikirjoitettuja ne ovat ja millainen merkitys niillä on katsojalle itselleen?

Kaiken mielipidevaikuttamisen keskellä yhteys perheen ja tubemaailman välillä kannattaa säilyttää.

Netissä ikärajat vuotavat

Tubettajia seuratessa lapsi saattaa törmätä sisältöön, jota esimerkiksi elokuvien ikärajoissa ei olisi tarkoitettu hänen ikäisilleen.

– Lapsia voi muistuttaa siitä, että vanhemmille pitää kertoa, jos on nähnyt netissä asioita, jotka ovat tuntuneet ahdistavilta tai jääneet mietityttämään. Myös hauskoista asioista voi kertoa.

Netissä lapsen omat haut vaikuttavat suotuisasti siihen, mitä sisältöä nuorille jatkossa tarjoillaan

Jenni Helenius

Vanhempienkin on syytä tutustua jälkikasvun suosikkitubettajiin, koska silloin löytyy paremmin yhteisiä keskustelunaiheita.

Myös digitaalinen jälkikin ratkaisee.

– Netissä lapsen omat haut vaikuttavat suotuisasti siihen, mitä sisältöä nuorille jatkossa tarjoillaan. Medialukutaitoon kuuluu sekin, että ymmärtää millä logiikalla oma kone tarjoaa sisältöjä ja millaisia mediasisältöjä nuori itse luo, sanoo nuorisopäällikkö Jenni Helenius Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Suosittelemme sinulle