Hyppää sisältöön

Maastoon kunnolliset kengät, päiväretkellekin mukaan tulitikut – vinkkejä aloitteleville vaeltajille

Erä- ja luonto-oppaaksi opiskelevat talsivat jopa 100 kilometriä vuorokauden aikana Patvinsuon kansallispuistossa perinteisessä syyshaasteessaan. Ne, kenellä kengät pettivät, eivät kahmineet huippukilometrejä.

Laura Kinnunen käveli 60 kilometriä vuorokauden aikana näillä kengillä. "Hyvät, sisäänajetut ja lämpimät." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö

Kengät, hyvät kengät, sopivat kengät, tarpeeksi sisäänajetut kengät. Erä- ja luonto-opasopiskelijoiden tärkeimpien vinkkien listaus aloitteleville vaeltajille alkaa usein samalla tavalla. Tärkeintä on katsoa, mitä jalkoihinsa laittaa.

– Luontoon mukaan avara mieli, yllättää Jari Lehtonen.

Hän on juuri kävellyt, alussa juossut, 68 kilometriä Patvinsuon kansallispuiston (siirryt toiseen palveluun) polkuja ja pitkospuita. Alunperin asetettu 100 kilometrin tavoite piti jättää toiseen kertaan.

Laura Kinnusella on edelleen hymy herkässä 60 kilometrin patikoinnin jälkeen. "Kun jäin kävelemään omaa vauhtiani, sellaista hieman yli 4 kilometriä tunnissa, jaksoin hyvin." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Viime viikonloppuna Vaarojen maraton söi voimia sen verran. Oli mun eka maraton!

Sari Perälä kulki suurimman osan ajasta yhtäjalkaa Lehtosen kanssa, mutta kävi vielä aamulla 4 kilometriä lisää ja sai näin saldokseen 72 juostua ja käveltyä kilometriä.

Luontoon mukaan avara mieli.

Erä- ja luonto-oppaaksi opiskeleva Jari Lehtonen

– Ei tässä ollut mitään Jarin voittamista mielessä. Ilman kaveria ei olisi kyllä tullut tätä määrää kilometrejä kasaan, kertoo Perälä.

Hannu Pehkonen (vas.) lähtee vielä kirittämään 100 kilometrin tavoittelijaa Tuomas Perkkiötä viimeisille 5 kilometrille. Sari Perälä käveli toiseksi eniten, 72 kilometriä. "Kaverin kanssa ja avulla, en olisi yksin pystynyt." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Erä- ja luonto-oppaiksi Pohjois-Karjalan opistolla (siirryt toiseen palveluun) opiskelevilla on ollut jo seitsemänä syksynä perinne tulla Patvinsuon kansallispuistoon tekemään Suomu 24 -haaste. Ideana on kulkea Suomunjärven lähitienoiden vaellusreittejä niin paljon kuin vuorokauden aikana jaksaa. Vähintään 30 kilometriä kulkee jokainen haasteeseen osallistuva.

– Sekin on aloittelijalle kerralla liikaa, sanoo 60 kilometriä kävellyt Laura Kinnunen.

Polun risteykset kannattaa ottaa huolella, myös merkityillä reiteillä.

Erä- ja luonto-opasopiskelijat Pohjois-Karjalan opistolta

Kiihtelysvaaralaisen Kinnusen aiempi yhden päivän "ennätys" oli 25 kilometriä. Hän haluaa kuitenkin nauttia vaeltamisesta.

– Rinkka ja yöpymisvarusteet selässä monelle on sopiva tahti sellaiset 15 kilometriä päivässä, maastosta riippuen. Suosittelen aloittelijoille omaa vauhtia kulkemista, liian kova vauhti hyydyttää, hitaamminkin ehtii.

Karhulla on vaeltamiseen soveltuvat "jalkineet", joilla pysyy pinnalla hyllyvällä suollakin. Emokarhun ja pennun tuoreet jäljet kuvattiin Patvinsuolta 12. lokakuuta. Kuva: Markus Haataja

Pienikokoinen Laura Kinnunen kertookin kulkeneensa omaa vauhtiaan, kun huomasi, ettei muiden kyydissä pysyttely olisi vienyt häntä pitkälle. Lopulta on kuitenkin kasassa komeat 60 kilometriä.

– Kengät ovat tärkeät, hänkin korostaa ja esittelee märkiä talviretkeilykenkiään.

Suosittelen aloittelijoille omaa vauhtia kulkemista, liian kova vauhti hyydyttää, hitaamminkin ehtii.

Erä- ja luonto-opasopiskelija Laura Kinnunen

Heli Kauppinen ei suostu näyttämään rakkojaan, mutta kertoo, että niitä on monta, molemmissa jaloissa.

– Sukat kastuivat ja tuli rakkuloita, joten piti lopettaa 40 kilometriin. Ihan tyytyväinen olen ja nyt pääsee lomalle, hän nauraa.

Hannu Pehkosen jalat kulkivat hyvin. "Ensin polkujuoksulenkkarit ja pimeässä vaelluskengät. Pitkospuut olivat liukkaita ja maasto märkä." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Sampsa Räsänen korostaa huolellisen valmistautumisen merkitystä, kun ensimmäisiä kertoja lähdetään vaeltamaan.

– Pitää valmistautua, tankata hiilihydraatteja, leikata varpaankynnet, hän tiivistää.

Hannu Pehkonen hymyilee vielä 65 kilometrin jälkeen. Hän kulki aluksi polkujuoksulenkkareilla, yön pimeydessä vaelluskengillä.

– Vaihdoin sukkia monta kertaa, kuivat sukat ehkäisevät rakkuloita.

Hannu Pehkonen: "Ei kannata aloittaa mistään extreme-haasteesta. Erätaitoja kannattaa opetella pikkuhiljaa. Kerralla ei voi oppia kaikkea."

Lehtori Kai-Eerik Nyholm haluaa muistuttaa, että päiväretkillekin pitää valmistautua ja varustautua.

– Tuntuma on, että pahimmat kylmettymiset ja loukkaantumiset tulevat niillä, jotka lähtevät "vain" päiväretkelle. Silloinkin pitäisi olla pieni ensiapupakkaus, lämmintä taukovaatetta ja tulitikut.

Erä- ja luonto-oppaat kulkivat osan haastettaan pilkkopimeässä kansallispuistossa.

Tuntuma on, että pahimmat kylmettymiset ja loukkaantumiset tulevat niillä, jotka lähtevät "vain" päiväretkelle.

Lehtori ja erä- ja luonto-opas Kai-Eerik Nyholm

– Pimeässä häviää matkantaju ja kävelee helposti ohi polkujen risteyksistä, sitä ei voi kyllä suositella.

Joku tunnustaa kävelleensä harhaan päivälläkin ajatuksissaan, vaikka Suomunjärven maisemissa ollaan tällä porukalla oltu jo monta kertaa.

– Polun risteykset kannattaa ottaa huolella, myös merkityillä reiteillä.

Lehtori Kai-Eerik Nyholm on luonnossa kotonaan. "Karhuja olen tutkinut työkseni aiemmin." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Patvinsuon kansallispuistossa tehdään tänä vuonna kävijäennätys. Puistoon mahtuu ihmisen lisäksi sen tunnuksessa marriva kansalliseläimemme karhu tai oikeastaan niitä on alueella jopa kymmeniä.

– Tässä ovat emokarhun ja pennun tuoreet jäljet, esittelee Nyholm.

Soilla on karpaloita ja puolukoita vielä karhujen tankata, ennenkuin asettuvat talvipesiinsä. Ihmisillekin riittää elämyksellistä poimittavaa syyslomaviikoille.

Suosittelemme sinulle