Hyppää sisältöön

Kävimme katsomassa uuden Tuntemattoman sotilaan – varo juonipaljastuksia

Tuntemattomia sotilaita tehdään kolmenkymmenen vuoden välein, ja jokainen sukupolvi näyttää tarvitsevan oman Tuntemattomansa.

Jussi Vatanen (oik.) näyttelee Tuntematon sotilas -elokuvassa Koskelaa ja Eero Aho Rokkaa. Kuva: Juuli Aschan / Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Aku Louhimiehellä on ollut varsin haasteellinen tehtävä: kuinka tuoda tuoreutta ja uutta näkökulmaa Tuntemattomaan sotilaaseen ja päivittää se kiinnostavaksi elokuvaksi nykysukupolville. Heille talvi- ja jatkosota ovat yhä etäisempiä ja ehkä myös vähemmän kiinnostavia asioita. Heillä ei ole enää isovanhempia tai muita sukulaisia kertomassa sodasta ja muistuttamassa Suomen kohtalonhetkistä.

Samalla elokuvan pitäisi saada tyytyväisiksi Tuntemattoman hardcore-seuraajat ja nivoa se satavuotisen Suomen juhlintaan.

Satuin keskustelemaan aiheesta parikymppisen nuoren miehen kanssa. Tämä ilmoitti menevänsä katsomaan uuden Tuntemattoman välittömästi, koska oli nähnyt kaksi aiempaakin. Elokuva siis kiinnosti jo brändinä. Uudessa versiossa esiintyy myös laulajatähti Robin, joka näyttelee muun muassa kuollutta. Moni saattaa haluta nähdä hänetkin valkokankaalla.

Edvin Laineen Tuntematon sotilas tehtiin vuonna 1955 sotatraumoista kärsivälle kansalle, ja se oli monelle aikalaiselle terapeuttinen kokemus. Elokuva keräsi pääosin myönteisiä arvioita ja se palkittiin muun muassa Jussilla ja Berliinin elokuvajuhlilla. Laineen Tuntematon on edelleen kaikkien aikojen katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvaa leimaavat luonteva, rehevä murrepohjainen dialogi ja tietynlainen dokumentaarisuus – se tehtiin mustavalkoisena ja näin ollen siinä oli mahdollista käyttää aitoa sodassa kuvattua filmimateriaalia.

Rauni Mollbergin väriversio Tuntemattomasta sotilaasta sai päivänvalon vuonna 1985. Ohjaaja karsi elokuvasta vitsailun ja huumorin, ja näyttelijäkunnalle tehtiin nuorennusleikkaus, jolloin henkilöhahmot todensivat enemmän Väinö Linnan alkuperäisteosta, eli parikymppisten nuorten miesten kokemuksia.

Mollberg halusi muistuttaa 1980-luvun nuorille aikuisille, millaista sota on, mutta varsinaista nuorisohittiä elokuvasta ei tullut.

Laineen ja Mollbergin Tuntemattomilla on kummallakin oma vankkumaton fanikuntansa. Esimerkiksi näyttelijä Jussi Vatanen totesi äskettäin Ylen haastattelussa, että Mollbergin versio on hänelle kahdesta aiemmasta ”se oikea”.

Ja Vatanenhan näyttelee kolmannessa, Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa vänrikki Vilho Koskelaa, reilun ja rehdin suomalaismiehen perikuvaa.

Lopussa soi Finlandia

Elisessä kutsuvierasensi-illassa elokuva sai kehuja – joidenkin mielestä se ylitti kaikki odotukset.

Louhimiehen Tuntematon perustuu Sotaromaaniin eli Linnan Tuntemattoman sotilaan lyhentämättömään versioon. Nyt käytössä on uutta tekniikkaa ja digiä, joten elokuva on päivittynyt luontevasti 2000-luvulle. Se näkyy ja kuuluu.

Louhimiehen näkemystä on mielenkiintoista verrata etenkin Laineen versioon. Monia kohtauksia on muutettu hienovaraisesti – esimerkiksi aiemmassa versiossa alkupuolen kanttiinikohtaus tapahtui sisätiloissa, nyt se on siirretty ulos.

Eräs Laineen version herkullisimpia kohtauksia on Rokan ensiesiiintyminen. Värikäs karjalaismies astuu upseeritelttaan, jossa kuunnellaan koloratuurisopraano Miliza Korjusin henkistynyttä ja ylimaallisen kaunista versiota Goethen sanoittamasta Warum-kappaleesta. Tilanteen koomisuus iskee vyön alle. Uudesta versiosta musiikki on jätetty kokonaan pois.

Louhimies myös tasapainottaa raakoja taistelukohtauksia hollywoodilaisella sentimentolla. Samalla kurkistetaan kotirintamalle, ja etenkin Rokan hahmo saa näiden hetkien takia lisää näkyvyyttä. Naisia taas ei edelleenkään juuri näy – tämä on miesten elokuva.

Kaikki kolme Tuntematonta ovat tarjonneet meheviä ja haasteellisia rooleja miesnäyttelijöille. Laineen versiossa moni näyttelijä oli taistellut rintamalla ja kokenut sodan, ja erityisesti tämä piirre tekee ensimmäisestä Tuntemattomasta autenttisen katsomiskokemuksen. Rivien välistä pilkottaa vereslihalla oleva kansakunta.

Louhimiehen versiossa esimerkiksi Samuli Vauramon näyttelemä luutnantti Lammio on vähemmän esillä kuin Jussi Jurkan tylyn arrogantti tärkeilijä.

Sekä Laineen että Louhimiehen elokuvien lopussa soi Finlandia. Vuonna 2017 Finlandia tosin soi vähemmän mahtipontisesti.

Kaikkia kolmea Tuntematonta yhdistää kuitenkin yksi tekijä: ne näyttävät sodan sellaisena kuin se on.

Hietasen sanoin: "Kyl sota on surkia asia".

Suosittelemme sinulle