Hyppää sisältöön

Matkailuväki tuuppaa tärkeät uutiset itärajan yli – "Venäläisessä sosiaalisessa mediassa tieto leviää laajasti"

Itärajan matkailuliiketoiminnassa on tärkeää etsiä ja hoitaa toimivia tiedotuskanavia Venäjän suuntaan.

Kreikan rannoista kiinnostuneita venäläisiä houkutellaan Lappeenrannan lentoaseman käyttäjiksi. Kuva: Ulrich Doering / AOP
Antje Tolpo

LAPPEENRANTA Lappeenrannassa on luotu tehokas tiedotuskoneisto, jolla välitetään Saimaan aluetta koskevia matkailu-uutisia rajan yli Venäjälle. Useimmiten tiedotteissa kerrotaan turisteille suunnatuista tapahtumista, mutta venäjänkielinen viesti muotoillaan aina myös merkittävien alennusmyyntien tai muiden kaupallisten tapahtumien kynnyksellä.

– Meiltä lähtee joka toinen viikko venäjänkielinen tiedote 200 toimittajalle Pietarin seudulla. Lisäksi kutsumme venäläistä mediaa tiedotustilaisuuteemme Pietarissa noin viisi kertaa vuodessa, kertoo Lappeenrannan kaupungin matkailupäällikkö Mirka Rahman.

Juuri nyt matkailutoimen suuria ponnistuksia on houkutella venäläiset matkailijat käyttämään Lappeenrannan uudelleen avautunutta lentokenttää.

– Kun tieto uudesta lentoreitistä keskiviikkona tuli, laitoimme uutisen nopeasti jakoon vkontaktessa. Toimittajaverkostoa lähestyimme tiedotteella, Rahman kertoo.

– Vkontaktessa tieto leviää laajasti, se on toimiva markkinointikanava Venäjällä, hän jatkaa.

Vkontakte on sosiaalisen median verkkosivusto, joka on käytössä venäjänkielisissä maissa. Se on venäjänkielinen vastine facebookille.

Elintärkeä venäläinen asiakaskunta

Lappeenrannassa kaupungin keskellä sijaitseva lentoasema oli jo venäläisten ahkerassa käytössä, kunnes säännöllinen reittiliikenne katkesi syksyllä 2015. Ruplan kurssin heikkeneminen näkyi tuolloin liian monina tyhjinä istuimina Lappeenrannasta operoineen Ryanairin koneissa. Yhtiö siirtyi kannattavammille reiteille.

Tällä viikolla halpalentoyhtiö Ryanair ilmoitti palaavansa Lappeenrantaan ja avaavansa toukokuussa viikoittaisen lentoyhteyden Lappeenrannan ja Ateenan välille. Ryanairin ilmoitus merkitsee piristysruisketta koko Saimaan matkailulle mutta on selvää, että ilman venäläistä asiakaskuntaa reitti ei pitkään pysy hengissä.

– Aiemmin kun Ryanair lensi Lappeenrannasta, enemmän kuin puolet matkustajista oli venäläisiä, matkailupäällikkö Mirka Rahman kertoo.

Irlantilainen lentoyhtiö Ryanair on ilmoittanut aloittavansa lennot Lappeenrannan kentältä toukokuussa 2018. Kuva: Yle

Tiedotustyössä Pietarin suuntaan on tälläkin kertaa tavoitteet korkealla. Yhteistyökuvio on rakennettu alueen kaupunkien, matkailuorganisaatioiden ja Lappeenrannan lentokenttäyhtiön kesken.

– Aktivoidumme vkontaktessa yhteistyössä Ryanairin kanssa. Marraskuussa lähdemme Pietariin pitämään mediatilaisuutta kertoaksemme nimenomaan tästä Kreikan-lennosta, Mirka Rahman sanoo.

Rahmanin mukaan Ryanair tukee kampanjointia Venäjän sosiaalisessa mediassa tarjoamalla lentolippuja arvontojen palkinnoiksi.

Bussiyhteys Pietarista Lappeenrannan lentokentälle

Venäläisten matkustajien paluuta Lappeenrannan lentoaseman käyttäjiksi on pohjustettu huolellisesti. Lappeenrannan lentoasemayhtiö on selvittänyt eri analyysimenetelmien avulla, mitkä lentokohteet ovat niitä, joista venäläisturisti kiinnostuisi. Lisäksi on kartoitettu niitä kohteita, jonne lentoyhteydet suoraan Pietarista ovat heikoimmat.

– Aurinko ja ranta on venäläisiä houkutteleva lomailun muoto. Välimeren kohteista heitä kiinnostavat Espanja ja Italia sekä juuri Kreikka. Turkin suosio on hieman heikentynyt, Kyproksen sen sijaan kasvanut, kertoo Lappeenrannan lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro.

Lappeenrannan kaupungin matkailupäällikkö Mirka Rahman korostaa, että lentokentän markkinoinnissa halutaan erityisesti painottaa lyhyttä välimatkaa Pietarin ja Lappeenrannan välillä.

– Pietarissa on matkanjärjestäjiä, jotka tarjoavat suoraa bussiyhteyttä Lappeenrannan lentokentälle ja paluulennolta kotiin, Rahman sanoo.

Todisteena nopeasta välimatkasta Rahman kutsuu Lappeenrannan lentokenttää leikkimielisesti Pietarin Pulkovon-lentoaseman länsiterminaaliksi, lempinimellä Pulkovo West. Matkaa Pietarista Lappeenrantaan kertyy maantietä pitkin vajaat 200 kilometriä.

Suosittelemme sinulle