Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rakennusliiton pomo hiiltyi vasemmistolle työlupa-aloitteesta: "Ikinä en enää äänestä vasemmistoliittoa"

Kansanedustaja Anna Kontulan aloittama lakialoite työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta on suututtanut ay-johtajia. Kontula perää nyt ay-väeltä käytöstapoja.

Rakennusmies.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Anna Kontulan (vas.), Juhana Vartiaisen (kok.), Veronica Rehn-Kiven (r.), Emma Karin (vihr.) ja Tytti Tuppuraisen (sd.)  lakialoite EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden asemasta on herättänyt pahaa verta keskusjärjestö SAK:ssa ja erityisesti Rakennusliitossa.

Lakialoitteessa esitetään nykyisen saatavuusharkinnan poistamista, koska tarveharkinnalla ei ole kansanedustajien mielestä yleistä merkitystä työmarkkinoiden toiminnan kannalta. Sen sijaan harkinta on aloitteen esittäjien mielestä byrokraattinen ja jähmeä.

Rakennusliiton 2. puheenjohtaja Kyösti Suokas on rusikoinutaloitetta useissa blogeissaan, joissa Anna Kontulan tietämys saatavuusharkinnan poiston seurauksien ymmärtämisestä asetetaan kyseenalaiseksi.

Suokas pitää lakialoitetta äärioikeiston ja äärivasemmiston hankkeena. Hän syyttää Kontulaa pakolaisille kumartamisesta ja tarpeesta pysyä lööpeissä.

SAK:ssa pelätään paperittomien pääsevän helpommin töihin

Kansanedustaja Kontula pitää useita ay-väen väitteitä virheellisina ja vääristelevinä. Hän on saanut käsiinsä SAK:n hallitukselle osoitetun muistion, jossa sanotaan, että

"Kontulan lakiehdotuksen tavoitteena on edesauttaa paperittomien työnsaantia, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä maasta. Tässä on kuitenkin ongelmia, jotka täytyy otttaa huomioon, turvallisuusnäkökulma ja työehtojen täydellisen alasajon riski"

Kontula hämmästelee tulkintaa ja pitää kaiken kaikkiaan sanailua asiattomana panetteluna. Hän vaatii avoimessa kirjeessään SAK:n ay-johdolta käytöstapoja.

Kontula kummastelee, miksei työvoiman saatavuusharkinnasta voida käydä asiallista keskustelua.

Kyösti Suokkaan mielestä keskustelua ei kannata käydä, koska lakialoite ei perustu todellisiin tietoihin.

– En viitsi lähteä keskusteluun, kun todetaan, että minulla ei ole osoittaa tutkimuksia. Siksi olen kirjoittanut paatoksellisia blogeja, että ihmiset tajuaisivat, mistä on kysymys. Tämä on rakentajille kohtalon kysymys.

"Duunarille ei ole enää puoluetta"

Suokkaan mukaan tarveharkinnasta luopuminen veisi ajanoloon kaikki työt suomalaisilta rakentajilta.

Suokkaan mukaan ovi Suomeen olisi  auki koko maailman 7,5 miljardille asukkaalle. Suomeen olisi vyörymässä rakentajia Intiasta, Bangladeshistä, Filippiineiltä ja Vietnamista, missä on valtavat työläisarmeijat odottamassa pääsyä paremmille päiville. Tähän liittyisi Suokkaan mukaan rikollisuutta ja palkkojen polkumyyntiä.

– Me emme tarvitse kehitysmaista kuin 20 000–30 000 työntekijää, niin sen jälkeen suomalaiset eivät työskentele enää rakennustyömailla, Suokas väittää.

Suokas on murehtinut blogeissaan, ettei duunaritaustaiselle ikääntyneelle ay-miehelle näytä enää olevan puoluetta jota äänestää.  Suokas väittää, että vasemmistoliiton kannattajia ei lakialoitteen vuoksi enää ole rakentajien joukossa. 

– Ikinä en enää äänestä vasemmistoliittoa. Se on elitistinen porukka.

Lue lisää:

Anna Kontulan ja Rakennusliiton raju sanasota huolestuttaa sivustakatsojia – Li Andersson: "Olen seurannut keskustelua surullisin mielin"

Suosittelemme sinulle