Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Anna Kontulan ja Rakennusliiton raju sanasota huolestuttaa sivustakatsojia – Li Andersson: "Olen seurannut keskustelua surullisin mielin"

Kontulan allekirjoittama lakialoite on saanut Rakennusliiton varapuheenjohtajan käymään kuumana: "Ikinä en enää äänestä vasemmistoliittoa."

Anna Kontula
Anna Kontula Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Ville Seuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan ja Rakennusliiton välille perjantaina syntynyt raisu sanasota huolestuttaa sivustakatsojia. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo seuranneensa tilannetta "surullisena". SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan pelkää, "ettei se hirveästi ainakaan edistä" ulkomaisten työntekijöiden oikeuksista käytävää keskustelua.

Sanasota on syntynyt aloitteesta, jossa viisi eri puolueita edustavaa kansanedustajaa vaatii EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinnan poistamista. Kontula on yksi aloitteen allekirjoittajista. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että työntekijä saa työluvan vain, jos kotimaisten työttömien joukosta ei löydy työpaikalle täyttäjää.

Kontula on aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja. Kokonaisuudessaan allekirjoittajia on 106: koko lista on luettavissa Eduskunnan verkkosivuilta.

Kontula on vaatinut hänelle palautetta antaneilta ammattiyhdistysjohtajilta "käytöstapoja". Hänen vastapuolensa, Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas puolestaan on ilmoittanut, ettei enää ikinä aio äänestää vasemmistoliittoa.

– Olen seurannut keskustelua surullisin mielin, toteaa Li Andersson.

Andersson pitää ikävänä sitä, että Kontulaa on arvosteltu henkilöön menevin argumentein.

– On esimerkiksi kyseenalaistettu hänen motiiveitaan. Kuitenkaan kenenkään vasemmistoliittolaisen tavoite ei ole heikentää suomalaisen työntekijän asemaa.

"Keskustelu jää sanasodan alle"

Puolueena vasemmistoliitolla ei Anderssonin mukaan ole kantaa siihen, pitäisikö saatavuusharkinta poistaa. Hänen mielestään se ei muutenkaan ole keskeisin kysymys, kun puhutaan ulkomaisten työntekijöiden oikeuksista. Suurin osa ongelmista liittyy EU- ja ETA-alueelta tuleviin työntekijöihin, joihin harkintaa ei sovelleta, hän sanoo.

– Aiheellinen keskustelu jää tämän sanasodan alle, hän sanoo.

Pääpiirteissään samaa mieltä on myös Suomen Ammattiliittojen Keskusliiton SAK:n Jarkko Eloranta. SAK pitää saatavuusharkintaa yksiselitteisesti hyvänä asiana, mutta Eloranta pelkää, että meneillään olevassa keskustelussa perusasiat menevät iloisesti sekaisin. Erityisesti pitäisi pitää selvänä se, ketä saatavuusharkinta koskee ja ketä ei, hän sanoo.

– En halua kommentoida muiden käymää sanasotaa, mutta värikästä kieltä siinä on käytetty, hän sanoo.

Eloranta ymmärtää Rakennusliiton tiukkaa kantaa asiaan. Hänen mukaansa liitto ja rakennusalan työnantajat ovat tehneet ison työn siinä, että pelisäännöt EU:n sisältä tulevan työvoiman käytössä on saatu selviksi. Saatavuusharkinnan poistaminen voisi panna pakan taas sekaisin.

Myös Eloranta on kiistassa päätynyt Kontulan arvostelun kohteeksi. Kontula totesi perjantaina avoimessa kirjeessä, että Elorannan syyskuussa julkaistu blogiteksti "vilisee asiavirheitä".

– Vielä en ole ottanut häneen siitä yhteyttä, mutta maanantaina ajattelin pyytää yksilöimään virheet, että niistä voidaan käydä keskustelua, Eloranta sanoo.

Korjattu 15.10. kello 11: Alun perin uutisessa kerrottiin, että allekirjoittajia on viisi. Nämä olivat aloitteen alkuunpanijat, nyt allekirjoittajia on toistasataa.

Suosittelemme sinulle