Hyppää sisältöön

Tulevaisuus on täällä: Tällä miehellä on rinnassaan "kuudes aisti"

Biohakkerointiin eli hyvinvoinnin tarkkailuun ja itsensä kehittämiseen tarkoitetut laitteet kehittyvät kovaa vauhtia.

Kuva: Mårten Lampen / Yle

Liviu Babitz on keinotekoisia aisteja kehittävän Cyborg Nestin perustaja. Vuoden alussa yhtiö julkisti “keinotekoisen aistin”, joka kiinnitetään pysyvästi ihmisen rintaan ja jonka avulla tietää missä on pohjoinen.

Sellainen löytyy Babitzin omastakin rinnasta. Kun mies kääntyy kohti pohjoista, rinnassa värähtää. Pikkuhiljaa aivot ovat alkaneet tehdä omaa työtään tämän “uuden aistin” kanssa.

– Se on koko homman idea. Vaikka laite on kiinni kehossa, vaikutus on aivoissa. Se luo aivan uudenlaisen ymmäryksen tilasta, paikoista ja suunnista.

Babitz kutsuu rinnassaan olevaa laitetta uudeksi aistielimeksi ja “kuudenneksi aistiksi”. Hän sanoo, ettei koe olevansa nyt enemmän kone tai robotti vaan itse asiassa vielä laajemmin ihminen, koska hän aistii ympäristön aiempaa voimakkaammin.

Jos meillä on mahdollisuus uusiin aisteihin, ihmisen luovuus kasvaa valtavasti.

Liviu Babitz

Kehitteillä on myös uusia laitteita, uusia “aisteja”, joilla ihminen voi laajentaa kokemuksiaan. Maailmassa on paljon sellaista, jota emme luonnollisilla aisteillamme voi kokea ja teknologia tuo siihen Babitzin mukaan muutoksen.

– Kaikki, mitä ihminen on luonut, perustuu aisteihimme. Jos meillä on mahdollisuus uusiin aisteihin, ihmisen luovuus kasvaa valtavasti. Tämä on vasta ensimmäinen askel uuteen maailmaan. Jo 5-10 vuoden ja varsinkin 20 vuoden kuluttua olemme jo paljon pidemmällä, Babitz sanoo.

Tekniikka auttaa biohakkeroijaa

Keinotekoinen aisti on ehkä ääriesimerkki siitä, millaisia laitteita ja tapoja itsensä ja kykyjensä kehittämiseen esiteltiin perjantaina ja lauantaina Helsingissä pidetyssä biohakkereiden tapahtumassa.

Biohakkerointi on termi, jota nykyisin usein käytetään, kun puhutaan hyvinvoinnistaan ja terveydestään erityisen kiinnostuneista ihmisistä. Biohakkeri pohtii mitä suuhunsa laittaa, miten nukkuu ja miten liikkuu, jotta olisi mahdollisimman terve, toimintakykyinen ja tasapainossa.

Kuva: Mårten Lampen / Yle

Biohakkeroinnista kirjoittanut lääkäri, itsekin biohakkeri Olli Sovijärvi kertoo, että vaikka tekniikka ja itsensä jatkuva mittaaminen ja sen mukaan eläminen usein liitetään biohakkereihin, ei  mittaaminen ole välttämätöntä.

– Mutta usein siitä on kyllä hyötyä, että seuraa jotain aspekteja elämässään. Se on eräänlainen apuväline, joka auttaa tulemaan tietoiseksi omista tavoista ja omasta elämästään, Sovijärvi sanoo.

Mittaaminen voi mennä myös liian pitkälle

Jo nyt monella peruskuntoilijallakin on jokin laite, jolla mitata omaa kehoaan ja suorituksiaan. Toisaalta monella ne saattavat jäädä alkuinnostuksen jälkeen myös kaappiin pölyttymään.

Konsulttiyhtiö Deloitten uusimmat paneelitutkimuksen tulokset kertovat, että esimerkiksi aktiivisuusranneke olisi nyt joka viidennellä suomalaisella, mutta vain noin joka kymmenes käyttää aktiivisuusranneketta päivittäin.

Kuva: Mårten Lampen / Yle

Biohakkeri Olli Sovijärvi uskoo, että erilaisten hyvinvointia mittaavien laitteiden käyttö kuitenkin yleistyy, kun niistä tulee yhä helpompia käyttää ja huomaamattomampia sekä vähemmän keskittymistä vaativia. Trendi kulkee hänen mukaansa kohti pienempiä laitteita.

–  Tulevaisuudessa alkaa ehkä tulemaan nanosensoreita, mitkä on helposti laitettavissa ihan elimistöönkin. Ja esimerkiksi verensokerin jatkuva seuranta tulee olemaan diabeetikoille todella iso parannus jossain vaiheessa, ja luulen, että siihen ei enää montaa vuotta tässä mene.

Mutta tasapaino on syytä löytää myös itsensä tarkkailussa ja mittaamisessa.

– Näitäkin tapauksia on välillä vastaanotolla ollut, että tulee ihmisiä, jotka mittaavat niin paljon eri asioita, että kokonaisuus hukkuu. Aika menee tiettyjen nippeleiden viilaamiseen. Eli silloin kun se mittaamisen ja datan määrä ylittää merkityksellisyyden niin silloin ollaan kyllä mun mielestä hakoteillä, Sovijärvi muotoilee.

Suosittelemme sinulle