Hyppää sisältöön

Gravitaatioaalloista luvassa "tärkeä ilmoitus" – katso suorana klo 17

Asiantuntijoiden vahvin veikkaus on, että mittauslaitteet ovat havainneet neutronitähtien yhdistymisen aiheuttamia gravitaatioaaltoja.

Ilmakuva Virgo observatoriosta Italiassa.
Ilpo Pajunen

Useat eri tutkimuslaitokset järjestävät tänään samanaikaisesti tiedotustilaisuuksia, jossa luvataan kertoa painovoima- eli gravitaatioaaltoja koskevasta merkittävästä havainnosta. Niiden on määrä alkaa kello 17.

Ensimmäiset havainnot gravitaatioaalloista tehtiin vasta kaksi vuotta sitten, vaikka Albert Einstein ennustikin niiden olemassaolon runsaat sata vuotta sitten.

Varmistusten jälkeen havainto julkistettiin viime vuoden helmikuussa. Tuolloin puhuttiin jopa vuosikymmeniin tärkeimmästä tiedeuutisesta. Havainnon tehneille yhdysvaltalaisen LIGO-observatorion kolmelle tutkijalle myönnettiin fysiikan Nobel-palkinto tänä syksynä.

Tähän mennessä gravitaatioaalloista on tehty neljä havaintoa. Kaikki tähänastiset aallot ovat olleet peräisin kahden mustan aukon törmäämisestä. Tämänpäiväisen ilmoituksen alla tutkijat ovat olleet hipihiljaa, eikä tieto ole vuotanut, mutta oletus on, että tällä kertaa kyse on jostain muusta.

Havainnosta kertovat LIGO:n lisäksi vain pari kuukautta sitten käyttöön otetun eurooppalaisen Virgo-observatorion edustajat.  Ranskalais-italialainen Virgo sijaitsee Italiassa lähellä Pisaa.

Parhaat veikkaukset

Koska LIGO:n ja Virgon edustajat eivät ole paljastaneet tiedotustilaisuutensa aihetta, on tiedemaailma yrittänyt esittää hyviä veikkauksia.

Epätodennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään sitä, että tänään kerrottaisiin jälleen uusista mustien aukkojen törmäyksen aiheuttamista gravitaatioaalloista. Kyse olisi jo viidennestä tapauksesta, eikä sellaisen uskota täyttävän korkealle viritettyjä odotuksia.

Paljon luultavampana pidetään, että havaintolaitteet olisivat ensimmäisen kerran rekisteröineet kahden neutronitähden yhdistymisen aiheuttamat aallot. Tutkijat ovat jo aiemmin arvelleet, että hyvin tiheästä aineesta koostuvien neutronitähtien yhdystymiset voisivat olla havaittavissa LIGO:n ja Virgon kaltaisilla laitteilla.

Osa neutronitähdistä on hyvin kirkkaita, joten voi olla mahdollista, että yhdistyminen on havaittu myös perinteisillä teleskoopeilla. Mustat aukothan eivät säteile valoa, joten niiden havaitseminen on paljon hankalampaa.

Tutkijat ovat myös saattaneet päästä käsiksi aivan uudenlaisiin gravitaatioaaltoihin, muistuttaa Tähdet ja avaruus -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Neutronitähdet ovat mustia aukkoja kevyempiä mutta kookkaampia, joten niiden painovoima-aaltokin on erilainen. Niiden korkeus olisi pienempi ja pituus suurempi kuin mustien aukkojen synnyttämien gravitaatioaaltojen.

Erityisen kiinnostava kohde näyttäisi olevan Vesikäärmeen tähdistön galaksissa NGC 4993 tapahtuva neutronitähtien yhdistyminen. Useat teleskoopit olivat seuranneet alueella havaittua gammapurkausta. Galaksi sijaitsee noin 130 miljoonan valovuoden päässä meistä.

Kello 17:n jälkeen kuulemme, havaittiinko kohteessa myös gravitaatioaaltoja.

Suosittelemme sinulle