TUKHOLMA Ruotsin kokoomus teki viikonlopun kokouksessaan useita päätöksiä, joilla puolue ottaa aiempaa tiukemman linjan maahanmuuttoon, rikollisuuteen ja väkivaltaan.
Puolue vaatii EU:n yhteisiä pakolaiskiintiöitä, jonka perusteella turvapaikkaa ei voisi hakea yksittäisestä EU-maasta, vaan esimerkiksi EU:n rajojen ulkopuolisilla pakolaisleireillä.
Puolueen maahanmuuttopolitiikasta vastaava Johan Forssell perustelee puolueen kovempaa linjaa sillä, että aiempaan maahanmuuttopolitiikkaan on asetettu suuria toiveita, mutta monilla alueilla se ei ole toiminut. Nyt puolue haluaa muun muassa lisätä kielitaito- ja osaamisvaatimuksia henkilöille, jotka hakevat Ruotsin kansalaisuutta. Lisäksi puolue haluaa lisää rajoituksia perheenyhdistämissäännöksiin.
– Aiempi politiikka on pikemminkin pahentanut maahanmuuton ongelmia, koska tulijoille ei ole voitu asettaa vaatimuksia, Johan Forssel sanoo.
Kerjäämiskielto koko maahan
Ruotsin kokoomus päätti myös vaatia kerjäämisen kieltämistä koko maassa. Ruotsissa ovat jo vuosia puhuttaneet romanikerjäläiset, joita arvioidaan olevan Ruotsin suurkaupunkien kaduilla vuosittain 3 000–4 000.
Kokoomuksen tiukentunut maanmuuttolinja saattaa jakaa porvarioppositiota. Keskusta ja liberaalit ovat olleet aiemmissa kannanotoissaan varovaisempia.
Hallitusvastuussa olevat sosialidemokraatit ovat arvostelleet kokoomuksen tiukempia linjauksia ja sanoneet niiden olevan lähellä maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kantoja.
Mutta myös sosialidemokraatit ovat tiukentaneet kantojaan lisääntyneeseen jengiväkivaltaan maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä.
Kameravalvonnasta kiistelyä
Pääministeri Stefan Löfven sanoi viime viikon eduskuntakeskustelussa, että “jengien johtajat eivät kuulu luksusautojen istuimille vaan vankilaan”. Löfven muistutti, että hallitus on budjetissa myöntänyt lisää rahaa poliiseille ja muun muassa kameravalvontaan lähiöalueilla, jota poliisi on vaatinut.
Toisaalta hallitusta on arvosteltu siitä, että se valmistelee lainsäädäntöä, joka vaikeuttaisi kameravalvontaa nykyisestä.
Useat tilastot ja tutkimukset viime vuosilta osoittavat, että samaan aikaan, kun monenlainen väkivalta ja rikollisuus on vähentynyt ruotsalaisessa yhteiskunnassa, ampumistapaukset ja jengiväkivalta ovat lisääntyneet suurten kaupunkien kymmenillä niin sanotuilla uhanalaisilla lähiöalueilla.
Suurten puolueiden tiukentuneita kantoja selittää osittain huoli populistisen puolueen ruotsidemokraattien kannatuksesta. Sekä sosialidemokraatit että kokoomus ovat mielipidemittausten mukaan menettäneet kannattajiaan ruotsidemokraateille. Ruotsissa on eduskuntavaalit vuoden kuluttua.