Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Me too -kampanja täytti somen – Seksuaalinen häirintä näkyy karuina lukuina jo koululaisten kyselyissä

Seksuaalinen häirintä voi olla härskejä vitsejä ja kaksimielisiä puheita. Siitä, kuinka paljon seksuaalista häirintää Suomessa ilmenee, ei ole kaiken kattavaa tutkimusta.

Mies pitää kättään naisen harteilla työpaikalla.
Viime aikojen julkinen keskustelu on lisännyt tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä ja sen tunnistamisesta, arvioidaan uudessa tasa-arvobarometrissä. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Me too -kampanja levisi sosiaalisessa mediassa maanantaina. Naiset niin Suomessa kuin ulkomailla ovat halunneet kiinnittää huomiota naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään.

Seksuaalinen häirintä näkyy Suomessa jo koululaisille tehdyissä terveyskyselyissä ja sitä on tutkittu on muun muassa tasa-arvobarometrissä.

Hollywoodia kuohutti aiemmin tässä kuussa elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuneet ahdistelusyytökset. Esimerkiksi näyttelijät Angelina Jolie ja Gwyneth Paltrow ovat kertoneet joutuneensa Weinsteinin uhreiksi.

Näyttelijä Alyssa Milano pyysi Twitterissä sunnuntaina kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita naisia vastaamaan viestiinsä Me too (minä myös). Hän kertoi saaneensa idean ystävältään, joka oli miettinyt, että jos kaikki seksuaalista häirintää kokeneet naiset kirjoittaisivat statukseensa "Me too", saisivat ihmiset käsityksen ongelman laajuudesta. Tästä lähti valtava vyöry sosiaalisessa mediassa.

Suomessa aiheen on nostanut esiin esimerkiksi laulaja-näyttelijä Paula Vesala. 

Yleisimmin häirintää kokee alle 35-vuotias nainen

Kaiken kattavaa tietoa seksuaalisen häirinnän tapauksista Suomesta ei ole saatavilla.

Seksuaalisesta häirinnästä on kysytty tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemassa Kouluterveyskyselyssä. Nuorilta kysyttiin ovatko he kokeneet seksuaalista häirintää 12 viime kuukauden aikana. Kyselyssä myös eriteltiin, oliko häirintää koettu netissä tai koulussa.

Peruskoulun yläluokkalaisista tytöistä 30 prosenttia vastasi kokeneensa seksuaalista häirintää. Sama lukema tuli ilmi ammattikoulussa ja lukiossa 1. ja 2. luokalla opiskelevien tyttöjen vastauksissa. Pojat olivat kokeneet seksuaalista häirintää huomattavasti vähemmän: yläkoululaisista 12 prosenttia, toisen asteen opiskelijoista 8 prosenttia.

Vastausten perusteella koululaiset eivät olleet kokeneet seksuaalista häirintää juurikaan koulussa, mutta netissä, puhelimessa ja julkisilla paikoilla jonkin verran. Näin oli vastannut noin 10 prosenttia tytöistä ja muutama prosentti pojista.

– Seksuaalinen häirintä on valitettavan yleistä, ja se on etenkin tyttöihin kohdistuvaa. Myös toimintarajoitteisiin ja ulkomailla syntyneisiin nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on huolestuttavan yleistä, sanoo THL:n erikoistutkija Nina Halme.

Seksuaalisesta häirinnästä on kysytty myös sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvobarometrissä. Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2012. Tasa-arvobarometrin mukaan naisten kokema seksuaalinen häirintä on jonkin verran lisääntynyt 2000-luvulla.

Barometrin perusteella seksuaalista häirintää kokivat eniten 15–34-vuotiaat naiset. Heistä näin koki lähes puolet (48 %). Samanikäisistä miehistä vastaavaa häirintää oli kokenut joka viides. Tavallisesti seksuaalisessa häirinnässä oli kyse kaksimielisistä puheista ja härskeistä vitseistä.

Miten määritellä seksuaalinen häirintä?

Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan tasa-arvolain mukaan sanallista, sanatonta tai fyysistä käyttäytymistä, joka on luonteeltaan seksuaalista ja ei-toivottua. Tällaisella toiminnalla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan toisen ihmisen henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja luodaan uhkaava, vihamielinen, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Seksuaalinen häirintä voi olla härskejä puheita ja vitsejä, vartaloa tai pukeutumista koskevia kysymyksiä tai huomautuksia, seksuaalisesti värittyneitä sähköposteja tai tekstiviestejä tai sukupuolisesti vihjailevia eleitä tai ilmeitä.

Seksuaalinen ahdistelu on ollut laissa rangaistava teko syyskuusta 2014 lähtien. Seksuaalisella ahdistelulla tarkoitetaan toisen koskettelua, joka loukkaa tämän itsemääräämisoikeutta. Tämä voi olla esimerkiksi taputtelua, puristelua tai kourimista.

Lue myös:

Syrjinnän asiantuntija: Paljon seksuaalista häirintää jää tilastoimatta

Seksuaalisesta ahdistelusta yli 500 ilmoitusta – iso nousu viime syksynä

Työterveyteen perehtynyt tutkija: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on iso ongelma – myös miehet uhreina

Suosittelemme sinulle