Hyppää sisältöön

Syrjinnän asiantuntija: Paljon seksuaalista häirintää jää tilastoimatta

Amnestyn Pia Puu Oksanen sanoo, etteivät uhritutkimukset ja poliisin tilastot kerro koko totuutta. Väestöliiton Sari Hälisen mukaan häirinnän raja voi olla hämärä niin uhrille kuin tekijälle.

Pia Puu Oksanen
Pia Puu Oksanen Kuva: Juha Kaita-aho / Yle
Jaakko Mannermaa

Sosiaalisessa mediassa leviävä Me too -kampanja on tärkeä, koska se osoittaa seksuaalisen häirinnän laajuuden. Tätä mieltä on sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen Amnestystä.

– Kampanja toteuttaa sitä, mistä olemme Amnestyssä puhuneet jo vuosia. Uhritutkimukset ja poliisin tilastot eivät kerro, miten laajasta ilmiöstä on kyse, Oksanen sanoi Suomen Radio -ohjelmassa tiistaina.

Oksasen mukaan seksuaalinen häirintä kohdistuu korostetusti naisiin ja tyttöihin, mikä heijastelee heidän seksuaalisesti alisteista asemaansa miehiin nähden.

– Sukupuoli on hyvin vahvasti läsnä. Kenenkään kokemuksia ei tietenkään pidä vähätellä, Oksanen lisää.

Nuoret pohtivat rajatapauksia

Seksuaalinen häirintä on tullut esiin myös kouluterveyskyselyissä. Nuorten kanssa paljon työtä tekevä seksuaalikasvattaja Sari Hälinen Väestöliitosta sanoo, ettei seksuaalinen häirintä aina välttämättä ole avointa ja itsestään selvää.

– Nuoret tuovat pöytään tilanteita, joissa heille on tullut outo olo. He tulevat vähän kuin varmistamaan kokemaansa, Suomen Radion haastattelema Hälinen kertoo keskusteluista nuorten kanssa.

Hänen mukaansa sekään ei ole tavatonta, että nuoret pohtivat, ovatko itse menneet tietyn rajan yli.

Hälinen sanoo seksuaalikasvatuksen opettamisen olevan erityisen tärkeää lastensuojelussa työskenteleville. Hän on jo aiemmin ilmaissut huolensa lasten ja nuorten kanssa työskentelevien puutteellisesta koulutuksesta seksuaalikasvatuksen osalta.

– Erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat muita suuremmassa vaarassa.

Lue myös:

Me too -kampanja täytti somen – Seksuaalinen häirintä näkyy karuina lukuina jo koululaisten kyselyissä

Seksuaalisesta ahdistelusta yli 500 ilmoitusta – iso nousu viime syksynä

Suosittelemme sinulle