Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Luulitko ratkoneesi peliautomaattien salaisen logiikan? Veikkaus on toista mieltä: "Taidolla ei ole merkitystä"

Pelaajilla on lukuisia harhakäsityksiä mahdollisuuksistaan vaikuttaa voiton saamiseen rahapeliautomaateista.

Juha Sten pelikoneella.
Kuva: Mari Kahila / Yle
Mari Kahila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolikko toisensa jälkeen tipahtelee koneen uumeniin. Nuorena porilaisen Juha Stenin rahoja katosi peliautomaatteihin liiankin rivakkaan tahtiin, mutta nyt pelaaminen on hallitumpaa. Nykyisin Juha pelaa pokeripelejä kerran tai kaksi viikossa. Kerralla peliin tulee laitettua viidestä kymmeneen euroa.

Tällä kertaa peliin päätyy kymmenen euroa, mutta kahdessa erässä. Kaikkea ei kannata laittaa peliin kerralla. 

– Sen näkee melko nopeasti, onko kone antavalla tuulella vai viekö rahat, Juha selittää.

Juha kertoo pelaavansa enemmän tunteella kuin järjellä. Mutta taikauskoiseksi hän ei tunnustaudu. Pokeriautomaatti ei ole jakanut vielä montakaan jakoa, kun uskomuksia alkaa kuitenkin paljastua. Ruudussa seisovat kymppi, nelonen, ysi, akka ja kurko.

– Olen aina ajatellut niin, että rouva kiinni. Rouva kun ei tule koskaan yksin. Eihän rouvat tule mihinkään juhliinkaan yksin, Juha virnistää.

Kone arpoo kortin, eikä se ole rouva. Pata-akka jää yksin ja voitto saamatta.

Päävoiton jälkeen kone pihtaa?

Jotkut pelaajat juttelevat koneille, silittelevät ja rapsuttelevat niitä. Veikkauksen automaattien tuoteryhmäpäällikkö Jari Orkola tietää, että taikausko ja rahapeliautomaateilla pelaaminen kulkevat tiiviisti käsi kädessä. Suomalaisilla on paljon uskomuksia, tapoja ja rutiineja pelaamiseen liittyen.

Yleisin uskomus liittyy automaattien päävoittoihin. Moni luulee, että koneelta, jolta joku on juuri saanut suuren voiton, ei voi saada heti uutta voittoa.

Pokeripeli.
Kuva: Mari Kahila / Yle

– Jokainen arvontatapahtuma on edellisistä arvonnaista riippumaton. Periaatteessa päävoitto voi osua kohdalle useampia kertoja peräkkäin.

Pokeripelin ääressä viihtyvä Juha Sten tietää monen ihmisen kyttäävän voittoja pantanneita pelikoneita, mutta itse hän ei siihen sorru. Hän arvioi olevansa muutenkin keskimääräistä paremmin perillä rahapeliautomaattien toimintalogiikasta.

– Olen näitä sen verran monta vuotta pelannut, että olen päässyt perille näiden sielunelämästä.

Kahden pienen jälkeen tulee aina iso?

Vartin pelattuaan Juha Sten uskaltaa nostaa panoksen euroon. Seitsemän euroa on kasvanut 17 euroksi. Juha pelkää kuitenkin pahinta, sillä hänelle on syntynyt vuosien saatossa tuntuma, että panoksen nostamisen jälkeen kone ryhtyy jakamaan huonompia kortteja.

Kone osoittaa uskomuksen heti vääräksi ja antaa neljän euron voiton. Ja vie sitten järjestelmällisesti euron toisensa perään. Kunnes antaa taas pienen voiton. On aika tuplata, koska nyt tuntuu siltä. Juha luottaa taas tunteeseen.

– Ensimmäiseen tuplaukseen lähden aina pienellä kortilla.

Mies pelikoneella.
Kuva: Mari Kahila / Yle

Pelaajat ovat yrittäneet ratkoa tuplauksen arvontalogiikkaa jo vuosia. Veikkauksen tuoteryhmäpäällikkö Jari Orkola on tietoinen netissä kiertävästä kaavasta, jonka mukaan kahden pienen jälkeen tulee aina iso kortti ja mustan seiskan jälkeen kone arpoo aina ison kortin. Harmillisesti nämäkään uskomukset eivät pidä paikkaansa. Kortit lätkähtävät ruutuun satunnaisessa järjestyksessä.

Palautusprosentti takaa voitot?

Koukuttavia rahapeliautomaatit ovat. Sen Juha Sten myöntää ja tietää monen hassanneen kaikki rahansa kolikkoautomaatteihin. Juha muistuttaa itseään joka kerta pelatessaan, että kolikkoja koneeseen tiputtaessa voi nähdä ne viimeisen kerran.

– Vaikka näissä onkin tietty palautusprosentti, ei sen varaan kannata laskea.

Veikkauksen rahapeliautomaattien palautusprosentti onkin tuoteryhmäpäällikkö Jari Orkolan mukaan hieman hahmottumaton termi. Keskiarvopalautusprosentti on rahapeliautomaateissa 90,7.

– Tämä ei tarkoita sitä, että kymmenen euroa koneeseen laittaessa, se palauttaisi yhdeksän takaisin. Tuo 90 prosentin palautusprosentti toteutuu jopa miljoonien pelien aikana.

Taitavat lunastavat paremmat voitot?

Vielä kymmenen vuotta sitten markettien auloihin ilmestyi uusia rahapelejä korkeintaan pari kertaa vuodessa. Nykyisin peliautomaatit päivitetään jopa kymmenen kertaa vuodessa uutuuspeleillä.

Veikkauksen automaattien tuoteryhmäpäällikkö Jari Orkola tietää, että suomalaiset janoavat rahapeliautomaateista rahoilleen entistä enemmän vastinetta. Ihmiset haluavat toki ensijaisesti voittoja, mutta myös viihdettä arkeen. Peleissä tapahtuukin enemmän kuin ennen, monilla eri tasoilla. Mutta silti toimintalogiikka on viiltävän yksinkertainen.

Peliautomaatti
Kuva: Mari Kahila / Yle

– Automaattipelit ovat puhtaasti sattumaan perustuvia. Taidolla ei ole minkäänlaista merkitystä voiton saamisessa.

Veikkauksessa uusia pelejä kehittelee 50 työntekijän tiimi. Pelistudion graafikot, pelikoodarit ja matemaatikot ovat tietoisia ihmisten taikauskosta rahapeliautomaatteihin liittyen.

– Mutta ei monimutkaisten pelien tarkoitus ole mitenkään lietsoa taikauskoa, tuoteryhmäpäällikkö Jari Orkola vakuuttaa.

Rahapeliautomaatteihin liittyvät väärät uskomukset istuvat todella tiukassa. Veikkauksessa on huomattu, että vaikka väärinkäsityksiä oiotaan, ne tekevät takuuvarmasti paluun.

– Ihmiset haluavat kehitellä omia uskomuksia ja pelata tavoilleen uskollisena. Pelimyyttien alas ampumien ei ainakaan saa ihmisiä lopettamaan pelaamista.

Suosittelemme