Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kennelyskä riehuu poikkeuksellisen pahana Vaasan seudulla – "Ei kannata ehdoin tahdoin lähteä tartuntaa puistosta hakemaan"

Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri arvelee, että tauti leviää Vaasasta muuhun maahan.

Koiraa makaa matolla
Kuva: Yle / Tarja Nyyssönen
Niklas Joki
Avaa Yle-sovelluksessa

Koirien kennelyskä velloo voimakkaana epidemiana Vaasan seudulla. Esimerkiksi Länsirannikon Eläinklinikalta kerrotaan, ettei sairautta ole tavattu yhtä paljoa vuosiin. Yhteydenottoja kennelyskään liittyen tulee heille tällä hetkellä useita päivittäin.

Kennelyskä on tarttuva hengitystiesairaus, jonka voimakkuus vaihtelee paljon. Se voi tarttua monella tapaa, esimerkiksi koirien nuuskiessa toisiaan.

Taudin voi tunnistaa koiran yskimisestä, siihen liittyvästä kuumeilusta tai koiran ruokahaluttomuudesta.

– Ensisijaisesti suosittelemme kotihoitoa. Eläinlääkärille voi myös soittaa ja keskustella tilanteesta, sanoo eläinlääkäri Kirsi Kentala Länsirannikon Eläinklinikalta.

MSD Animal Health valmistaa rokotetta kennelyskään. Yhtiön tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari on huomannut, että kennelyskää on tänä syksynä ollut Vaasan seudulla enemmän kuin muualla maassa.

– Voi olla, että Vaasan seudulla ei ole hetkeen ollut kennelyskäepidemiaa ja siellä koirilla ei ole immuniteetti kunnossa. Muualta päin Suomea tällaista ei ole tullut ilmi, Saari kertoo.

Tauti leviää koiratapahtumissa

Kennelyskä on yleinen syksyn ja talven aikana leviävä tauti. Saaren mukaan kennelyskä leviää eri puolille Suomea esimerkiksi koiratapahtumien myötä.

– Näyttäisi siltä, että epidemia lähtee tänä vuonna liikkeelle Vaasan suunnalta.

Tauti leviää sekä viruksen että bakteerin välityksellä. Saari neuvoo harkitsemaan tapauskohtaisesti, kannattaako epidemian aikana koiraa viedä esimerkiksi puistoon.

– Sairastumiseen voi vaikuttaa moni asia: stressi, koiran ikä ja se onko koira rokotettu. Kennelyskä voi tarttua myös ilman suoraa kontaktia toiseen koiraan. Jos koira on rokottamaton, ei kannata ehdoin tahdoin lähteä tartuntaa puistosta hakemaan. Bakteeri voi tarttua vielä pitkäänkin sairastuneesta koirasta toiseen koiraan.

Suosittelemme sinulle