Hyppää sisältöön

Tiessalo: Kun tissistä kuului ”tööt-tööt” ja muita kauhukertomuksia Me Too -kampanjaan

Seksuaalinen ahdistelu loppuu vasta, kun kunnolliset miehet avaavat suunsa ja tuomitsevat häirinnän.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Paula Tiessalo

”Ota nyt helvettiin se käsi mun takataskusta!” huutaa ystävättärensä kanssa baarista kotiin kävelevä nainen viereensä tunkevalle miehelle. Minä ajan polkupyörällä ohi, enkä puutu tilanteeseen. Olisi pitänyt. Ja niin pitäisi sinunkin.

Sosiaalinen media on alkuviikosta täyttynyt vastaavanlaisista kertomuksista, kun seksuaalisen häirinnän näkyväksi tekevä Me too –kampanja levisi kulovalkean tavoin.

Seksuaalinen ahdistelu on niin arkipäiväistä, etten ensin itsekään muistanut kokemuksiani. Sitä kirjaston lukusalissa vieressäni istunutta, National Geographicia selannutta miestä, joka toisella kädellään tyydytti itseään. Sitä näytelmäkerhon poikaa, joka kaikkien nähden puristi rintaani ja sanoi ”tööt-tööt”.

Inhottavaa ja ahdistavaa. Mutta onko näitä kähmintätarinoita pakko läväyttää kaiken maailman luettaviksi? Tulee jotenkin ikävä olo. Vähän huumoria peliin, hei. Sä oot aina tollanen, liian herkkä, kauhee tosikko.

Käymällä käsiksi naiselle osoitetaan, että hän on olemassa miehen mielihyvää varten.

On pakko. Ahdistelu ei koskaan lopu, jos siitä ei puhuta. Ahdistelu ei lopu, jos lääppijät eivät ymmärrä, missä menee epätoivotun käyttäytymisen raja. Ennen kaikkea ahdistelu ei lopu, jos sen uhriksi joutunutta ei puolusteta.

Läheskään kaikki miehet eivät ahdistele. Tietenkään. (Ja kyllä, nainenkin voi olla ahdistelija.)

Maailma on täynnä mukavia, hyväkäytöksisiä, fiksuja miehiä. Heille nämä Me too –kertomukset voivat tulla ikävänä yllätyksenä. Ovathan hekin pelkän sukupuolensa takia syytettyjen penkillä. Pieni törkyturpien joukko pilaa kaikkien miesten maineen.

On tärkeää ymmärtää, että ahdistelussa ei ole kyse vain yksittäisistä sanoista tai teoista, jotka voi kuitata huonona käytöksenä. Pohjimmiltaan ahdistelussa on kyse vallankäytöstä ja arvostuksen puutteesta.

Käymällä käsiksi naiselle osoitetaan, että hän on olemassa miehen mielihyvää varten. Hän on seksuaalisen halun kohde. Saalis, jota voi koskea tai kommentoida milloin vaan.

Ahdistelu on eri asia kuin kaunis kehu tai kiva flirtti.

Kadulla tai baarissa lääppijät on vielä helppo ymmärtää ahdistelijoiksi. Astetta hankalampaa on havaita esimerkiksi työpaikoilla tapahtuvaa seksuaalista häirintää.

Miten toimia, kun työpaikan miehet pisteyttävät naiskollegansa näiden takapuolen viehättävyyden mukaiseen ranking-järjestykseen? Tai kun työasiaa hoitamaan tullut nainen joutuu mieskollegansa halattavaksi, koska ”sä oot vaan niin ihana, että mun on ihan pakko rutistaa sua!”

Ahdistelu on epätoivotun seksuaalis-sävytteisen kommentoinnin tai kosketuksen (siirryt toiseen palveluun) kohdistamista toiseen ihmiseen. Se on eri asia kuin kaunis kehu tai kiva flirtti.

Ahdistelusta tulee paska fiilis. Ahdistelun uhri ei usein pysty puolustautumaan, koska hän kokee olonsa häväistyksi tai arvioi, että metelin nostaminen vain pahentaa tilannetta. Ahdistelu on väärin.

Avain seksuaalisen ahdistelun lopettamiseen on teillä mukavilla, tavallisilla miehillä. Teidän täytyy avata suunne, kun näette tai kuulette toisten miesten häiritsevän naisia seksuaalis-sävytteisillä kommenteilla tai kosketuksilla. Teidän täytyy nimetä kaverinne tai kolleganne toiminta ahdisteluksi.

Jos katsot vierestä, etkä puutu asiaan, olet itsekin osaltasi kiusaaja.

Seksuaalinen lähentely ja kommentit satuttavat ja häpäisevät. Ne ovat kiusaamista. Naisia häiriköivä mies ei ole suuri naissankari vaan onneton luuseri. Jos katsot vierestä, etkä puutu asiaan, olet itsekin osaltasi kiusaaja.

Sinulla, tavallinen mies, on valta saada seksuaalinen häirintä loppumaan. Käytä sitä valtaa.

Paula Tiessalo

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveys- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut toimittaja, joka yrittää ymmärtää itseään ja muita. Jaksaa vielä uskoa ihmiskunnan kykyyn oppia käyttäytymään ihmisiksi.

Suosittelemme sinulle