Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Haluaisitko sinäkin työskennellä etäkonttorissa Espanjassa? Moni firma tarjoaa työntekijöilleen aurinkokuurin keskellä kaamosta

Tutkija uskoo, että kaamosajan jousto voi mahdollisesti lisätä työntekijöiden hyvinvointia.

Nainen käyttää kannettavaa tietokonetta parvekkeella
Kuva: Sanna Pirkkalainen / Yle
Ruska Paronen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime helmikuussa Henna Pollari kyllästyi Suomen synkkyyteen, pakkasi laukkunsa ja suuntasi Espanjaan. Mistään aurinkolomasta ei ollut kysymys, vaan Pollari siirsi työnsä viikoksi Fuengirolaan.

– Vietin normaalia arkea ja kävin töissä. Aurinko oli isoin muutos, joka arjessa näkyi ja se, että lounasta saattoi syödä ulkona toisin kuin helmikuisessa Suomessa, Pollari muistelee.

Auringossa vietetyn viikon jälkeen takaisin palasi pirteämpi työntekijä.

– Mitään mullistavaa ei tapahtunut. Espanjassa urheilin ja lenkkeilin paljon ja olin muutenkin ulkona enemmän, Pollari summaa.

Pollari työskentelee StaffPointilla, joka mahdollistaa kaamosjouston työntekijöilleen Fuengirolaan tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana, mikäli työntekijän oma työ mahdollistaa liikkumisen.

Työnantaja tarjoaa paikan, jossa työtä voi tehdä, mutta muut kulut on työntekijän maksettava itse.

– Kaksi työntekijää voi lähteä aina kerrallaan viikon ajaksi. Yhteensä viime vuonna lähtijöitä oli kymmenen, sanoo StaffPontin HR-johtaja Tiina Forsbom.

Sen lisäksi, että kaamosjousto mahdollistaa työntekijälle irtautumisen normiympäristöstä, on se vahvistanut yrityksen me-henkeä, kertoo Forsbom.

– Suoria terveydellisiä vaikutuksia emme ole mitanneet, mutta työntekijöiden palaute on ollut todella positiivista ja innostunutta.

Henkilöstöä vuokraavat yritykset eivät ole ainoita, jotka lähettävät työntekijöitään kaamosaikaan ulkomaille. Työpisteen vaihtoa tarjotaan myös asiakaspalvelu-, myynti- sekä viestintäalan yrityksissä.

Myös erilaisia digitaalisia tuotteita valmistava helsinkiläinen Frantic on kokeillut etätoimistoa Thaimaassa kahtena talvena, ja tänä vuonna työntekijät saavat valita kohteensa itse.

Maisemanvaihdosta puhtia työhön

Erilaiset jouston muodot työelämässä lisääntyvät. Jo yli puolet palkansaajakunnasta työskentelee ainakin silloin tällöin päätyöpaikkansa ulkopuolella,kertoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Seppo Tuomivaara.

Tutkija uskoo, että kaamosajan jousto voi mahdollisesti lisätä työntekijöiden hyvinvointia. Tilastoja ilmiöstä ei toistaiseksi ole.

– Yksinään vaihto auringon alle ei ratkaise. Työntekijä voi silti ylikuormittaa itseään ja käyttää kaiken aikansa rästitöiden tekemiseen, jolloin maisemanvaihdolla ei ole vaikutusta, Tuomivaara muistuttaa.

Jotta työhyvinvointi paranisi, ei tutkijan mielestä tarvitse matkata edes Espanjaan asti.

Tuomivaara oli mukana muutama vuosi sitten Euroopan sosiaalirahaston hankkeessa, jossa suomalaisilta työpaikoilta vietiin sekä ryhmiä että yksittäisiä työntekijöitä luontoon tekemään töitä viikoksi tai kahdeksi.

– Tutkimustulokset näyttivät, että maisemanvaihto osoittautui työhyvinvoinnin kannalta tuottoisaksi.

Kuormittuminen laski kaikilla osallistuneilla, lisäksi kokeella oli myös yhteisöllisiä vaikutuksia.

– Kun koko työryhmä siirtyi yhteisiin tiloihin, jossa he olivat yhdessä merkittävästi enemmän kuin normaalisti myös työajan ulkopuolella, he kokivat, että luovuutta ja ongelmanratkaisua vaativa työ sekä projektien eteenpäin vieminen oli tehokkaampaa, summaa Tuomivaara.

Kiinteäksi osaksi yritysten toimintaa

Muun muassa henkilöstöpalveluita tarjoava Barona on myös huomannut kasvavan kiinnostuksen määräaikaiseen ulkomailla työskentelyyn.

Yritykset voivat Barona xChange -palvelun kautta lähettää työntekijöitä määräaikaiseksi jaksoksi tekemään nykyisiä työtehtäviään Espanjan aurinkorannikolle Baronan toimitiloihin, vaikkapa juurikin kaamoksen ajaksi.

Työpaikan vaihtaminen aurinkorannalle on vaihto-ohjelmaa koordinoivan Reeta Lehtiniemen mukaan vaikuttanut positiivisesti lähtijöiden työntekoon.

– Ulkomailla auringon paistaessa riittää paljon enemmän energiaa itsestä huolehtimiseen, terveellisesti elämiseen ja elämästä nauttimiseen myös työajan ulkopuolella, varsinkin talviaikaan, kun Suomessa on pimeää.

Baronan kautta ulkomaille on siirtynyt työntekijöitä muun muassa asiakaspalvelusta, telemyynnistä ja erilaisista neuvontapalveluista. Vaihto-palvelua ovat käyttäneet sekä suuremmat että pienemmätkin yritykset.

Yritykset ovat myös kiinnostuneita tekemään toiminnasta pysyvää.

– Eli mahdollisuus työskennellä ulkomailla määräaikaisesti on kiinteä osa yritystä työhyvinvoinnillisena aspektina. Silloin puolen vuoden tai vuoden välein tietyllä määrällä työntekijöitä on mahdollisuus lähteä ulkomaille, Lehtiniemi selittää.

"Kokemuksia ja etuja palkan lisäksi"

Fuengirolassa kaamosjoustoa kokeillut Henna Pollari aikoo hakea etätöihin ensi talvenakin. Tosin suuntana saattaa olla myös pohjoinen, sillä StaffPointilla on joustotyön mahdollisuus nyt myös Tunturi-Lapissa.

Pollari uskoo, että vastaavat palvelut yleistyvät työelämässä.

– Se, että tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia on tulevaisuudessa työpaikoilla ehkä jopa itseisarvo, Pollari tuumaa.

Myös Barona xChange -palvelua koordinoiva Reeta Lehtiniemi on huomannut, että työsukupolvien nuorentuessa raha ei ole enää välttämättä ensisijainen syy, miksi työtä tehdään. Kilpailu hyvistä työntekijöistä kiristyy, ja työnantajien on kilpailtava erilaisilla houkuttimilla.

– Nyt halutaan kokemuksia ja etuja palkan lisäksi, sanoo Lehtiniemi.

Suosittelemme sinulle