Hyppää sisältöön

Kärpissä kasvaa taas tulevaisuuden huippunimiä – "Amerikan Teemu" hakee hyppyä NHL:ään

Oulun Kärppien nuoret pelaajalupaukset Rasmus Kupari ja Teemu Kivihalme ovat pelanneet pirteästi syksyn SM-liigaotteluissa.

Rasmus Kupari juhlii kuvassa
Rasmus Kupari on tekemässä läpimurtoaan SM-liigaan. Kuva: Lehtikuva / Timo Heikkala
Jussi Saarinen

OULU. Oulun Kärpissä nuori ja energinen taito on alkanut syksyn edetessä jyllätä entistä näkyvämmin. Kärpissä nuorille liigapelaajille on raivattu jo syksyn alussa hyvin peliaikaa. 17-vuotias hyökkääjälupaus Rasmus Kupari sekä 22-vuotias Teemu Kivihalme ovatkin kiittäneet Kärppien valmennusjohtoa luottamuksesta: molemmat ovat ajaneet itsensä lupaavasti sisään liigaympyröihin energisillä ja taidokkailla otteillaan.

- Alkuni SM-liigassa oli tietysti totuttelua vauhtiin ja siihen missä rajoissa itse pystyn SM-liigaa pelaamaan, mutta olen päässyt koko ajan paremmin sisään liigan rytmiin. Pystyn nyt entistä paremmin hahmottamaan eri tilanteet kaukalossa, Rasmus Kupari valottaa Yle Urheilulle Oulussa.

- ”Jalkani” on ollut terävä ja olen päässyt nopeuteni avulla haastamaan puolustajia ja antamaan niille painetta. Voisin kyllä vielä rohkeamminkin käyttää nopeuttani, Kupari jatkaa.

Yhdysvaltain yliopistosarjasta Kärppiin tullut Teemu Kivihalme on ollut positiivinen lisä oululaisjoukkueen alakertaan. Kivihalme on Yhdysvaltain ja Suomen kaksoiskansalainen, mutta englanti on nuoren miehen pääkieli. Hän on ehtinyt antaa näkyvän panoksen Kärppien kiekolliseen pelaamiseen syksyn liigapeleissä.

- Iso asia omassa pelaamisessani on luovuus hyökkäyksissä. Haluan käyttää luisteluani, tukea hyökkäyksiä hyvällä liikkeellä ja olla hyökkäyksissä se neljäs hyökkäävä pelaaja, Kivihalme luonnehtii omaa pelitapaansa.

- Haluan luoda omalla pelilläni joukkueelle juuri lisää hyökkäyspelaamista, hän painottaa.

Try -outin kautta pelipaikan Kärpissä lunastaneella Kivihalmeella oli luonnollisesti totuttautumista miesten tason eurooppalaiseen huippujääkiekkoon USA:n yliopistojääkiekon jälkeen. 

- Peli on nopeampaa ja kiekkoa hallitaan täällä paljon enemmän kuin yliopistosarjassa. SM-liigapelaajat ovat paljon kärsivällisempiä kiekon kanssa. Täällä on taidokkaita ja luistelevia pelaajia mikä on hyvä asia, SM-liigassa maalitilinsä jo aukaissut Kivihalme luonnehtii.

- Pelin nopeus oli heti silmiinpistävää, kun tulin tänne. Olen alkanut jo tottua liigakiekon tempoon, kun pystyn käyttämään luisteluani hyväksi, hän jatkaa.

Kivihalmetta hymyilyttää katsojien reagointi SM-liigapeleissä eri pelitilanteisiin.

- Kun joku taklataan jään pintaan, niin yleisö menee ihan sekaisin vaikka se olisi ihan sääntöjenkin mukainen taklaus. Katsojat elävät mukana varsin voimakkaasti, hän toteaa naureskellen.

Kehittymistä ja NHL:n tavoittelua

Alun perin Kotkan Titaaneista lähtenyt Rasmus Kupari siirtyi viime kaudeksi Oulun Kärppien juniorijoukkueisiin ottamaan tarvittavia kehitysaskeleita kohti miesten liigoja, NHL mukaanlukien.

- Valmennus on Kärppien junioreissakin todella ammattimaista, monipuolista ja paljon tulee yksilökohtaisia vinkkejä pelaajille. Aamutreenejä saattaa A-junioreissa olla neljästi viikossa ja iltaharjoitukset päälle. Omilla vahvuuksilla mennään koko ajan, Kupari taustoittaa.

NHL:n potentiaalisiin ykköskierroksen varauksiin ensi kesänä kuuluva Kupari tiedostaa, että laadukkaaseen harjoitteluun on nuorukaisen satsattava jatkossa entistä enemmän.

- Koska isompia, vahvempia ja vanhempia kavereita on koko ajan SM-liigassa vastassa, niin kulmakamppailuissa ja väännöissä minulla on iso tekeminen tulevaisuudessa. Minun on käytettävä tällä hetkellä vain oveluuttani vääntötilanteissa.

Minnesotasta kotoisin oleva ja kolme edelliskautta Coloradon yliopistossa pelannut Teemu Kivihalme ei ole saapunut Pohjois-Pohjanmaalle aivan ummikkona, päinvastoin.

- Oulu on minulle ennestään tuttu, sillä olen viettänyt täällä kesiä. Isäni ja myös isoisäni ovat pelanneet aikanaan Kärpissä. Olen myös ehtinyt aikaisemmin luistella ja käydä jäillä Oulussa, joten tuttu kaupunkihan tämä on minulle, Kivihalme taustoittaa.

Jos Rasmus Kupari tekee töitä ensi kesän NHL:n varaustilaisuutta silmälläpitäen, on Nashvillen varaaman (viides kierros, 2013) Teemu Kivihalmeen ajatuksissa jo maailman johtava jääkiekkoliiga.

- Haluaisin sanoa, että NHL on omalla kohdallani lähempänä. Joillakin saattaa olla toisenlainen mielipide asiaan. Uskon, että minusta tulee kypsempi pelaaja saadessani täällä paljon miesten pelejä alle, Kivihalme toteaa.

- Kun teen paljon töitä oman puolustuspelaamiseni kehittämiseksi niin toivottavasti tieni NHL:ään aukeaa ennen pitkää, hän päättää.

Suosittelemme sinulle