Kun Hollywood-näyttelijä Alyssa Milano pyysi Twitterissä sunnuntaina kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita naisia vastaamaan twitter-viestiinsä Me too (minä myös), sosiaalinen media alkoi täyttyä samaa kokeneiden viesteistä.
Elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuneiden ahdistelusyytösten laukaisemalle vyörytykselle on myös suomalainen esikuva.
Sen aloitti oululainen teknologiayrityksen toimitusjohtaja Satu Lapinlampi, 46, viime vuoden tammikuussa. Häntä ja hänen twitter-ystäväänsä häiritsi tuolloin tapa, jolla seksuaalista ahdistelua ja häiirintää käsiteltiin aivan kuin jonain uutena ilmiönä.
Oli kulunut vain muutama päivä uutisista, jotka kertoivat naisten kokemuksista uudenvuoden juhliinnan yhteydessä.
Lapinlampi kehitti ystävänsä kanssa aihetunnisteen eli häshtägin "#lääppijä". Aiheesta pamahti viikonlopun aikana 20 000 viestiä sillä seurauksella, että Lapinlammen Twitter-tili suljettiin hetkeksi valtaisan liikenteen takia.
Kiinnostusta ja turhautumista
Lapinlampi on seurannut some-vyörytyksen uusinta vaihetta kiinnostuneena ja hän pitää todella hyvänä, että asiasta taas puhutaan. Mutta se on aiheuttanut myös turhautumista.
– Minulla on ollut sellainen olo, että tekisi mieli lyödä päätä seinän tai purra kynnet verille. Että argh – eikö koskaan mikään muutu, eikö mikään koskaan kehity.
– Taas kerran ihmiset ovat hirveän yllättyneitä, ja ihmisillä tarkoitan tässä ennen kaikkea miehiä. Miehet tuntuvat olevan hirveän yllättyneitä tämän ilmiön yleisyydestä, Lapinlampi sanoo.
– Ja minulle tulee sellainen olo, että Herran Jumala, lukekaa niitä #lääppijä –keskusteluja tai kysykää keneltä tahansa lähipiirinne naiselta.
Myös miehet ovat kohteita
Lapinlahti muistuttaa, että myös nuoret miehet kokevat seksuaalista häirintää.
– Ei tarvitse edes mennä niiltä naisilta kysymään, vaan voi kysyä nuorilta miehiltäkin, että tapahtuuko sitä ja onko se totta? Koska sitä tapahtuu niin paljon.
Parisen vuotta sitten uudenvuoden juhlijoiden kourimiset nostivat aiheen pintaan, jolloin poliisikin Lapinlammen mukaan väitti ilmiön tuleen maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden mukana Suomeen.
– Jokainen nainen tietää, että ei se ole tullut heidän mukanaan, vaan että kyllä se on ihan kotoperäistäkin.
Eduskunnassa ei tapahtunut mitään
Poliisin asenne on muuttunut, mutta Lapinlammen mielestä poliitikkojen ei.
– Edelleenkään eduskunnassa ei näy minkäänlaista keskustelua siitä, että pitäisikö seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkkeihin lisätä pelkkä verbaalinen ahdistelu – tällä hetkellähän se on sitä, että siinä pitää olla jonkinlaista kiinnikäymistä, että se täyttää rikoksen tunnusmerkit. Tämä ei ole kehittynyt yhtään.
– Jos mennään seksuaalirikosten puolelle, niin ei myöskään ole ollut aktiivista keskustelua siitä, pitäisikö raiskauksen tunnusmerkkinä riittää pelkkä suostumuksen puuttuminen. Eivät nämä asiat ole muuttuneet vajaassa kahdessa vuodessa, Lapinlampi sanoo.
"Toivottavasti saa havahtumaan"
Metoo-kampanjasta Lapinlampi on iloinen. Hän haluaisi rinnalle vielä vaikka suomenkielisen version, vaikka #minämyös -tunnuksella, jotta kukaan suomalainen ei jäisi asian ulkopuolelle tai etteivät suomalaisten viestit hukkuisi kansainväliseen massaan.
– Jos tämä avaa jonkun silmät tunnistamaan seksuaalista häirintää, niin aivan loistavaa. Toivottavasti tämä saa myös jonkun ihmisen havahtumaan, että enpäs kouraisekaan tai että enpäs lausukaan limaista kommenttia!
Lapinlammen omaa elämää taannoinen #lääppijä-kuohunta ei ole Twitter-tilin lyhyttä sulkemista lukuunottamatta juuri hetkauttanut.
– Feministivitseihin törmään hyvin helposti, mikä on ihan jees. En koe ollenkaan huonona, että minut aivan oikein koetaan feministinä, koska kyllähän minä sitä olen. Kannatan ihmisten tasa-aroa ja yhdenvertaisuutta, hän sanoo.
Lue myös:
Syrjinnän asiantuntija: Paljon seksuaalista häirintää jää tilastoimatta
"En ollut käynnistämässä mitään isoa kampanjaa" – #lääppijä-kuohunta nosti vaietun ilmiön näkyväksi
Tiessalo: Kun tissistä kuului ”tööt-tööt” ja muita kauhukertomuksia Me Too -kampanjaan