Hyppää sisältöön

Autopommi-iskussa kuolleen maltalaistoimittajan poika: Hallitus on osasyyllinen

Tutkiva toimittaja Daphne Caruana Galizia oli kritisoinut voimakkaasti sekä Maltan hallitusta että pääoppositiopuoluetta. Hän oli yksi Panaman papereihin perehtyneistä toimittajista.

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia Kuva: Domenic Aquilina / EPA
Päivi Kerola

Maltalla murhatun tutkivan toimittajan poika kritisoi voimakkaasti Maltan hallitusta ja sanoo, että hänen äitinsä kuoli työnsä takia.

– Äitini murhattiin, koska hän asettui lain ja lain rikkomiseen pyrkivien ihmisten väliin, Matthew Caruana Galizia kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Toimittaja Daphne Caruana Galizia, 53, kuoli maanantaina, kun hänen vuokra-autoonsa asetettu pommi räjähti hänen ajaessaan.

Caruana Galizia oli julkaissut viimeisen blogikirjoituksensa (siirryt toiseen palveluun) vain noin puoli tuntia aikaisemmin. Teksti on otsikoitu "Se konna Schembri oli tänään oikeudessa ja kiisti olevansa konna". Keith Schembri on Maltan pääministerin kansliapäällikkö, jota Caruana Galizia oli arvostellut monesti aiemminkin. Kirjoitus päättyi seuraavasti:

– Konnia on nyt kaikkialla, minne katsookin. Tilanne on epätoivoinen.

Syytti myös pääministerin vaimoa

Daphne Caruana Galizia oli vapaa toimittaja, jonka blogia maltalaiset mediat luonnehtivat yhdeksi saarivaltion suosituimmista verkkosivuista. Hän kritisoi Maltan johtavia poliitikkoja korruptiosta toistuvasti, tarkasti ja kärkkääseen tyyliin.

Useimmiten hänen juttujensa kohteena olivat hallituksessa istuvan työväenpuolueen poliitikot, mutta myös opposition Kansallispuolue sai osansa.

Caruana Galizia osallistui niin kutsuttujen Panaman paperien läpikäymiseen. Tietovuoto paljasti, että sekä kansliapäällikkö Schembrillä että ministeri Konrad Mizzillä oli salaiset pöytälaatikkoyritykset Panamalla.

Alkuvuodesta Caruana Galizia väitti, että myös pääministerin vaimo Michelle Muscat on ollut panamalaisen pöytälaatikkoyrityksen todellinen omistaja. Yhtiö oli hänen mukaansa saanut huomattavia summia rahaa Azerbaidzhanin presidentin perheeltä.

Pääministeri Joseph Muscat kiisti väitteet ja kutsui niitä suurimmaksi valheeksi Maltan poliittisessa historiassa.

"Te olette vastuussa"

Maanantai-iltana Muscat kutsui Caruana Galizian murhaa barbaariseksi hyökkäykseksi sananvapautta kohtaan.

– Kaikki tietävät, että Caruana Galizia oli yksi minun ankarimmista kriitikoistani, sekä poliittisesti että henkilökohtaisesti, kuten hän oli muillekin, pääministeri totesi lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

– Tapahtunutta ei voi hyväksyä.

Poliisit tutkivat onnettomuuspaikkaa Maltalla
Poliisi tutkivat räjähdyspaikkaa, jossa toimittaja Daphne Caruana Galizia murhattiin pommi-iskulla maanantaina. Kuva: AFP

Daphne Caruana Galizian pojan Matthew'n mukaan Maltan hallitus on antanut rankaisemattomuuden kulttuurin kukoistaa.

– Ei juuri lohduta, että pääministeri sanoo, ettei hän lepää ennen kuin tekijät on löydetty, kun hän johtaa hallitusta joka on rohkaissut tätä samaa rankaisemattomuutta, hän kirjoittaa.

Matthew Caruana Galizia kutsuu kirjoituksessaan pääministeriä ja muita korruptiosta syytettyjä hallituspoliitikkoja osasyyllisiksi äitinsä kuolemaan.

– Te olette vastuussa.

Pääministeri nousi valtaan 2013

Muscatin työväenpuolue nousi valtaan vuonna 2013. Opposition Kansallispuolue on syyttänyt Muscatin hallitusta muun muassa oikeusjärjestelmän ja poliisin itsenäisyyden heikentämisestä sekä passien myymisestä (siirryt toiseen palveluun) ulkomaisille oligarkeille.

Pääministeri on kuitenkin kansan parissa suosittu, ja työväenpuolue voitti ennenaikaiset vaalit tämän vuoden kesäkuussa. Maltan talous on kasvanut viime vuosina noin kuuden prosentin vauhtia, ja työttömyysaste on vain noin neljä prosenttia.

EU-komission lakiosastolla työskentelevä maltalainen juristi Ken Mifsud Bonnici kirjoitti keväällä vaalien alla The Times of Malta -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että hänen mielestään Maltan kriisi ei alkanut siitä, kun Panaman papereista paljastui johtavien poliitikkojen epäilyttäviä pöytälaatikkoyrityksiä, eikä siitä, kun pääministeri suojeli heitä. Eikä edes silloin, kun poliisi jätti epäilyt tutkimatta.

Pukuun pukeutunut mies istuu pöydän ääressä.
Maltan pääministeri Joseph Muscat ympäristökonferenssissa 5. lokakuuta. Kuva: Domenic Aquilina / EPA

Mifsud Bonnicin mukaan kriisi sai alkunsa Maltan itsenäistyessä vuonna 1964, kun Britannian siirtomaahallinto jätti jälkeensä monin tavoin puutteellisen perustuslain. Oikeusjärjestelmä on hänen nähdäkseen poliittisen vallan talutusnuorassa, sillä pääministeri nimittää niin poliisin ylimmän johtajan kuin maan tuomaritkin.

– Poliisi on hallituksen poliittisessa kontrollissa, joten hallitukseen kohdistuvat tai ilman sen suostumusta aloitetut poliisitutkinnat ovat mahdottomia, hän kirjoittaa.

– Pääministeri nimitti äskettäin oman puolueensa varapuheenjohtajan "puolueettomaksi" tuomariksi. Olemme nähneet poliittisia tuomarinimityksiä vuosikymmeniä.

Seurauksena on hänen mielestään ollut yhteiskunta, jossa vaikutusvallan hyväksikäyttö ja sukulaisten ja tuttavien suosinta ovat hallitsevassa asemassa koko poliittisessa järjestelmässä.

Lisää aiheesta:

Tunnettu tutkiva toimittaja murhattiin pommi-iskussa Maltalla – tutki poliitikkojen korruptioepäilyjä 

Suosittelemme sinulle