Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Lihaksensa jumiin juossut metsästyskoira voidaan palauttaa hieromalla jahtikuntoon

Syksyn metsästyskausi lisää koirahierojan työtä. Pitkät ja raskaat jahdit laittavat koiran lujille ja vetävät lihakset jumiin. Tarvitaan hierojan kättä.

Koirahieroja Niina Laamanen hieroo lapinkoira Usvaa.
Lapinkoira Usva on köllähtänyt Niina Laamasen hierottavaksi. Näkee, että koira nauttii käsittelystä. Kuva: Jorma Korhonen / Yle
Jorma Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pellolainen Niina Laamanen on koirahieroja. Hän sanoo selvästi huomanneensa, että syksy lisää asiointeja hänen luokseen. Niina antaa hyvät pisteet metsästäjille. Hänen mukaansa jahtiväki huolehtii koiristaan ja niiden hyvinvoinnista.

– Raskaissa jahdeissa koirat rasittuvat ja kaipaavat lihashuoltoa siinä kuin ihminenkin. Erilaisten kramppien ja traumojen hoito on tärkeää. Hieromalla koira palautetaan taas jahtikuntoon, hän kertoo

Niina muistuttaa, että on koira hankittu minkälaiseen käyttöön hyvänsä, niin sen kasvattaminen - kotikoirankin - on vastuullinen tehtävä ja eläimen hyvinvointia on tarkkailtava.

Lihashuoltoa ja venytyksiä

Niina Laamanen tähdentää, että säännöllisellä hieronnalla ylläpidetään koiran hyvää kuntoa.

– Se on lähinnä lihashuoltoa tai venytyksiä, hän tarkentaa.

Niinan mukaan koiralle sattuneet vammat ovat luku sinänsä. Ne ovat eläinlääkärin tai fysioterapeutin asioita. Hieronta määrätään usein jatkohoidoksi. Koirahieroja ei puutu esimerkiksi jäsenten paikaltaanmenoihin tai virheasentoihin.

– Manipulointia ei suoriteta. Joskus käy niin hyvin, että kun koiran lihakset on hierottu pehmeiksi, niin siinä sitten selkärangan fasettilukkojakin laukeaa.

Niina mainitsee, että näyttelykoiria käytetään hierojalla varsin usein.

– Lihasten pehmittäminen auttaa siihen, että koiran liikkeet pysyvät hyvinä ja tuomareilta saadaan mahdollisimman korkeat pisteet, hän sanoo.

Ei vain hiero - myös kouluttaa

Niina Laamanen ei vain hiero, vaan hän myös kouluttaa koiria. Hän sanoo erikoistuneensa ongelmakoirien tottelevaisuuskouluttamiseen ja yleensäkin koirien tunnetilojen havainnoimiseen.

Omilla koirillaan Niina harrastaa pelastustoimintaa ja siihen liittyen etsintää ja jäljestämistä. Hän kuuluu vapaaehtoiseen pelastuspalveluun, eli Vapepaan.

Moniin asioihin innostuvana ja koiriin "hurahtaneena" hän vetää myös erilaisia kursseja; pentukursseja, hakukursseja.

Luku sinänsä on eläinavusteinen kasvatustyö, jota hän opiskelee. Siinä koira on vaikuttava tekijä eri tapauksissa, kuten vaikka luokkakoirana koulussa tai kaverikoirana vanhuksilla. 

Ravintolakokista koirahierojaksi

Niina Laamanen opiskeli koirahierojaksi Muhoksella. Aikaisemmalta ammatiltaan hän oli ravintolakokki, mutta loukkaantui auto-onnettomuudessa ja joutui jättämään kokin työt.

– Kropalle määrättiin liikuntaa ja sitä tässä uudessa työssä saa. Ei tarvitse seisoa paikallaan, hän sanoo.

Niina on lähtöisin Savosta Joroisista, mutta on ollut lappilainen jo seitsemäntoista vuotta. Nyt hän pitää kenneliään ja Pippurimuorin Hoitopalvelua Pellon kirkolla. Lapinkoirat ovat hänen suuri innostuksensa. Niinan kennelissä on niitä kahdeksan.

Lapissakin yhä useampi hankkii koiran lemmikikseen tai muuhun käyttöön. Tilastokeskuksen viimeisimmän laskelman mukaan Suomessa on rapiat 800 000 koiraa. Viisi vuotta sitten niitä oli neljännes vähemmän.

Suosittelemme sinulle