Hyppää sisältöön

Lähes puolet Suomeen tuoduista kosmetiikkatuotteista määräysten vastaisia – Tulli hylkäsi suihkugeelejä, huulipunia ja ripsivärejä

Tullin valvonnassa on näkynyt jo pitkään trendi, jossa kosmetiikkatuotteita hylätään paljon.

Kuva: Brian Jackson / AOP

Lähes puolet Tullin tutkimista, Suomeen tämän vuoden aikana tuoduista kosmetiikkatuotteista on todettu määräysten vastaisiksi. Joka neljäs tullilaboratorion tutkima tuote hylättiin kokonaan, kertoo Tulli tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Tullilaboratorio tutki lokakuun puoliväliin mennessä 145 kosmetiikkatuotetta.

Tullin mukaan kosmetiikkavalmisteissa ei usein ollut ilmoitettu ainesosatietoja EU-lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Lisäksi ainesosaluettelo saattoi puuttua kokonaan, yksittäisten aineiden nimissä oli virheitä tai ilmoitetut ainesosat eivät vastanneet tuotteen todellista koostumusta.

Tuote saattoi myös sisältää kiellettyjä aineita, esimerkiksi väri- tai säilöntäaineita. Pakkauksista saattoi myös puuttua jonkin yksittäisen aineen käyttöön liittyvä lisämerkintä, kuten varoitus.

Tulliylitarkastaja Anna Järveläinen kertoo, että Tullin valvonnassa on näkynyt jo pitkään trendi, jossa kosmetiikkatuotteita hylätään paljon. Järveläisen mukaan kosmetiikkatuotteilla on tiukat vaatimukset lainsäädännössä eivätkä valmistajat ole niistä aina perillä.

– Tilastojen mukaan kosmetiikkaa hylätään tällä hetkellä selvästi eniten. Kakkosena tulevat lelut ja lastenhoitotarvikkeet.

Järveläisen mukaan hylättyjen kosmetiikkatuotteiden kirjo on laaja, ja mikään erityinen tuote ei erotu joukosta. Mukana on muun muassa ihovoiteita, suihkugeelejä, huulikiiltotuotteita, huulipunia, luomivärejä ja ripsivärejä.

Tullin tänä vuonna valvomista kosmetiikkatuotteista noin puolet oli tuotu maahan EU:n ulkopuolelta. Tutkittujen tuotteiden yleisimmät alkuperämaat olivat Yhdysvallat, Kiina ja Iso-Britannia.

Suosittelemme sinulle