Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hipstereiden Portland on lähtenyt omille teilleen Trumpin Yhdysvalloista: “Näytämme mallia vessanhuuhtelusta lähtien”

Kun Donald Trump elvyttää hiilikaivoskaupunkeja Pennsylvaniassa ja Länsi-Virginiassa, maan toisella laidalla Oregonissa luotetaan uusiutuvaan energiaan.

Nainen vetää lasta kärryssä.
Kuva: Mika Hentunen / Yle
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

**PORTLAND. **Kaksi heleä-äänistä naista ottaa ohjat folkbändin keskipäivän keikalla. He näyttävät kaipaavan letkeästi soittavalta bändiltä vielä lisää tehoja.

Se ei ole pelkästään neljästä soittajasta kiinni. He saavat soittimiin tarvitsemansa sähkön paikallaan seisovasta pyörästä, jonka polkimissa he roudareiden ja ohikulkijoiden kanssa vuorottelevat.

Tällainen sähkönsudittaminen on kansanhuvia Portlandin kaupungissa Luoteis-Yhdysvalloissa, 8 000 kilometrin päässä Helsingistä. 

Portland kuvat
Sara Thorsland Kuva: Mika Hentunen / Yle

Bändin kansanmusiikki soi taustalla, kun Sara Thorsland esittelee ostoksiaan. Hänen kestokassissaan on tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja hunajaa.

– Näin hyvää ruokasipulia ei muualta saa, hän opastaa.

Monien Portlandin asukkaiden tavoin Thorsland tulee viikonloppuna Hillsdalen maatilamarkkinoille.

Koulukeskuksen viereen pystytetyissä teltoissa ja kojuissa myydään Oregonista ja naapuriosavaltio Washingtonista tuotavaa lähi- ja luomuruokaa: Hunajaa, viinejä ja siidereitä, kokoviljaleipiä, pretzeleitä, kalaa, rapuja ja ostereita. Paikallinen erikoisuus on marjanviljelijän tekemä kirsikkasuklaa.

Joulun alla täältä saa mahtavan kuusen. Oregonin osavaltio on Yhdysvaltain johtava joulukuusien kasvattaja.

Portland kuvat
Kuva: Mika Hentunen / Yle

Portlandia tuntemattomasta Hillsdalen markkinat voivat tuntua hipstereiden hössötykseltä, mutta siitä ei ole kyse. Kaupungissa on useita vastaavia markkinoita, joissa käy ihmisiä eri sosiaaliluokista.

Hinnat ovat ruokamarketteja korkeammalla, joten köyhien ostospaikkoja ne eivät ole. Kaupungin keskiluokka on kuitenkin valmis maksamaan tuoreudesta, puhtaudesta ja eläinten hyvästä kohtelusta. 

Portlandissa satsataan ympäristöarvoihin enemmän kuin ehkä missään muualla Yhdysvalloissa. Ero varsinkin Keskilännen ja etelän kaupunkeihin on suuri.

Yhdysvaltain energiantuotannosta uusiutuvien energialähteiden osuus on noin kymmenen prosenttia. Oregonissa se on noin 70 prosenttia.

Asukasmäärältään samaan kokoluokkaan Oregonin kanssa luokiteltavissa Lousianassa ja Alabamassa vastaavat prosenttiluvut ovat neljä ja yhdeksän.

– Oregonilaiset ovat poliittisesti aktiivisempia ja kiinnostuneempia maailmanlaajuisista asioista kuin muut yhdysvaltalaiset. Samanaikaisesti olemme hyvin paikallisia. Yhteisöllisyys on tärkeä arvo täällä, Thorsland sanoo.

Ilmastopolitiikka on jakanut Yhdysvallat kahtia.

Thorsland on kouluttaja ja elämäntapakonsultti. Hän antaa paikallisella tv-kanavalla neuvoja kestävään ja tasapainoiseen elämäntapaan ja kirjoittaa suosittua Vihreästi ajatteleva äiti - (Green Minded Mama) blogia.

Aihepiirit vaihtelevat sisäilmasta kierrätykseen ja edelleen terveelliseen ravintoon. Thorsland kertoo, että hänen neuvonsa syntyvät omasta kahden pienen lapsen äidin arjesta.

Hän jakaa muille ajatuksiaan siitä, miten löytää tasapaino kiireen keskellä niin, että samalla rasittaisi luontoa ja ilmastoa mahdollisimman vähän.

– Portlandissa on paljon lapsiperheitä, jotka pohtivat keinoja turvata lastensa tulevaisuutta. Miten tehdä terveitä ympäristöystävällisiä ratkaisuja? On hienoa kuulla ihmisten saavan elämäänsä järjestystä samalla, kun he oppivat nauttimaan luonnosta ja suojelemaan sitä, Thorsland kertoo.  

Presidentti Donald Trump ilmoitti alkukesästä, että Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta.

Uutinen miellytti Trumpin kannattajia raskaan teollisuuden osavaltioissa. Monille muille se oli viimeinen pisara.

Infografiikka

Kaikkiaan 377 Yhdysvaltain kaupunkia on sen jälkeen ilmoittanut pysyvänsä Pariisin sopimuksen piirissä Trumpista välittämättä. Joukossa on Portland ja esimerkiksi maan kymmenen suurinta kaupunkia New Yorkin ja Los Angelesin johdolla. 

Lisäksi 14 osavaltiota ja Puerto Ricon itsehallintoalue ovat perustaneet ”Ilmastoallianssi” (Climate Alliance) -yhteenlittymän, joka aikoo rajoittaa päästöjä Pariisin sopimuksen mukaisesti.

Siinä Yhdysvallat sitoutui vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoden 2005 tasosta 26–28 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

**Yhdysvaltain osavaltioista **ilmastonsuojelun edelläkävijöitä ovat länsirannikon Kalifornia, Oregon ja Washington. Ja juuri Portland on yksi edistyksellisimmistä kaupungeista.

Yhdysvaltain kymmenen suurinta kaupunkia New Yorkin ja Los Angelesin johdolla aikoo pysyä Pariisin ilmastosopimuksessa. 

Portland aloitti määrätietoisen ympäristönsuojelun 1970-luvulla. Ilmastonsuojeluun se alkoi keskittyä 1990-luvun alussa, ja tuloksia on tullut.

Kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet samaa tahtia kuin energiakustannukset. Kaupungin energian kulutus on pudonnut neljänneksen 2000-luvun aikana, mikä on poikkeuksellista Yhdysvalloissa.

Kaupunki on ottanut käyttöön halvempaa energiaa ja investoinut parempaan rakentamiseen. Asuintalojen materiaaleihin ja eristykseen on kiinnitetty huomiota.

Portlandissa on amerikkalaisille epätyypillistä säästeliäisyyttä. Valot laitetaan lähtiessä pois päältä ja ilmastointia käytetään vain tarvittaessa. 

Yhdysvaltain energiaministeriön tilastojen mukaan Louisianassa kulutettiin viime vuonna energiaa asukasta kohti lähes neljä kertaa enemmän kuin Oregonissa.

Lousianan korkea luku selittyy osavaltion öljy- ja kemianteollisuuden keskittymällä, mutta myös esimerkiksi Wyomingissa, Alaskassa ja Pohjois-Dakotassa kulutus asukasta kohti oli noin kolme kertaa suurempi kuin Oregonissa.

mies ja nainen taluttavat polkupyöriä sillalla
Kuva: Jordan Siemens / GettyImages

Kaupungin keskustassa ei uskoisi olevansa Yhdysvalloissa. Ihmiset liikkuvat polkupyörillä tai raitiovaunuilla.

Thorslandin mukaan kierrättäminen on suosittua. Säästäminen ulottuu jopa tärkeimpiin tarpeisiin, sillä vessanpyttyjen vesihanat on viritetty tiukemmalle kuin muualla.  

– Näytämme mallia muille vähän kaikessa vessanhuuhtelusta lähtien. Uskon, että Portland voi esimerkillään todella vaikuttaa muihin kaupunkeihin.

Aukkojakin Thorsland kaupungin täydellisyyttä hipovassa ympäristötietoisuudessa toki vielä löytää. 

Ainakin tuholaismyrkkyjen osalta työsarkaa riittää. Niiden käyttöä pitäisi säännöstellä ja ihmisiä pitää valistaa niiden vaaroista vesistöille ja ekosysteemille.

Ilmastonsuojelussa Portland aikoo olla edelläkävijä ja mennä vaikka yksin Pariisin sopimustakin pidemmälle. Kaupungin tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Portland kuvat
Kuva: Mika Hentunen / Yle

Ero ajattelutavassa on valtava verrattuna Trumpin tukialueisiin – raskaan teollisuuden kaupunkeihin Pennsylvaniassa ja Länsi-Virginiassa.

Kun niissä lasketaan kivihiilen varaan, Portlandissa vihreä liiketoiminta on merkittävä työllistäjä. Kaupungissa on toista sataa uusiutuvan energian tuotteita ja -palveluja tarjoavaa yritystä. On aurinko- ja tuulivoimaa, ekologista arkkitehtuuria ja paljon muuta.  

Yrityksillä on suuret kotimarkkinat, sillä Pohjois-Amerikan länsirannikko Kaliforniasta Kanadan Brittiläiseen Kolumbiaan on maailman viidenneksi suurin talousalue.

Esther Pullido hankaa Chevroletin tuulilasia puhtaaksi kuvausta varten. Se ei ole tyypillinen amerikanrauta vaan Chevrolet Bolt. Pieni sähköauto on parkkeerattuna 1. Avenuella Portlandin ydinkeskustassa.

Esther Pullido
Esther Pullido Kuva: Mika Hentunen / Yle

Viereisessä rakennuksessa ovat sähköautojen ja -pyörien menekkiä edistävän Forth-yhdistyksen avarat näyttelytilat. Kulman takana on luonnollisesti sähköautojen latauspiste.

Pullido työskentelee Forthissa ohjelmapäällikkönä.   

Tuhansien korkeasti koulutettujen nuorten tavoin hän on muuttanut Portlandiin paitsi työpaikan, myös paremman elämänlaadun toivossa. 

– Oregon on loistava asuinpaikka. Ilmasto on erinomainen, myös henkinen ilmasto. Ihmiset täällä ovat tiedostavia, mikä näkyy paikallispolitiikassa, Pullido erittelee.

Hänellä on kolmikymppiseksi yhdysvaltalaiseksi harvinaisen paljon vertailupohjaa. Hän on kotoisin itärannikolta New Jerseysta, minkä jälkeen hän opiskeli ja teki töitä kuusi vuotta maan lounaisosassa Arizonassa.

Aikaisempiin asuinpaikkoihin verrattuna Portland on edistyksellinen, niin kuin Pullidon työpaikkakin.  

Portland kuvat
Kuva: Mika Hentunen / Yle

Forth pyrkii edistämään sähköautojen ja -pyörien menekkiä. Erilaisten koulutusten lisäksi Forth vuokraa sähköllä toimivia ajoneuvoja yksityisille ja ryhmille.

– Oregonin hiilidioksidipäästöistä 40 prosenttia tulee yhä autojen pakokaasuista, joten työtä riitää, Pullido sanoo.

Oregonissa on ehkä pari tuhatta sähköautoa, mutta osavaltio on ryhtynyt tukemaan niiden hankkimista verovaroin. Uuden sähköauton ostaja saa 2 500 dollarin kannustinrahan.

Portland kuuluu Multnomahin piirikuntaan, jonka tavoitteena on korvata ainakin 10 000 bensalla ja dieselillä kulkevaa autoa sähköautoilla vuoteen 2020 mennessä.

Tavoite tuntuu varsinkin tukiaisten ansiosta realistiselta. Portlandissa on reilut 600 000 asukasta, mutta sen talousalueella asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. 

– Projektimme tavoitteena on tuplata sähköisten kulkuvälineiden määrä Oregonissa ja Washingtonissa ja kasvaa sen jälkeen kansalliseksi toimijaksi, Pullido kertoo. 

Tavoitteet ovat korkealla, mutta työ ei ole koko elämä. Osa Pullidon kaltaisten koulutettujen nuorten arvostamaa elämänlaatua Portlandissa ovat joustavat työjärjestelyt.

Hän tekee monen hipsterikaupungin asukkaan tavoin osittain etätyötä. Näin aikaa jää harrastuksille tai vaikkapa Hillsdalen maatilamarkkinoille, jossa tarvitaan sähkönsudittajia.   

Suosittelemme